URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2022, 11:26

Greşeală, prostie sau rea-voinţă?

Greşeală, prostie sau rea-voinţă? foto generic, sursa: police.hu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-a cuprins revolta când am aflat că refugiaţii ucraineni au fost întorşi de la graniţă de poliţiştii de frontieră unguri pe motiv că nu au paşapoarte biometrice. Apoi mi-a venit inima la loc şi mi-am adus aminte de marele Ion Creangă, care spunea: "Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur, prind curaj". E semn că nu doar politicienii noştri sunt de toată jena...

Care să fi fost motivele unui asemenea gest? Dorinţa de a plăti nişte poliţe istorice Ucrainei? Nu cred că era momentul potrivit...

Încercarea de a ne bloca cu sute de mii de ucrainieni? Măsura n-ar fi avut niciun efect. Din România au plecat în Occident 5 milioane de cetăţeni, aşa că avem destule locuri de cazare...

Sau poate, aşa cum susţin autorităţile maghiare, dorinţa de a stopa infiltrarea rakeţilor şi traficanţilor de carne vie ucrainieni? Şi eu am văzut cu ochii mei cum rakeţi mici, e drept, de 5 ani, doreau să forţeze graniţa înarmaţi cu pistoale cu apă. Iar fetiţele purtau păpuşi, semn că se pregăteau să facă trafic de carne vie.

Păi, dacă-i pe-așa, de ani buni rakeţii pot străbate întreaga Europă pentru că nu se mai cere viză pentru cetăţenii ucrainieni! 

Că totul s-a dovedit o supărătoare eroare s-a văzut când autorităţile au anulat, spre seară, ordinul de interdicţie.

Cred că politicienii din această parte a Europei ar trebui să dea dovadă de mai mult realism. Noi, ungurii, slovacii, cehii, ţările baltice, ba chiar şi Polonia, suntem prea mici pentru un război atât de mare. Nu putem exista decât într-o alianţă.

Noi, de exemplu, am ales să fim 100% alături de americani, pe când maghiarii mai cochetează şi cu ruşii, pornind probabil de la premisa că nu contează alături de cine lupţi, ci la cine cazi prizonier.

Oricum, e o naivitate să crezi că alde Putin, când va da foc Europei, va trimite Ungariei bombe ceva mai mici, eventual cu aromă de bograci.

Surprinzător este, însă, că foarte mulţi concetăţeni contestă faptele, refuzând să accepte realitatea care, într-adevăr, uneori este supărătoare.

Ne aflăm în plină epocă a post-adevărului, iar noile ideologii au săpat şanţuri adânci în creiere, şanţuri care din păcate nu ţin loc de circumvoluţiuni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Slugile de pe timpuri și urmașii lor sunt acum "liberali din tată-n fiu".
Dar tot mentalitate de slugă au. Că fără stăpân nu sunt în stare nici să treacă strada, fără ceva îndrumare măcar. În zilele noastre ei nu știu decât una și bună, că cine nu e pro-american e sigur pro-rus. Sau cine nu-i pro-european e categoric pro-asiatic. Capul nu-i duce la propriu pe slugile astea, e suficient că le trasează stăpânul direcția și astfel pot face economie la uzura neuronilor. Rar mai vezi astăzi bărbați adevărați, care să stea singuri pe picioarele lor și cu capul fixat bine pe umeri. Vezi în schimb niște fătălăi lipsiți de demnitate și caracter, care se înclină primului venit care-i aruncă din scârbă ori milă niște firfirei. La fel ca în urmă cu câteva decenii, când la shop expirau baxurile cu chewing-gum și se băgau la vânzare prin unele magazine, ca să nu le treacă termenul de valabilitate. Astăzi avem slugi "evoluate", că nu mai să treaba pe Kent, whisky sau altceva. Astăzi slugile și urmașii lor au ajuns să fie lideri politici și cumpără pe banii noștri, fără să întrebe pe nimeni de ce fură din buzunarele tuturor ... avioane expirate, elicoptere revopsite, barje de traversat pârâurile, poduri mobile de trecut văile și tot felul de fiare vechi, funcționale doar la suprafață. La care costă întreținerea mai mult decât prețurile de noi. Iar când termină de prăduit țara și ajung să țină în sărăcie milioane de oameni speriați de soartă, se adună în partide și cântă "Noi suntem români". Dar slugile tot slugi rămân, niște fătălăi proveniți din marele program de "pizdificare" ale Înaltelor Porți la care se înclină cu evlavie.
Postat 06 Martie 2022, 09:33 de KP
CrisDumi aka KP
Tu crezi ca o sa fie mai bine cu Rusii?? Chiar și Ceaușescu sa lepădat de satana
Postat 05 Martie 2022, 18:15 de Sandu2100
Zici, Mircea Chirilă, că "noi am ales să fim 100% americani" ?!?
Care noi? Eu aș fi vrut să fiu român. Așa cum elvețianul a ales să fie el însuși, tratând cu demnitate, obiectivitate și echilibru propriu, orice potențială alianță. Sau ca ungurul, care e parte a alianțelor vestului dar când i se încalcă principiile sare la gâtul oricui. Românii însă nu au ales astfel. În stil caracteristic au vrut doar să aibă cât mai mulți bani în buzunar, lucru care nu merge cu ruble așa cum merge cu euroi și dolari. A optat să fie cu fundul în mai multe luntrii dacă se poate, că poate pică ceva din mai multe surse. România nu a ales nimic, de fapt. Că nu a intrat în nicio alianță, ci a aderat. De intrat ... a intrat în schimb NATO și UE în România, cu arme și bagaje cu tot, preluând toate deciziile importante. Inclusiv aceea de a înlocui euroii și dolarii visați, de buzunar, cu 1,4% și 2% din PIB-ul anual către UE și NATO. Care se fac 1,6% și 2,5% din acest an. Pe seama scăderii nivelului de trai. Pe seama burselor internaționale la care nu avem niciun cuvânt de spus. Românii nu vor să fie nicicum "prieteni" cu rușii, dar nici să fie "slugile" unor euro-atlantici. Românii ar prefera să-și gestioneze singuri teritoriul, resursele umane și/sau materiale. Tu, Mircea Chirilă, nu ai decât să optezi să fi american, dacă te mai primește cineva peste ocean. Dar nu opta în numele tuturor pe tema asta, pentru că eu spre exemplu optez să fiu român, nu altceva. Și asta ți-o spune unul care are în familie, prin diverse alianțe de gradul I, II și III, americani și nemți, francezi și italieni, spanioli și norvegieni, canadieni și australieni. Iar dacă îți imaginezi că războiul ăsta punctual ruso-ucrainean e și al nostru, vei avea o mare surpriză când ți se vor confirma spusele unor lideri politici din zonele de proximitate ale acestui conflict, care scot la iveală motivele reale, dar și cine sunt "actorii" și "păpușarii" ce supun poporul ucrainean de rând la asemenea suferințe, de a fi nevoit să plece de acasă.
Postat 05 Martie 2022, 17:40 de KP
@excalibur
Ca tot pomenisi de averi.... https://adevarul.ro/international/europa/iliberalul-viktor-orban-bursier-soros-colaborator-securitatii-ungare-sef-stat-mafiot-i-1_62132e005163ec4271402efd/index.html
Postat 05 Martie 2022, 16:22 de pinonel
Va mai amintiti de Ioan Oltean...
.... cel care declara ca ,,broscoiul psd îmi stă în gât, sper să-l dau afară definitiv"? Asa este azi Ungaria lui orban viktor, un broscoi in gatul Europei civilizate! A incercat, Europa, i-a inghitit multe Ungariei, degeaba, in final va trebui s-o scuipe! Le place, nu le place, ungurii au multe in comun cu rusii, au impreuna amintiri din copilarie, se stie, nu mai dezvolt.
Postat 05 Martie 2022, 16:19 de pinonel
Interesul national
Fiecare stat are asa ceva, si aceastã consideratiune primeazã, cã place sau cã nu! Si noi am avut un generál care tot cu interesul o tinea, siiiiiiii???? Se vede vreun rezultat????
Postat 05 Martie 2022, 12:58 de iahim
ei da…
de parca cele 5 milioane de romani plecati pot fi sustituiti de cateva sute de mii de ucrainieni. romani care la intoarcerea in tara se conformeaza legislatiei in vigoare, de la care altii fac exceptie pe baza de urgenta majora. cred ca ar fi mai bine sa privim in propria ograda, sa adresam problema celei mai mari migratii pe vreme de pace.
Postat 05 Martie 2022, 12:45 de macese
Probabil Viktor Orban nu are 6 case
Moderatie inainte de toate. Se pare ca raul abia urmeaza. Ucraina are 40 milioane de cetateni, din care abia daca s-au refugiat 1 milion, deocamdata. Mare parte s-au dus in Polonia, cei veniti in Romania sunt majoritatea in tranzit... Orban are o relatie speciala cu Putin, tocmai si-au negociat preturi bune pe 25 ani cu gazprom. Iar in ADN-ul lor, probabil, gena empatiei,solidaritatii umane, ospitalitatii, nu mai e de pe vremea hoardelor lui Attila... vezi gardul cu serbia de pe vremea refugiatilor sirieni
Postat 05 Martie 2022, 11:40 de excalibur
Graniceri unguri.....
Rea vointa....
Postat 05 Martie 2022, 11:34 de cosmin5z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON