URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2023, 09:01

Guvernul-catastrofă: Primăria Oradea, sfătuită să invoce „forța majoră” pentru a ocoli constrângerile fiscal-bugetare

Guvernul-catastrofă: Primăria Oradea, sfătuită să invoce „forța majoră” pentru a ocoli constrângerile fiscal-bugetare Trucaj foto
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta încearcă să amâne pe cât posibil aplicarea măsurilor fiscal-bugetare impuse prin Legea 296/2023, care printre altele prevede limitarea cheltuielilor din ultimele două luni ale acestui an, când facturile pentru lucrări sunt mai mari, la nivelul mediei primelor 10 luni, când au fost mai mici, dar şi oprirea licitaţiilor pentru proiectarea unor noi lucrări de anul viitor, ceea ce înseamnă că acestea nu vor putea începe în primăvară, plus amânarea plăţii constructorilor pe anul viitor, cu riscul de a împinge firmele în faliment.

Cum termenele de plată sunt prevăzute clar în contractele încheiate cu firmele, municipalitatea a cerut Ministerului Finanţelor, condus de bihoreanul Marcel Boloş, justificări legale pentru această măsură, ca să evite plata unor majorări de întârziere.

Sfatul neoficial a fost ca Primăria să invoce în faţa constructorilor starea de forţă majoră impusă de apariţia normativului, dovedind încă o dată că în România legile sunt adevărate catastrofe.

Pus între ciocan şi nicovală, primarul Birta a decis săptămâna trecută să tragă de timp cât mai mult.

Poate, având în vedere viteza cu care se scriu şi rescriu legile, până la urmă nu vor mai trebui puse în aplicare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
In capul tău Oradea e 0
Postat 15 Noiembrie 2023, 15:06 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Bai retadat mintal ce esti, saracia e in nivelul de trai, mediul privat. Aici Oradea e zero. Nu pasajul tine de bunastare, nu tine burta plina. Se vede ca esti unul de la stat ce nu intelege mediul privat. Oradea e zero la afaceri mici, intreprinzatori mici, ceea ce conteaza cel mai mult. Dar tu esti prea prost , du-te dormi sub pod sau pe centura ca sa simti dezvoltarea. Maica-ta e experta in centuri, de la ea mostenesti centura.
Postat 15 Noiembrie 2023, 06:05 de vasi13
Boloș Cel Incapabil
Boloș nu a fost decât un om de curte în primaria Oradea, incapabil și fără nici o pregătire în a conduce ministere precum cel al fondurilor și al finanțelor. În perioada cât a fost ministru al Fondurilor EU a îngreunat obținerea acestora în mare parte fiind blocate toate sesiunile! Acum ca ministru de finanțe face gafe colosale datorate lipsei de experienta și al necunoașterii mediului privat! Rezultatul acestui "monument de prostie" va fi unul cu un procentaj de 20-30 % de firme în faliment. Acest Boloș din lipsa de intelect și incapacitate profesionala nu conștientizează faptul ca închiderea a câtorva mii de firme duce la scăderea aportului la buget, iar în al doilea rand firmele ramase v-or avea un rulaj mult mai mic , deci în consecința bani mai putini către bugetul de stat. Sa nu intram în detalii în ceea ce privește legea limitării chas-ului unde iar a dat cu bâta-n baltă de a destabilizat o intrega societate pe câțiva ani. Boloșel fi demn și du-te la pensie , fă un pas în spate pt ca ești depășit de situație! Locul tău e la vatra nu în cadrul ministerelor .
Postat 14 Noiembrie 2023, 22:49 de Adrian_Preda
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Care sărăcire?? Aia ca se fac pasaje, drumuri de centură, se baga Tram-Tren, gaz, canalizare asta e sărăcie la tine??
Postat 14 Noiembrie 2023, 20:58 de Sandu2100
sandu2100 virginu
Cum explici sandu , ca spui ca nu e saracie situatia comunei Voluntari care aduce la buget din taxe la firme, salarii, adica baza bugetului nu fonduri UE, bani mai multi ca toata Oradea. Si Clujul fara bani UE, aduce la bugetul local din taxa si impozite de vreo 10 ori cat Oradea. Si Voluntari are taxe mai mici ca Oradea, si pun pariu ca e gratis parcarea acolo. Vezi cand nu vor mai fonduri UE , Oradea o sa moara de foame, ca nu a investit nimic din banii astia in ceva care sa aduca bani inapoi, noi stim numai sa marim taxele pe locuitori.
Postat 14 Noiembrie 2023, 20:17 de vasi13
sandu cel cu buda-n curte
Dar Catu cand era premier se imprumuta in fiecare luna. Boloajnse imprumuta sa bage banii in betoane care nu aduc nici un profit inapoi. Ca bine zici, ai dreptate ai spus-o cu gura ta. Piatetele de cartier, centurile la comune, porfirul nu aduc bani inapoi. Iar turistii sunt zero, vin batranii fac poze si pleaca, un turism de cata.. Timisorenii, clujenii, brasovenii nu sunt impresionati de Oradea ca orasele lor au mult peste noi, inclusiv economic, ce simte omul la buzunar, plus au "viata" ce Oradea nu are, da sunt impresionati de Oradea cei din Zalau, Alesd, Simleu, Satu Mare si orase moarte si mici, nimeni din oraselele mari nu vad nimic deosebit in Oradea propagandei. Ce are Oradea deosebit in afara de centru, nimic, cartiere sunt niste bude , asa cum sunt si Alexandria sau Vaslui. Asa ca las-o mai moale sandu cu propaganda
Postat 14 Noiembrie 2023, 20:05 de vasi13
sandu cel cu buda-n curte
Vezi mai sandule ca PNL e la guvernare cu PSD, si PNL lui Ciuca a facut bugetul pe 2023, cel cu gaura si prost conceput. Mai lasa-ne cu partidele tale, stim ca esti platit de PNL, dar PNL e cel mai prost partid , alaturi de PSD. Adica vorba aia cine se aseamana se aduna. Bine ca penelistul Bolos a marit eri salariile in 3 institutii ale statului, pe simplu motiv ca poate,cu 23%. In Oradea PNL stie doar betoane, exact ce se facea in Bucuresti in urma cu 20 de ani, cea mai buna metoda sa furi pentru gasca. Betoane si betoane ce aduc saracie, ce nu produc nimic. Dar tu nu stii cum e sa produci bani, sa ai afacere, Tu esti o sluga de la stat ce stie sa fure, sa primeasca ciorba. Ca de prost esti prost de bubui, sa repeti zilnic aceeasi fraza cu PSD. Vezi ca AUR va bate la alegeri de nici nu stiti cum va cheama. Si in Oradea degeaba castiga PNL functia de primar, ca nu va avea majoritate in consiliu local, si toate proiectele vor fi blocate, si gandite inainte, analizate.
Postat 14 Noiembrie 2023, 19:52 de vasi13
https://romania.europalibera.org/a/datoria-publica-a-romaniei-pe-intelesul-tuturor/32656708.html
În august 2023, România ajunsese la o datorie guvernamentală totală de aproape 736 de miliarde de lei, adică 48,9% din PIB. Acum patru ani, datoria era de 373,4 miliarde, ceea ce însemna 35,1% din PIB. Cel mai mare salt al datoriei publice, a fost în 2020, în guvernarea Orban, în pandemie.
Postat 14 Noiembrie 2023, 15:47 de excalibur
Spalatul pe dinti
[https://guvernare.net/2021/06/25/cine-a-indatorat-cel-mai-mult-romania-in-ultimii-21-de-ani-guvernarile-de-dreapta/] Datoria guvernamentală a României s-a dublat în ultimii 21 de ani ca pondere în PIB, de la puțin peste 20% în 2000 la 47,8% astăzi. Nivelul datoriei publice a crescut cel mai mult în guvernările de dreapta, explodând în perioada 2009-2012 și începând cu anul 2020, în condițiile în care toate celelalte guverne de după 2000 au ținut gradul de îndatorare a țării noastre la un nivel stabil. Surprinzător este că România s-a împrumutat mai mult de la începutul pandemiei COVID-19 decât în criza economică din 2009. Astfel, datoria guvernamentală s-a majorat cu 15,3% din PIB între 2009-2012, în timp ce doar anul trecut aceasta a crescut cu peste 12% din PIB! Și mai îngrijorătoare este perspectiva următorilor ani, dat fiind că ritmul împrumuturilor nu va scădea, pe fondul unui deficit bugetar uriaș (unul dintre cele mai mari din UE) care ne va obliga fie să facem noi datorii, fie să tăiem (din nou) cheltuieli de la bugetul de stat.
Postat 14 Noiembrie 2023, 15:41 de excalibur
O venit PSD la guvernare
Așa face PSD tot timpul când ajunge la guvernare, mareste salarii, pensii ajutoare sociale si in același timp mareste taxele impozitele vine cu noi taxe, taie de la sănătate, educație , transport. Nu sunt capabili sa faca o economie sustenabilă se împrumută pt pensii si salarii.
Postat 14 Noiembrie 2023, 14:59 de Sandu2100
Catastrofa
E atunci cind crezi ca cineva te tine cu mincare, bautura si femei...moca. Banii de la UE, asa zis nerambursabili, sunt calul troian prin care se cumpara romania. Intra un euro gratis, ies 3,4,5 ... fara numar. Ne-am dat chilotii jos, la rugamintea pedofilului care ne-a dat o ciocolata de lins si vrea sa faca o poza. PNRR e fifty/fifty, primesti un euro, imprumuti un euro. In fine, ne-am procopsit cu niste bani in cosulet. Ne-am apucat de dezvoltare. Dupa ce acu' 3 ani se lamentau ca nu gasesc constructori [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/criza-mistriilor-santierele-din-oradea-se-amana-pentru-ca-primaria-nu-reuseste-sa-atraga-firme-la-licitatie-156655.html] iata ca azi se calca pe picioare , se contesta in licitatii, mare fierbere. De ce? Pentru ca s-a destupat cufarul cu parale. Orice lucrare publica costa triplu. Un pret lucrarea efectiva, un pret se intoarce la stat sub forma de tva, accize, impozite pe munca, pe profit etc. iar un pret sunt bani de manevra pentru eligibili. Stai sa vezi ca magicianul bolos va taia si subventia anuala pe care guvernul o da oraselor care mai au sisteme centralizate de termoficare.[ https://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_1217-2021.docx ] "Având în vedere cele de mai sus se solicită alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a sumei 80.000 mii lei pentru Municipiul Oradea, Județul Bihor. " ... 80 milioane lei in iarna 2021-2022. Romania este tara din UE pe locul 3 la rezerve de gaz si titei, o tara aproape independenta energetic, o tara in care consumul de energie pe cap de locuitor este cel mai mic din europa. Intr-un cuvint, la noi performanta se numeste catastrofa. Sau invers...
Postat 14 Noiembrie 2023, 11:16 de excalibur
nu e bine
A amana la plata firmele de constructii, chiar daca sunt PRIETENE (sa ne exprimam delicat) duce la probleme mari. Lasand la o parte insolventa/falimentul unora care va duce la o reactie in lant, riscul este sa ramai cu executia la jumatate si santier abandonat si ceea ce este mai grav nu se vor mai apropia de lucrari decat firmele FOARTE PRIETENE care vor avea info despre starea banilor. O fi bine?
Postat 14 Noiembrie 2023, 10:46 de Christa
Numai un "neterminat" precum Boloș ...
... putea da astfel de sfat altor "neterminați" cum sunt Bolojan și Birta. Forța majoră presupune că-i război, inundație catastrofală, cutremur major, etc. Nu faptul că ai un contract semnat, parafat și însușit, fără să ai finanțare asigurată și certă, lichidă și exigibilă ... dar l-ai angajat și asumat. Habarniștii ăștia sunt foarte proști, dar nu vor să plece de la putere și continuă să-și bată joc de contribuabilii onești. Sunt atât de proști încât nu-i duce mintea la lucruri simple și elementare, care să asigure reducerea evaziunii fiscale de peste 40% în prezent și implicit creșterea veniturilor publice. Îi duce mintea doar să hăituiască și să impoziteze tot pe plătitorii corecți ... din moment ce nu recuperează, voit chiar după cum se vede, datornici precum "germenii" Micula și mulții alții ca ei.
Postat 14 Noiembrie 2023, 09:46 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON