URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2018, 18:39

Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)

Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO) CAMPIONUL DIN PRISACA. La cea mai recentă ediţie a Campionatului Naţional de Powerlifting, Florin Lupaş a stabilit un record naţional la proba de genuflexiuni, devenind totodată campion naţional absolut după ce a ridicat, în total, cu tot cu probele de împins la piept şi îndreptări, 1.010 kilograme
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unora le place rockul, altora jazzul ori muzica populară. Sunetele preferate de Florin Lupaş sunt, însă, cele ale fiarelor din sala de forţă, cu ajutorul cărora îşi depăşeşte mereu propriile limite.

Bihoreanul este multiplu campion naţional la powerlifting, după ce anul acesta a reuşit o performanţă uriaşă, făcând genuflexiuni cu greutăţi de 400 de kilograme pe umeri şi stabilind, astfel, recordul naţional. Acum se pregăteşte de Mondiale...

Descoperirea forţei

"De la 7 ani m-a chinuit ideea că voi fi campion. Nu ştiam la ce", povesteşte Florin Lupaş, care a crescut la ţară, în satul Prisaca din comuna Uileacu de Beiuş. În liceu a jucat fotbal şi a făcut karate, descoperindu-şi pasiunea pentru greutăţi abia mai târziu, la Oradea, când era student la Facultatea de Construcţii.

Vasile Lucuș, proprietar sală de sport"Am început să mă duc la sala Gladiatorul, ca orice abonat, şi acolo am văzut sportivi care practicau powerlifting. E sala profesorului Iosif Lucuş (foto), promotorul culturismului în România, unde mă antrenez şi acum", spune Florin.

Powerliftingul e considerat testul suprem de forţă, iar competiţiile au trei categorii: genuflexiuni - în cadrul căreia competitorii ridică pe umeri bara cu greutăţi, împins din culcat - probă la care sportivul stă întins pe o bancă şi împinge de la piept o greutate cât mai mare, şi îndreptări - care înseamnă ridicarea de pe podea a unei bare încărcată cu sute de kilograme.

Putere de Bihor

Pe Florin acest sport l-a prins imediat. "Mi-a plăcut fiindcă mereu ai în faţă o provocare. E şi un sport exact: cât ridici, atâta ai. Nu depinzi de părerile subiective ale unor arbitri", spune tânărul. De altfel, de la prima încercare la îndreptări a ridicat 180 de kilograme, spre mirarea celorlaţi pasionaţi din sala de forţă.

Drept e şi că Florin n-a fost niciodată firav. De mic a tras în gospodăria părinţilor, iar în liceu a lucrat part-time în construcţii. "Trebuie să te ajute şi bagajul genetic. Fotbal poate face toată lumea, nu şi powerlifting", zice el.

În 2010, bihoreanul a reuşit un debut de răsunet la Campionatul Naţional de Seniori ţinut la Alba Iulia, obţinând mai multe medalii: una de bronz la împins la piept, una de argint la genuflexiuni şi una chiar de aur la îndreptări. De atunci, a adunat o salbă de trofeee la numeroase concursuri din ţară, dar şi de peste hotare, a devenit campion balcanic şi a reuşit să termine, de câteva ori, al cincilea la Campionatul European.

Sus cu 400 de kilograme!

În această primăvară, Florin şi-a reconfirmat statutul de campion naţional absolut la Campionatul Naţional de Powerlifting, desfăşurat din nou la Alba Iulia. Printr-un efort fabulos, tânărul concurent la categoria plus 120 kilograme a împins din culcat 300 kilograme. Deşi aceasta e cea mai mare greutate reuşită vreodată de un român la proba de împins, sportivul a făcut senzaţie şi la proba de genuflexiuni, unde a ridicat nu mai puţin de 400 de kilograme, greutatea fiind un record naţional. Nici la îndreptări, n-a fost "moale", ridicând nu mai puţin de 310 kilograme.

În total, la cele trei probe Florin a ridicat mai mult de tonă, adică 1.010 kilograme. Nu degeaba e considerat cel mai puternic om din România. După competiţie, organizatorii i-au făcut testul antidoping, care a ieşit curat. Puterea lui "Hercule", s-a dovedit, aşadar, 100% naturală.

Muşchi şi creier

 antrenorul Ovidiu Pănăzan, preşedintele Federaţiei Române de PowerliftingDatorită performanţelor sale, Florin, pregătit din 2013 de antrenorul Ovidiu Pănăzan (foto), preşedintele Federaţiei Române de Powerlifting, s-a calificat anul acesta pentru a reprezenta România la Campionatul Mondial de Powerlifting programat în luna noiembrie în Suedia, care va reuni cei mai forţoşi oameni din lume.

La nivel înalt, spune bihoreanul, concentrarea poate bate forţa. "Un powerlifter poate fi superior unui adversar chiar dacă acesta are mai multe kilograme. În acele câteva secunde de competiţie trebuie să fii concentrat, să-ţi controlezi toţi muşchii şi să nu ai emoţii", explică Florin, care se antrenează intens alături de un coleg campion naţional la culturism, Dani Blaj.

Ca să ajungă să ridice peste 300 de kilograme, se pregăteşte de patru ori pe săptămână. Chiar şi când nu trage de fiare, sportivul trebuie să aibă tot timpul în cap următoarea ţintă. "Când m-am hotărât că vreau să stabilesc recordul de 400 de kilograme, am printat numărul ăsta şi l-am pus în toată casa, mi l-am băgat în cap", povesteşte Florin.

Fără limite!

fostul culturist bihorean Romeo Balogh WittmanTânărul lucrează ca agent de vânzări la firma Mens Mentis, deţinută de fostul culturist bihorean Romeo Balogh Wittman (foto), multiplu campion naţional, ţintuit într-un scaun cu rotile după un teribil accident de maşină. De altfel, firma care distribuie echipamente de culturism şi aparate de fitness este şi unul dintre sponsorii sportivului. De înţeles, căci, pentru a face performanţă, Florin e nevoit să investească în suplimente alimentare, petrece la antrenamente timp îndelungat şi face numeroase deplasări la competiţii.

Dincolo de gloria pe care i-a adus-o powerliftingul, Florin a mai câştigat ceva de pe urma lui. "Fanatismul meu pentru sport mă ajută în viaţă. Nu există să fiu pus într-o situaţie şi să nu pot să o rezolv. Sportul îţi dă încredere", zice campionul. Atunci când poţi ţine pe umeri 400 de kilograme, nu îţi mai este teamă de nimic...


LUPAŞ POWER
Campion-antrenor

Practicat în peste 100 de ţări, powerliftingul este prezentat ca fiind "the ultimate strength competition", adică întrecerea supremă de forţă. "Este un sport foarte complex. E cel mai bun pentru menţinerea şi dezvoltarea sistemului osos şi antrenează tot corpul", explică Florin Lupaş.

Stabilit în Oradea, Florin şi-a înfiinţat aici propriul club, Lupaş Power, unde pregăteşte şi alţi tineri în lupta cu kilogramele de pe bară. Deşi funcţionează de numai un an şi jumătate, clubul are deja performanţe. "La campionatul naţional de împins din culcat sportivii au reuşit să obţină locul al treilea din 28 de cluburi", se mândreşte fondatorul.

Campionul nu şi-a uitat însă nici meleagurile natale. Pentru a promoveze sportul preferat, din 2013 încoace organizează la Beiuş competiţia Power Cup, cu participare internaţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON