URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2022, 20:10

Bihorul găzduieşte refugiaţii pe care Ungaria nu-i primeşte. Cum se organizează autorităţile pentru a face faţă valului de ucraineni care fug de război

Bihorul găzduieşte refugiaţii pe care Ungaria nu-i primeşte. Cum se organizează autorităţile pentru a face faţă valului de ucraineni care fug de război O tânără din Ucraina care a fugit din calea războiului. Fotografie realizată la Sighetu Marmaţiei (credit foto: Inquam Photos - Silviu Filip)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții mai multor instituții din cadrul comitetului județean, care gestionează situațiile de urgență, s-au reunit miercuri seară pentru a dezamorsa criza refugiaților ucraineni ajunși în Bihor și care voiau să plece spre diverse țări UE, după ce, intempestiv, autoritățile ungare au condiționat intrarea în țara vecină a cetățenilor statelor non UE de deținerea de pașapoarte biometrice.

În această seară, efectivele ISU, ale Poliției și Poliției de Frontieră vor începe să-i preia pe ucraineni pentru a-i caza în diferite locuri în Oradea și în județ.

Celulă de criză

Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, autoritățile din Bihor au fost luate prin surprindere de cele ungare, fiind înștiințate de Poliția de Frontieră din Hajdu Bihar „cu foarte puțin timp înainte” ca măsura de interzicere a accesului pentru persoanele care nu au pașapoarte biometrice să intre în vigoare la ora 14.45 (ora Ungariei).

Întrucât o mare parte a refugiaților ajunși în județul Bihor zilele trecute, după ce au intrat în România prin puncte de frontieră din județele Satu Mare și Maramureș, intenționau să își continue drumul spre țări din vestul Europei, decizia autorităților ungare le-a barat această posibilitate, obligându-le să rămână pe teritoriul României.

Autoritățile din Bihor au început să ia măsuri pentru preluarea din Borș a refugiaților ucraineni în baza unei dispoziții a prefectului Dumitru Țiplea, care, de asemenea, a convocat o ședință de urgență a Comitetului Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției (CJCCI), structură în care sunt reprezentate, între altele, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră și Poliția Bihor.

Câți ucraineni putem caza în județ?

Conform Prefecturii Bihor, în Bihor pot fi cazați, în prezent, peste 9.000 de refugiați ucraineni, primele spații vizate în acest scop fiind cele puse la dispoziție în internatele unităților de învățământ și în locuințe private.

„La sfârșitul săptămânii trecute am cerut Inspectoratului Școlar să ne comunice posibilitatea de cazare în căminele școlilor. Avem 379 de locuri în internate, cele mai multe, 120, în internatul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, CJCCI a centralizat de la primăriile din județ și informațiile privind disponibilitatea a aproape 9.000 de locuri de cazare oferite în case și apartamente deținute de bihoreni și de firme din Bihor.

Pe de altă parte, la nivelul ISU Crișana au fost pregătite echipamentele necesare înființării unei tabere pentru refugiați, cu cazare în corturi și asigurarea de hrană caldă preparată în bucătării de campanie. Locul unde ar urma să fie amenajată tabăra nu poate fi comunicat public, însă, în acest moment, iar însăși varianta unei tabere de corturi nu este dorită, deocamdată, din cauza vremii friguroase.

„În această seară, refugiații ucranieni vor fi preluați din Borș și transportați spre mai multe spații de cazare, de către echipaje ale ISU, Poliției de Frontieră și Poliției”, a spus prefectul Țiplea.

Reacție rapidă de la cetățeni

La puțin timp după ce BIHOREANUL a publicat știrea despre „blocada” instituită de autoritățile ungare față de refugiații din Ucraina care nu dețin pașapoarte biometrice, adică marea majoritate a acestora, o asociație studențească din Oradea a reacționat prompt, anunțând că la sediul acesteia zeci de tineri voluntari „așteaptă primul autocar cu ucraineni care nu au putut trece vama”, urmând ca aceștia să fie cazați atât la sediul ONG-ului, cât și în locuințe oferite de alte persoane.

Este de menționat, însă, că în județul Bihor sunt deja cazate câteva sute de refugiați din Ucraina, toți în spații puse la dispoziție de entități private și de cetățeni.

În Hotelul President din Băile Felix, de exemplu, se află 14 copii ucraineni cu vârste între 3 și 14 ani, care urmează să fie preluați în zilele următoare de o parohie din localitatea Dumbrava, din județul Alba.

De asemenea, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei îngrijește de la sfârșitul săptămânii trecute 24 de refugiați din regiunea Odessa, iar numeroși preoți greco-catolici au anunțat că își pun casele la dispoziție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
barbaria ucide omenia
politica budapestei este "nu cheltuim bani pentru razboiul altora, chiar daca ar fi sa moara zeci de mii de oameni la granitele noastre". nu doresc sa asigure nici macar culoare de trecere pentru convoaie militare/cetateni", nici sa le consume stocurile de alimente, nici sa le foloseasca drumurile, nici hotelurile, nici apele termale, nimic... daca se intreaba cineva unde e umanitatea si care sunt valorile budapestei in 2022, raspunsul este nicaieri - urla lacomia dupa teritoriile promise de rusi si agresivitatea barbara, inumana, in politica lor.
Postat 02 Martie 2022, 22:46 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON