URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 16:07

Gratuit, trei luni! Parcarea de la piaţa Rogerius se deschide publicului începând de marţi dimineaţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nivelul inferior a parcării supraetajate din faţa Pieţei Rogerius se va deschide publicului începând de marţi dimineaţă, de la ora 6. "Îi rugăm pe toţi orădenii care vin la spitalul municipal sau la piaţa Rogerius să folosească cu încredere cele 193 de locuri de parcare. Vreme de trei luni parcarea se va putea folosi gratuit pentru ca şoferii care au treabă în zonă să se obişnuiască cu ea, după care vom introduce un sistem de plată", a declarat viceprimarul Florin Birta, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Deocamdată accesul la parcare este asigurat doar dinspre strada Transilvaniei, traficul rutier prin faţa pieţei fiind închis până la finalizarea lucrărilor de relocare a magistralei de apă care traversează zona.

"Dacă vremea va permite, vom deschide provizoriu circulaţia pe liniile de tramvai înaintea de sfârşitul lunii, când se vor finaliza lucrările la conducta magistrală", a spus Birta. Deschiderea circulaţiei va permite accesul în parcare şi pe sensul de mers dinspre strada Corneliu Coposu.

Potrivit viceprimarului, nivelul superior al parcării va fi dat în folosinţă abia la sfârşitul lunii noiembrie, după aplicarea unui strat de şapă epoxidică, cu o aderenţă mult îmbunătăţită, pentru a evita deraparea autovehiculelor.

430 de locuri

Lucrările de construire a parcării subterane din Rogerius sunt executate de firma Construcţii Bihor pentru suma de 14,3 milioane lei. Investiţia a fost derulată de Administraţia Domeniului Public care va preda parcarea municipalităţii după finalizare.

"Investiţia este finanţată prin credit furnizor de către constructor. Plata se va face eşalonat pe o perioadă de trei ani în rate egale semestriale, banii fiind alocaţi de către Primărie", spus directorul ADP, Liviu Andrica.

Cea mai nouă parcare supraetajată a oraşului are o capacitate totală de 430 locuri, de trei ori mai multe decât existau iniţial la sol, este legată de piaţă printr-un tunel şi este deservită de două lifturi.

Comercianţii care deţin mese în piaţă vor putea să îşi lase maşinile în parcare şi să îşi transporte marfa cu cărucioarele folosind lifturile, fără să mai blocheze accesul clienţilor în piaţă cu maşinile de marfă până îşi descarcă produsele.

În plus, accesul persoanelor cu handicap la nivelul superior al parcării va fi asigurat şi cu ajutorul unui lift pentru scări.

Parcare cu triplă utilizare

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a spus că în perioada următoare municipalitatea va căuta soluţii pentru folosirea cât mai eficientă a parcării. "Parcarea construită pe două niveluri va funcţiona astfel încât nivelul inferior va fi dedicat în special celor care lucrează la spitalele şi firmele din zonă sau au mese în piaţă şi staţionează mai mult. Aceşti şoferi ar urma să beneficieze de un tarif preferenţial. La nivelul superior va funcţiona partea de parcare cu durată limitată destinată pacienţilor, aparţinătorilor acestora sau celor care vin la piaţă", a spus ediulul.

Conducerea municipalităţii urmează să facă propuneri Consiliului Local, în una dintre şedinţele următoare, cu privire la preţul unui abonament cu tarif preferenţial de la nivelul inferior al parcării, precum şi referitor la durata de staţionare la cel superior.

Potrivit edilului, pe timpul nopţii parkingul va rămâne deschis, la dispoziţia locuitorilor zonei care se confruntă cu o criză a locurilor de parcare.

În plus, pentru anul viitor, municipalitatea ia în calcul transformarea străzii Mihail Sadoveanu, care urcă pe lângă piaţă dinspre strada Corneliu Coposu spre Moldovei, în parcare cu durată limitată.

"Va fi un sistem cu barieră ca la Primărie, în care vii, laşi maşina, îţi faci cumpărăturile şi, dacă ai terminat şi pleci în 30 de minute nu plăteşti nimic, dar dacă nu te încadrezi în acest termen plăteşti mai mult decât în mod normal", a spus Bolojan.

Modificări necesare

Potrivit primarului, întreaga zonă din vecinătatea parcării va fi reamenajată. Astfel, trotuarul care înaintează de-a lungul liniei de tramvai, spre strada Transilvaniei, a fost lărgit pentru a uşura circulaţia pietonilor, iar parcările vor fi dispuse paralel cu acesta pentru a fluidiza traficul auto. Accesul la nivelul inferior al parcării din faţa pieţei, precum şi la parcarea spitalului Pelican va fi asigurat printr-un sens giratoriu marcat pe şosea.

"Pentru a îmbunătăţi aspectul estetic, în zonă vom planta platani de dimensiuni cât mai mari", a spus Bolojan. Astfel, în zona din faţa şi lateralul parcării au fost păstrate alveole în care pot fi plantaţi copaci.

La fel, potrivit edilului, intrarea la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu se va schimba la faţă prin demolarea clădirilor de la poartă şi amenajarea unei zone de acces moderne, după modelul - din metal şi sticlă - al casei lifului de la parcarea supraetajată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asta care-i in poza
si care-si zice 'primar' e chiar primar? Ca mie-mi pare un milog care cerseste un pic de atentie, dragoste si niste maruntis pentru o masa. Defel nu arata a primar..
Postat 08 Noiembrie 2016, 21:47 de Aghaurr
PROFITA si TACI, profita si alegenene pe noi .... cam asa suna mita asta electorala !!
Profitati ACUM caci dupa alegeri ... parcarea e majorata si va trebui platita !! Adevarul e ca acum se incearca amagirea locuitorilor din zona pentru impotenta PMO de a gestiona la timp, in timp lucarile cu care se faleste. Nici una din lucrarile "terminate" la 31.12.2015 nu este finalizata nici la data de azi. Sa nu mai vorbim de lucrarile de pe Splaiul Crisanei care au implinit 2 ani !!!
Postat 08 Noiembrie 2016, 13:55 de scortosul
Luna cadourilor
Ma deci daca nu esti multumit cu ce-ti "da " parlamentul in perioada asta, da-mi voie, da luna de pe cer chiar nu se poate ..
Postat 07 Noiembrie 2016, 23:02 de Iness
oare???
...si ceausescu a promis 100 de lei inainte de a fi impuscat si, acum vom avea 3 luni de gratuitate intr-o parcare.
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:43 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON