URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 15 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
24 Martie 2021, 07:58

Greu de dovedit: Scăpat de două ori în dosarul răfuielii de la Lotus, interlopul Romi Neguş e anchetat din nou!

Greu de dovedit: Scăpat de două ori în dosarul răfuielii de la Lotus, interlopul Romi Neguş e anchetat din nou! ÎN VĂZUL LUMII. Cu cagule trase pe fețe, bătăuşii lui Romi Neguş (medalion) şi-au atacat rivalul la intrarea în complexul Lotus Center dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir (foto), într-una dintre cele mai vizibile și circulate zone ale oraşului. Maşina care îi aştepta în apropierea mall-ului a fost surprinsă de camerele de supraveghere amplasate în intersecţia din apropiere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atacul s-a produs în plină zi şi a durat mai puţin de 2 minute. Patru indivizi mascaţi au tăbărât peste un bărbat, izbindu-l cu bâtele sălbatic, chiar şi după ce a căzut la pământ. Apoi au dispărut. Victima, interlopul Marius Lazăr, alias Ciobanu’, cunoscut recuperator şi bătăuş, a ajuns în stare gravă la spital, cu craniul fracturat în două locuri, hemoragie intracraniană, plus o mână şi un picior rupte.

În faţa instanţei au fost trimişi, sub acuzaţia de tentativă de omor, doar doi dintre atacatori, ambii apropiaţi ai interlopului Romulus Markovics, alias Romi Neguş, cu care Lazăr era în duşmănie: Remus Balog, respectiv Cristian Corodi, primul văr, al doilea prieten apropiat al lui Neguş.

Deşi bănuit că a participat şi chiar ar fi coordonat răfuiala, Neguş nu a fost trimis în judecată. Pe numele lui, după cum a descoperit BIHOREANUL, cercetările s-au tergiversat vreme de aproape 7 ani, timp în care dosarul a fost închis în două rânduri. Dar tot de atâtea ori, la cererea victimei, judecătorii au dispus continuarea anchetei, pe motiv că a fost incompletă...

Loveşte şi fugi

Remus Balog, atacator Marius Lazăr a fost bătut pe 15 mai 2014, în jurul orei 15, după un plan bine pus la punct, după cum se precizează în sentinţa prin care, pe 15 iunie 2017, Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe doi dintre atacatori, Remus Balog (foto) şi Cristian Corodi.

Împreună cu prietena sa, victima fusese la sala de sport aflată în incinta Lotus Center, unde fusese urmărit de unul dintre prietenii lui Markovics, Alin Mărginean. Când Lazăr s-a pregătit să plece, Mărginean a dat semnalul, iar în momentul când cuplul a ajuns în faţa mall-ului, bărbatul a fost atacat, din spate, de patru persoane îmbrăcate cu geci şi cu cagule trase pe faţă.

Ancheta

Romi Neguș și Cristina CorodiÎn ancheta declanşată imediat după atac de procurorul Alin Leucea au fost implicaţi peste 100 de poliţişti. Romulus Markovics şi "locotenenţii" săi - David Bergher, hoţ de buzunare şi tâlhar, Remus Balog, alias Nano junior, vărul lui Markovics, Cristian Corodi, zis şi Americanu’ (în foto, alături de Neguş), şi Cristian Filimon - au fost ridicaţi şi duşi la audieri.

Poliţiştii au vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere, au găsit bâtele şi mai multe geci despre care au bănuit că au fost folosite în timpul atacului, dar şi maşina cu care bătăuşii au dispărut, un VW Passat break care îi aparţinea lui Corodi. Bărbatul a fost "săltat" chiar din Borş, în timp ce încerca să plece din ţară, sub pretextul că vrea să cumpere medicamente din Ungaria pentru copil. Pentru ridicarea lui Markovics poliţiştii au fost obligaţi să uzeze de forţă, Neguş sărind pe geamul apartamentului şi luptându-se cu oamenii legii în încercarea de a scăpa.

Criminaliştii au găsit în maşină 11 urme papilare pe maneta schimbătorului de viteze, pe clapetele portierei din dreapta faţă, pe o brichetă şi pe un flacon de apă, stabilindu-se că ele aparţin lui Corodi, Filimon şi Markovics.

În finalul cercetărilor, pe 13 noiembrie 2014, procurorul Leucea i-a trimis în faţa instanţei doar pe agresorii împotriva cărora găsise probe directe: Remus Balog, care a şi fost condamnat definitiv la 11 ani şi 6 luni de detenţie, şi Cristian Corodi, condamnat la 10 ani de închisoare. Cei doi au negat că Markovics ar fi participat la bătaie, Balog pretinzând că atacul l-a comis "împreună cu patru moldoveni", în timp ce Corodi a susţinut că amprentele interlopului au ajuns în maşină pentru că în ziua cu pricina îl dusese la un crescător de... porumbei.

Clasare după clasare

Faţă de Markovics şi ceilalţi bătăuşi neidentificaţi ancheta s-a disjuns, fiind deschis un alt dosar în care cel dintâi a şi fost inculpat, imediat, tot sub acuzaţia de tentativă de omor, dar fără să fie trimis în judecată până azi. Începând din 2014, dosarul a fost clasat de două ori, în 2018 şi în 2019, de fiecare dată procurorii invocând că "probatoriul administrat nu este suficient caracterizat pentru a susţine acuzaţia penală şi a dovedi dincolo de orice dubiu participarea acestuia la agresarea persoanei vătămate Lazăr Marius Dumitru".

Motivul? Nu exista nicio probă directă că Neguş a participat la bătaie, iar cei doi interlopi condamnaţi au negat constant că ar fi fost acolo. Deşi amprentele lui Markovics erau într-adevăr în maşina lui Corodi, iar un martor cu identitate protejată l-a şi indicat ca fiind în maşina cu care au plecat atacatorii, "s-a apreciat că aceste indicii nu sunt susţinute de alte probe". În plus, "probele genetice luate de pe bâtele descoperite în locuinţa lui Balog Remus identifică doar profilul ADN al acestuia şi al persoanei vătămate".

Doar că, după cum au apreciat judecătorii care au analizat soluţiile, anchetatorii nu s-au străduit îndeajuns. După prima clasare, din martie 2018, judecătoarea Ileana Anastasiu a constatat că, la 4 ani de la reluarea cercetărilor, în dosar erau doar declaraţiile luate în timpul procesului declanşat pe numele lui Balog şi Corodi, "fără a mai fi administrată vreo probă". Pe româneşte, nu s-a mai anchetat nimic. "Tocmai pentru că există nelămuriri, organele de urmărire penală trebuie să continue cercetările în întregul lor, pentru ca în final să se pronunţe o soluţie legală şi temeinică", a statuat judecătoarea, cerând completarea investigaţiei.

La loc comanda!

Ce a urmat? O nouă clasare, în decembrie 2019, infirmată după ce avocaţii Remus Matea şi Vlad Zima, angajaţi de Marius Lazăr, au atacat soluţia în faţa instanţei. Avocaţii au reproşat procurorilor că le-au respins cererea pentru "efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice privind stabilirea caracterului simulat al declaraţiilor" date de interlopi, că au ignorat toate dovezile care îl plasează pe Markovics la locul bătăii, dar şi că acesta a dat declaraţii contradictorii şi a încercat să se sustragă anchetei, fugind pe geam. Verdictul a fost dat pe 7 septembrie 2020 de către judecătoarea Crina Muntean, iar dosarul, după cum a aflat BIHOREANUL, a ajuns în ancheta procurorului Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea.

Reprezentanţii Pachetului Bihor refuză să ofere, însă, informaţii despre stadiul cercetărilor. "În prezent se desfăşoară acte de urmărire penală pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost comisă fapta", a transmis sec prim-procurorul adjunct Gligor Sabău.

Cât despre Romulus Markovics, potrivit avocatului său, Lucian Negruţiu, acesta neagă în continuare că a participat la răfuială şi consideră că a ajuns, fără motiv, la un record nedorit, de a fi inculpat, fără dovezi certe, de aproape 7 ani.

Cât va mai dura ancheta? Va reuşi procurorul Man să-l dovedească pe interlop ori se va da bătut şi el, la fel ca predecesorii săi? Rămâne de văzut, în următoarele luni... sau ani.


RĂFUIELI PE INTERNET
Inculpat offline, bătăuş online

Romulus Markovics, alias Romi Neguş, a fost condamnat, până în prezent, în două rânduri. Prima dată, în 2011, a scăpat cu o pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată, după un scandal în clubul Atti’s, unde, după ce i-a plesnit pe câţiva consumatori şi pe patron, a vandalizat localul. El a ajuns în închisoare în 2014, însă în Olanda, unde a fost condamnat la 2 ani de detenţie pentru proxenetism şi trafic de persoane.

Eliberat în 2016, Neguş s-a întors la Oradea, unde a încercat să nu iasă în evidenţă, reprofilându-se pe afaceri rent-a-car şi amaneturi. A revenit în atenţia publică recent, când a intrat în conflict cu naşul său de cununie, Mircea Băluş, zis şi Nebunu’, şi cu fratele acestuia, Valentin, liderii clanului Sportivilor din Capitală, care i-ar fi escrocat un fin de cununie.

Drept răzbunare, Markovics ar fi plănuit chiar să-şi ducă bătăuşii până în Capitală, dar "acţiunea" a fost dejucată de poliţişti, motiv pentru care "războiul" s-a mutat  online, cu live-uri pe reţelele de socializare, înjurături şi ameninţări, interlopul orădean promiţându-le adversarilor inclusiv că îi trimite "în saci" acasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Lipsește cineva.
De Mărginean care după cum se spune la început a participat și coordonat la fața locului atacul nu se mai zice nimic în articol. A fost dat în judecată? A ajuns la o înțelegere? Dacă nici nu l-au trimis în judecată, mai grav... De procurori ce să mai zic... Bine că au pensie specială...
Postat 25 Martie 2021, 06:59 de Vio_427
ce sa mai zici
Rusine procuraturii. Se faceau in perioada aia emisiuni cu detectoare de minciuni la tv si astia vin cu argumentul ca martorii au negat tot timpul. Credeam ca au rezolvat in Oradea cu culici din astia. Si apoi aflu asta plus deputatul interlop. Mama ei de treaba. Pe de alta parte ma dezamageste si victima. Speram sa vina sa se razbune sa-si crape toti capetele sa nu mai auzim de ei in nici o justitie. De fapt aia ar fi fost justitie.
Postat 24 Martie 2021, 22:22 de nihil
Nu va pati nimic!!
Stie pe cine are alaturi!! Se va scoate!! Justitie de Rromania!!
Postat 24 Martie 2021, 13:19 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.118 RON
  • 1 EUR = 4.9226 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON