URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2021, 10:07

Hipoxie "veselă"

Hipoxie 'veselă' foto generic, fr24news.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duse-s vremurile când tot românul se pricepea la politică, fotbal şi agricultură, acum toţi se ştiu la politică şi pandemie. Cam despre asta mă întreabă şi pe mine cunoscuţii când ne mai intersectăm pe stradă.

"Ce zici de nebunii ăştia, cu politica lor?", m-a provocat un amic într-una din zilele săptămânii trecute. "Ce să zic?", i-am răspuns, încercând să fentez subiectul. A insistat cu masochism parcă, aşa că i-am spus rapid părerea mea: sub conducerea lui Superman, PNL-iştii au intrat în comă hipoxică. Happy-hypoxia, cum zic medicii, adaug eu, ca să trecem rapid la celălalt subiect şi să isprăvim.

"Adică?", insistă celălalt. Adică au pretenţia că pot zbura, deşi n-au suflu, sunt cu saturaţia la pământ. Şi îşi mai şi infectează "contacţii", de exemplu pe USR-işti. N-a avut şi Cioloş, cum are acum Ciucă, impresia că poate face guvern minoritar? Agonia, deci, continuă, închid tema. Baiul e că nu-i doare pe ei, ci pe noi.

Trecem la Covid şi mă surprinde: "În valul ăsta mor proştii. Măcar scade procentul lor", spune el, cu siguranţa celui vaccinat. Şi adaugă: "O să rămână mai puţine pensii de plătit". Stai, că nu-i chiar aşa, încerc să-l temperez. În Bihor, cam un sfert dintre cei care mor nu sunt pensionari, ci oameni până în 65 de ani, unii chiar abia trecuţi de 30, de 40. Oameni care ar fi trebuit încă să muncească, să producă, să achite taxe şi impozite. Să consume. Dacă ei nu mai consumă, cei care produc n-au cui vinde. Sărăcesc şi pot chiar să ajungă şomeri, "pe capul nostru", cum ar veni.

Mai mult, încerc eu să întorc chestiunea şi pe altă parte, că mor, că nu mor, îngrijirea celor atinşi de Covid ne costă scump şi pe noi, ăştia deştepţii. Managerii de spitale spun că tratarea unui pacient internat cu forme uşoare înseamnă cheltuieli de sute de euro, a unuia cu forme medii spre grave câteva mii, iar a unuia ajuns la ATI peste 10.000 de euro. Iar nota de plată, care la nivel naţional ajunge la 1,55 milioane euro pe zi, adică peste o jumătate de miliard de euro pe an, ghici cine o achită?

Şi unde mai pui cheltuielile pe termen lung, cu oamenii care scapă de Covid, dar rămân cu sechele şi au nevoie de terapii de durată, pe luni sau ani întregi, diminuându-şi ori pierzându-şi capacitatea de muncă, generând aşadar noi costuri atât pentru sistemul sanitar, cât şi pentru bugetele de asigurări sociale? Nu cumva din miliardele astea de euro, şi din altele, puteam face lucruri mai deştepte? Un dispensar, o şcoală, un drum, o canalizare, o reţea de gaz...

Mă despart de amicul meu, descumpănit, pus pe gânduri. Barem atât am reuşit, să-l fac să înţeleagă că deşi pare că fiecare e pe cont propriu, toţi suntem în aceeaşi barcă. Dacă ia apă mai în spate, nu înseamnă că nu ne putem duce la fund cu toţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
noa m-ai pus pe ganduri cu povestea asta
costurile pandemiei chiar trebuie neaparat limitate!
Postat 03 Noiembrie 2021, 15:51 de unu
Hipoxie? Dr Richard Fleming explica o posibila cauza.La contact se coaguleaza si se desatureaza celula rosie.
https://banned.video/watch?id=617805b37031df173f85c2d9
Postat 03 Noiembrie 2021, 13:50 de spaima_trepadusilor
Adrian Cris
Vreau sa cred ca articolul este doar o opinie, si m-as bucura sa fie asa! Din pacate e realitatea pe care multi refuza sa o vada, dar pe care o vom simti cu totii din plin...
Postat 03 Noiembrie 2021, 12:08 de mitru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON