URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
02 Martie 2022, 20:10

Bihorul găzduieşte refugiaţii pe care Ungaria nu-i primeşte. Cum se organizează autorităţile pentru a face faţă valului de ucraineni care fug de război

Bihorul găzduieşte refugiaţii pe care Ungaria nu-i primeşte. Cum se organizează autorităţile pentru a face faţă valului de ucraineni care fug de război O tânără din Ucraina care a fugit din calea războiului. Fotografie realizată la Sighetu Marmaţiei (credit foto: Inquam Photos - Silviu Filip)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții mai multor instituții din cadrul comitetului județean, care gestionează situațiile de urgență, s-au reunit miercuri seară pentru a dezamorsa criza refugiaților ucraineni ajunși în Bihor și care voiau să plece spre diverse țări UE, după ce, intempestiv, autoritățile ungare au condiționat intrarea în țara vecină a cetățenilor statelor non UE de deținerea de pașapoarte biometrice.

În această seară, efectivele ISU, ale Poliției și Poliției de Frontieră vor începe să-i preia pe ucraineni pentru a-i caza în diferite locuri în Oradea și în județ.

Celulă de criză

Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, autoritățile din Bihor au fost luate prin surprindere de cele ungare, fiind înștiințate de Poliția de Frontieră din Hajdu Bihar „cu foarte puțin timp înainte” ca măsura de interzicere a accesului pentru persoanele care nu au pașapoarte biometrice să intre în vigoare la ora 14.45 (ora Ungariei).

Întrucât o mare parte a refugiaților ajunși în județul Bihor zilele trecute, după ce au intrat în România prin puncte de frontieră din județele Satu Mare și Maramureș, intenționau să își continue drumul spre țări din vestul Europei, decizia autorităților ungare le-a barat această posibilitate, obligându-le să rămână pe teritoriul României.

Autoritățile din Bihor au început să ia măsuri pentru preluarea din Borș a refugiaților ucraineni în baza unei dispoziții a prefectului Dumitru Țiplea, care, de asemenea, a convocat o ședință de urgență a Comitetului Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției (CJCCI), structură în care sunt reprezentate, între altele, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră și Poliția Bihor.

Câți ucraineni putem caza în județ?

Conform Prefecturii Bihor, în Bihor pot fi cazați, în prezent, peste 9.000 de refugiați ucraineni, primele spații vizate în acest scop fiind cele puse la dispoziție în internatele unităților de învățământ și în locuințe private.

„La sfârșitul săptămânii trecute am cerut Inspectoratului Școlar să ne comunice posibilitatea de cazare în căminele școlilor. Avem 379 de locuri în internate, cele mai multe, 120, în internatul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, CJCCI a centralizat de la primăriile din județ și informațiile privind disponibilitatea a aproape 9.000 de locuri de cazare oferite în case și apartamente deținute de bihoreni și de firme din Bihor.

Pe de altă parte, la nivelul ISU Crișana au fost pregătite echipamentele necesare înființării unei tabere pentru refugiați, cu cazare în corturi și asigurarea de hrană caldă preparată în bucătării de campanie. Locul unde ar urma să fie amenajată tabăra nu poate fi comunicat public, însă, în acest moment, iar însăși varianta unei tabere de corturi nu este dorită, deocamdată, din cauza vremii friguroase.

„În această seară, refugiații ucranieni vor fi preluați din Borș și transportați spre mai multe spații de cazare, de către echipaje ale ISU, Poliției de Frontieră și Poliției”, a spus prefectul Țiplea.

Reacție rapidă de la cetățeni

La puțin timp după ce BIHOREANUL a publicat știrea despre „blocada” instituită de autoritățile ungare față de refugiații din Ucraina care nu dețin pașapoarte biometrice, adică marea majoritate a acestora, o asociație studențească din Oradea a reacționat prompt, anunțând că la sediul acesteia zeci de tineri voluntari „așteaptă primul autocar cu ucraineni care nu au putut trece vama”, urmând ca aceștia să fie cazați atât la sediul ONG-ului, cât și în locuințe oferite de alte persoane.

Este de menționat, însă, că în județul Bihor sunt deja cazate câteva sute de refugiați din Ucraina, toți în spații puse la dispoziție de entități private și de cetățeni.

În Hotelul President din Băile Felix, de exemplu, se află 14 copii ucraineni cu vârste între 3 și 14 ani, care urmează să fie preluați în zilele următoare de o parohie din localitatea Dumbrava, din județul Alba.

De asemenea, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei îngrijește de la sfârșitul săptămânii trecute 24 de refugiați din regiunea Odessa, iar numeroși preoți greco-catolici au anunțat că își pun casele la dispoziție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
barbaria ucide omenia
politica budapestei este "nu cheltuim bani pentru razboiul altora, chiar daca ar fi sa moara zeci de mii de oameni la granitele noastre". nu doresc sa asigure nici macar culoare de trecere pentru convoaie militare/cetateni", nici sa le consume stocurile de alimente, nici sa le foloseasca drumurile, nici hotelurile, nici apele termale, nimic... daca se intreaba cineva unde e umanitatea si care sunt valorile budapestei in 2022, raspunsul este nicaieri - urla lacomia dupa teritoriile promise de rusi si agresivitatea barbara, inumana, in politica lor.
Postat 02 Martie 2022, 22:46 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON