URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2013, 09:49

Haiducie-n Primărie. Un funcţionar al Primăriei Holod a înşelat sătenii punându-i să achite impozite mai mari decât cele reale

Haiducie-n Primărie. Un funcţionar al Primăriei Holod a înşelat sătenii punându-i să achite impozite mai mari decât cele reale JOC ŞI VOIE BUNĂ. Suspectat de înşelăciune şi delapidare, fostul inspector de taxe şi impozite al Primăriei Holod, Remus Bondar (foto), nu-şi face nicio grijă. Membru al Ansamblului Feciorii Bihorului, bărbatul a pornit săptămâna trecută într-un turneu mai lung prin nordul ţării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum ar fi să mergeţi la Primărie, iar funcţionarul să vă ia mai mulţi bani decât trebuie, fără măcar să bănuiţi că trebuia să daţi mai puţin? Aşa au păţit localnicii din Holod, unde un inspector îi suprataxa pe contribuabili punându-i să plătească biruri peste cele legal datorate.

Descoperită de primar, povestea s-a transformat într-un dosar de care acum se ocupă poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor. E drept, cu încetinitorul, căci de astă-toamnă, de când au fost sesizaţi, încă n-au reuşit să finalizeze ancheta.

Fruntaş-codaş

14 Horga Ioan.jpgŞmecheria de care e suspectat Remus Bondar, până luna trecută inspector la Biroul de Taxe şi Impozite al Primăriei Holod, a fost descoperită din întâmplare după alegerile din vara trecută. "Sunt primar nou, iar de la instalarea pe funcţie îmi tot bat capul cum să facem rost de bani pentru obiectivele promise în campanie", zice edilul Ioan Horga (foto). Tocmai din acest motiv, când un consilier al său s-a întâlnit la începutul toamnei trecute cu unul din cei mai importanţi contribuabili, proprietar pe 150 de hectare, i-a cerut să vină să-şi achite dările. "În evidenţe omul apărea că nu şi-a plătit impozitul pe terenuri şi că trebuia să achite 100 de milioane de lei vechi. Bani mulţi pentru o comună", zice Horga.

Bărbatul a răspuns însă răstit: "Ba eu am plătit tot!". Iar a doua zi s-a şi prezentat cu chitanţa doveditoare. Surpriza a fost dublă: o dată pentru că în baza de date omul figura ca datornic, iar în al doilea rând pentru că, deşi trebuia să plătească 100 de milioane de lei vechi, conform chitanţei achitase peste 130 de milioane.

Chitanţe duble

Primarul s-a pus pe muncă de detectiv, iscodind localnicii dacă şi cât au plătit taxe şi impozite locale, iar apoi a confruntat informaţiile obţinute cu evidenţele instituţiei. Aşa a aflat că inspectorul Remus Bondar ar fi perceput de la oameni sume mai mari decât cele corecte, după care făcea modificări în fişele fiscale din calculator şi îşi însuşea diferenţele de bani.

"Omul venea să-şi plătească dările, dădea banii şi primea chitanţă. Ulterior, fişele erau modificate în calculator şi, cu aceleaşi serii şi aceleaşi numere, erau trecute sume mai mici decât cele achitate sau chiar că nu au fost plătite deloc", zice primarul. De pildă, lui Florin Măduţa i-a fost eliberată pe 20 martie 2012 o chitanţă de hârtie cu seria C12 şi numărul 3785, pe suma de 13.348 lei. Pentru că banii nu intraseră în contul de la Trezorerie al comunei, primarul l-a luat la rost pe funcţionar. "Bondar a spus că a fost o "eroare" în sistem şi a făcut în calculator o altă chitanţă, cu aceeaşi serie şi acelaşi număr, dar pe suma de 10.057 lei".

La fel s-a întâmplat şi în cazul altor săteni, astfel că în noiembrie, când a văzut că gluma se îngroaşă, primarul a anunţat Poliţia.

"Ştersături" în calculator

Pe 15 ianuarie, Serviciul de Investigare a Fraudelor comunica Primăriei primele rezultate ale cercetării. "Prin confruntarea borderoului cu centralizatorul de încasări, rezultă că anumite sume încasate nu au fost depuse în contul Primăriei deschis la Trezoreria Beiuş, aceste sume regăsindu-se ca şi chitanţe, dar nedepuse la Trezorerie", arată poliţiştii, care au depistat şi 11 localnici ale căror taxe şi impozite, deşi au fost plătite, nu au mai ajuns în contul Primăriei.

De asemenea, ofiţerii au solicitat o verificare din partea firmei care administrează programul de taxe şi impozite al Primăriei, iar informaticienii acesteia au descoperit "ştergeri de documente (chitanţe) în sumă totală de 166.128 lei", adică aproape 1,7 miliarde de lei vechi. Sumă care nu a fost virată în contul Primăriei, deşi a fost încasată.

Victimă politică

Din 1 martie 2013, Remus Bondar nu mai lucrează la Primărie ("l-am dat afară", zice Horga), şi nici prin Holod nu mai trece cu frumosul său Audi A4, iar de afacerea care i-a "puiat" în curte din leafa de bugetar - un depozit de materiale de construcţii - se ocupă angajaţi plătiţi.

Abordat de BIHOREANUL, Bondar susţine însă că nu l-a concediat nimeni, ci a plecat "prin acordul părţilor" şi că totul "e doar o manevră a primarului" PSD-ist, care încă de la început i-a cerut demisia, considerându-l "omul" predecesorului său, PDL-istul Daniel Cioloş. "Nu mi-am dat demisia, iar primarul a comandat un audit. Cum nici auditul nu l-a ajutat, au făcut presiuni. În final am decis să plec, fără să-mi fi imputat nimeni nimic. Nu înţeleg cum, după aproape un an de la audit, dar şi după un control al Curţii de Conturi care nu a descoperit vreun prejudiciu, apar astfel de nereguli".

Cât priveşte modificările din calculator, "probabil e vorba de simple erori de înregistrare", susţine fostul inspector, ca şi cum acestea erau normale şi dacă nu s-ar fi urmărit delapidarea banilor. Oricum, adaugă el, parolele le ştia şi secretara Consiliului Local, Adriana Bochiş, posesoare la rându-i a unui dosar penal după ce s-a descoperit că, pe vremea fostului edil, Primăria a achitat ani întregi ajutoare pentru ţigani plecaţi în străinătate. Evident, numai în scripte, căci în realitate aceştia nici nu vedeau banii.

Cum ancheta poliţiştilor încă nu e finalizată, un lucru e sigur: la Holod funcţionarii "au dat cu vastul" în bani, chiar dacă pentru asta au trebuit să înveţe să lucreze pe calculator. După cum se vede, însă, nu destul de bine pentru a nu lăsa urme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
dezamagire
SUNTEM O COMUNA EUROPEANA ??? .....fără apă ,șosele și canalizare in sate. Oare locuitorii satului Vintere cand vor avea privilegiul sa fie racordati la aceste utilități ? Viitorul comunei stă in tinerii de azi , insă aveți grijă domnule primar cum ii educați, deoarece faptul ca sunt prezenti la ,,un suc pe gratis,, nu înseamnă și devotament sau implicare în rezolvarea problemelor importante din comuna. Apreciez că implicați sfera tânără a populatiei comunei însa faceți o selecție mult mai riguroasă dacă doriți să aveți obiective obținute, altfel o sa fie mai rău în urma mandatului dumneavostra .....iar locuitorii comunei Holod care sunt oameni mandrii, harnici și onești chiar nu merită ca unii neaveniți să vină să se îmbogățesca pe spatele lor in urma înșelătoriilor făcute in cadrul primăriei .
Postat 26 Aprilie 2013, 14:58 de mara
Pentru de-al locului
Cinstit? Cum poti sa fii cinstit cand tii in functie de conducere pe cineva care are la fel dosar penal si culmea tot pentru furt. Bonom? nu contest, imi pun doar intrebarea daca ati consultatul dex-ul limbii romane cand l-ati facut pe domnul primar Horga bonom. (BONÓM s.m. (Franțuzism) Om blând, blajin, cinstit, credul.) Nu inteleg de ce nu sunteti obiectivi si nu subiectivi? Din cate stiu eu un cantaret face bani din cantat. Si nu inteleg de ce Remus Bondar ar trebui sa sustina un grup folcloric consacrat, care probabil castiga dintr-un concert numai, un salariu de functionar public. Si sa fim seriosi Bondar a avut bani si inainte de a fi functionar public. Din articolul de sus reiese ca e vorba doar de o chitanta gresita, restul sunt vorbe doar. V-ati gandit ca poate intradevar e o greseala? Dar e mai usor sa dam cu pietre numai ca sa il ridicam pe un piedestal de cristal pe domnul Horga. Eu zic sa mai asteptam un pic sa vedem ce si cum, fiindca domnul Horga nu a ajuns inca nici la jumate din primul mandat de primar si inca eu nu am vazut nici o realizare incredibila din partea dansului, doar poze pe retele de socializare cu TSD in primarie, din care reies atmosfera de discoteca
Postat 24 Aprilie 2013, 10:04 de S.M
Victima Bondar
Exprimandu-ne bihoreneste Remus Bondar i-a tomnit(adica aranjat)pe holodanii lui,platitori de taxe si impozite!Cat ar mai fi muncit el in acelasi fel daca nu i-ar fi descoperit domnul primar Horga hotia si culmea,el se considera victima politica!Pe ce bani te-ai dus in vacante exotice,d-le functionar public?Sau din ce bani iti sustii gruparea folclorica!Un lucru e clar,bihorenii is oameni faini,feciorii is si mai faini,dar nu asa arata feciorii din Bihor!
Postat 23 Aprilie 2013, 18:36 de Bihorean
mare onoare
Este de necrezut cum prinsi cu jalba-n protap unii se cred nedreptatiti, cu toate ca ceea ce au facut este deja demonstrat, existand si un dosar penal pe rol. Daca totusi cei care opineaza aici ar avea mai multe cunostinte despre Primaria Holod sau despre Primarul Horga ar stii ca acesta este un om cinstit si bonom, departe de unul pus pe capatuiala si care sa faca doar rau. Faptul ca DEOCAMDATA a iesit acest fapt la iveala i se datoreaza si totodata nu inseamna ca celelalte de care amintiti aici nu vor fi reglementate si scoase la iveala daca cineva incearca sa le ascunda. Oricum rusine domnule Bondar ceea ce ati facut dumneavoastra nu tine de traditiile noastre bihorene, ma mir ca mai puteti da fata cu holodanii pe care i-ati furat.
Postat 23 Aprilie 2013, 12:29 de de-al locului
Holodan cinstit
O intrebare ar fi de nu se schimba primarul aceasta mizerie era descoperita?Remus Bondar,are ansamblu si acum este in turneu,ce minciuna gogonata?!?Cu ce isi sustine ansamblul cu banii furati de la oameni?Cantaret,spuneti,folclorist,ansamblu,dar sunt cam obositi nu vi se pare?O fi de la turneele lungi sau de hotiile HOLODANULUI CINSTIT!!!
Postat 23 Aprilie 2013, 07:36 de Tudor
Cantaretul hot
Sunt multe cazuri care ies tarziu la suprafata,dar ies!Sa fii functionar public,sa furi cu nesimtire si culmea,pe cine,pe omul de rand este un lucru care nu te prezinta cu onoare,Remus Bondar!Un lucru e cert s-au invartit multi bani,dar sa folosesti chitantiere duble asta e fapta penala!
Postat 23 Aprilie 2013, 07:18 de Delia
as vrea sa inteleg si eu
Aici se vorbeste in lei vechi sau in lei noi? Eu cred ca vorbiti prima data in lei vechi si dupa mai jos in lei noi, asta sa creati confuzii. Din articol, daca esti mai dezghetat oleaca la minte, se intelege ca totusi exista chitanta de la importantul proprietar de 150 ha de pamant. Incredibil cum se poate rastalmaci totul. Eu as avea o intrebare domnule Horga: Primaria Comunei Holod este sediul TSD?
Postat 22 Aprilie 2013, 17:17 de M.S.
Termopane
Domnule Simai, va rog sa verificati care firma a montat termopane la scoala din satul Lupoaia, comuna Holod. S-ar putea sa aveti surpriza de a constata ca e vorba de firma primarului. E legal? Nu. Poate fi un subiect de presa.
Postat 22 Aprilie 2013, 09:33 de Holodan
ia si pa limbricu asta de primar
Ce moaca de primar, ha ha ha
Postat 22 Aprilie 2013, 09:14 de holodanu
da-i in judecata
IL LOCUL LUI REMUS EU L-AS DA IN JUDECATA PENTRU ACEST ARTICOL CALOMNIOS, SA VEDE CA-I SCRIS LA COMANDA
Postat 22 Aprilie 2013, 08:22 de just.ro
Pt :Claudiu
Bine ai spus Claudiu ,cineva trebuie sa I urmareasca pe fuctionari publici , aprope toti fura ,la control cu ei.
Postat 22 Aprilie 2013, 08:16 de B Holod
pt horga primar holod
dar despre cum folositi banii primariei pe sedintele cu partidul TSD nou infiintat in Holod cu ajutorul Dl Primar nu ne spuneti nimik? acum vad ca vreti sa aruncati pastila pe fosti angajati dar intrebarea voi cum sunteti ? sunteti cumva mai buni nu tot bani urmariti ? sincer imi pare rau ca te-am votat si incearca sa faci in asa fel incat la sedinte TSD sa nu iti mai apara minori deoarece e ilegal si pozele tsd spun totul pe facebook sunteti o adunatura ....... fara jigniri incercati sa va uitati in ograda voastra decat in cea a lui bondar si D-le horga si dumitale vezi sa nu te extinzi cu termopanele din job-ul primariei si sa vedem cu ce SUV o sa te plimbi anul viitor ca la Santa Fe o sa renunti dupa ce termini cu angajatii vechi si inca ceva nu cred ca esti in masura ca primar sa faci public in presa de o anumita persoana daca vine in holod cu ce masina vine sau ce face nu cred ca pe fisa postului de primar aveti trecute si functiile unui detectiv totusi rusine sa va fie ca toti sunteti niste hoti!!!! si asta o stiti prea bine fiecare in parte cat imprumutati din conturile Primariei Holod
Postat 22 Aprilie 2013, 00:23 de claudiu
Aloo, Curtea de Conturi ???
Da de primarul din Oradea ce ziceti ??? In ultimii trei ani (cel putin) am platit impozite cu vreo 30-40 % mai mari decat prevederile legale, dar impozitele nefiind prea mari nu s-a sesizat nimeni. Poate ne aude cineva de la Curtea de Conturi.
Postat 21 Aprilie 2013, 19:25 de Dan
pt VICTORIA
Victoria esti cam proasta daca incurci astfel lucrurile si se vede de la o posta cine te-a pus sa scrii.Pacat ca primarul chiar vrea sa faca ceva,dar cu astfel de loaze e cam greu.
Postat 21 Aprilie 2013, 14:31 de Victorios
horga
Da despre angajarile pe care le-a facut suplimentar fata de ce A fost in vremea lui Ciolos nu spune nimic ,despre cardurile de pe care au scos banii tiganilor nu spune nimic,mai mult au ramas angajati desi numai aveau dreptul sa ocupe functii publice!! EXPLICA SI ASTA D_LE PRIMAR !!
Postat 21 Aprilie 2013, 10:54 de VICTORIA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON