URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2021, 12:51

Grădinăreasa Palatului: La doar 22 de ani, Timea Kleszken este grădinăreasa celui mai frumos parc din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Vedetă” incontestabilă a Oradiei, odată cu venirea primăverii, grădina Palatului Baroc încântă vizitatorii cu 6.300 de lalele colorate, magnolii, o amenajare inspirată din Biblie și mulți arbori seculari.

Grădinăreasa care se îngrijește ca această „curte” să fie cochetă şi curată este o tânără de 22 de ani, Timea Kleszken, care din liceu admira parcul, plimbându-se pe aleile lui. Când palatul şi grădina au intrat în renovare, s-a oferit în mod voluntar la muncă, pentru a contribui la înfrumusețarea bijuteriei din inima orașului.

Specializată în Turcia

Crescută în satul Sâniob, Timea a învăţat de mică să protejeze natura. Bunica din partea tatălui o plimba adesea pe câmpii și îi explica ce plante pot fi folosite la ceaiuri și care sunt speciile protejate, pe care şi ea trebuie să le ocrotească.

După ce a absolvit Liceul „Aurel Lazăr”, într-o clasă de ştiinţe sociale, a hotărât să urmeze o specializare care oferă bucurie oamenilor: peisagistica. „Iubesc natura și am vrut să aflu ce face un profesionist în domeniu”, spune ea, acum studentă în anul IV la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timişoara, la specializarea dorită.

Sfioasă din fire, Timi și-a dorit să fie mai extravertită, aşa că s-a supus singură unui test, menit deopotrivă să o ajute să cunoască oameni noi şi să înveţe cât mai multe despre meseria aleasă. În anul II, a câştigat o bursă Erasmus în Antalia, Turcia, la specializarea Peisagistică a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universității Akdeniz.

„Acolo am văzut primele grădini monastice cu măslini, curmali sau lămâi. La facultate am făcut și un curs despre grădinile din palatele istorice din Istanbul, în care sunt prezente întotdeauna fântânile, iar aspectul trebuie să fie unul geometric”, explică Timea. Experienţa din Turcia (foto jos) a fascinat-o...

Timea in Turcia

Voluntara Palatului

În vacanța din vara anului 2019, revenită la Oradea, a aflat că grădina Palatului Baroc şi clădirea monument istoric vor fi restaurate şi a decis că vrea să fie părtaşă la acest amplu proiect, mai cu seamă că şi în trecut a mai participat la activităţile Episcopiei, făcând parte dintr-un grup de tineri romano-catolici, de pe lângă eparhie.

„Iubesc locul acesta din liceu, mă plimbam foarte des pe-aici, aşa că m-am adresat Episcopiei, spunând că vreau să fac voluntariat. Au acceptat şi așa am ajuns să lucrez alături de inginerul horticultor și peisagista Thalmeiner Tünde, originară din Satu Mare, și de grădinarul francez Beaudet Tancred”. Cei doi sunt experți în amenajarea și întreținerea grădinilor istorice, în trecut au lucrat împreună și la spațiile verzi din jurul palatelor din Ungaria, şi au fost anume cooptaţi de Episcopia Romano-Catolică pentru proiectul din Oradea, cu misiunea de a proiecta şi amenaja grădina.

După câteva săptămâni în care a muncit voluntar pe lângă specialişti, având ocazia şi să înveţe meserie de la ei, Timea a dovedit pasiune şi pricepere, aşa că Episcopia a angajat-o ca grădinăreasă, cu sarcina de a continua munca celor doi. Reuşind ceea ce tinerii cu adevărat pasionaţi pot: să-şi găsească un job în domeniul ei, încă din studenţie...

Grădină bogată

Tânăra a fost mândră când, anul trecut, după ce au vizitat grădina, profesori de-ai ei din Timişoara au lăudat-o pentru munca depusă. „Sunt bucuroasă şi eu să văd grădina că este atât de frumoasă şi curată, faţă de cum era înainte, neîntreținută și chiar nesigură pentru o plimbare”.

Timea îi contrazice pe orădenii care spun că grădina este mai săracă în arbori, de când a fost reabilitată. „Conform studiului dendrologic din 2019, atunci existau 600 de exemplare din 62 de specii, în rândul arborilor și arbuștilor. Acum sunt peste 100 de specii, iar exemplarele încă nu am terminat să le numărăm. Și mie îmi lipsesc uneori trandafirii de la intrarea în palat, dar aceia ascundeau frumusețea clădirii. A fost scos și lemnul câinesc folosit la gardul viu, pentru că era plin de gunoaie, și au fost toaletate tisele, care acum încep să crească într-o formă frumoasă”, explică specialista.

Misterele grădinii 

Magnoliile şi cele 6.300 de lalele din parc au atras, în ultimele săptămâni, mii de vizitatori. Toate au bucurat privirile orădenilor, pentru că în fiecare zi Timea pliveşte cu grijă buruienile. Ca grădina să fie îmbietoare şi peste vară, tânăra va planta în curând flori specifice acestui anotimp: hortensii, dalii și crini.

Între timp, orădenii se pot bucura de grădina biblică, amenajată la ideea episcopului Böcskei László. Acolo sunt ordonate, pe câteva parcele, grâu, viță de vie, mei și orz, care simbolizează pâinea și vinul, lalele și crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea și isop, fructe şi legume prezente în Biblie (smochini, linte și năut) și plante monastice ca lemnul Maicii Domnului și măslinul.

Vizitatorii mai pot admira și arborele preferat al Timeei, un puiet de Seqouia, dar și un arbore secular de Ginko Biloba. Cele mai noi achiziții sunt cireșii japonezi, un cedru atlantic și un arbore lalea, numit astfel datorită asemănării florilor sale cu aceste plante.

Grădina Palatului Episcopal

Orădeni grijulii

De când grădina a devenit o atracție a orașului, singura problemă sesizată de Timea a fost nemulțumirea vizitatorilor deranjaţi că este interzis accesul cu bicicleta sau cu animalul de companie. În rest, n-au existat stricăciuni, spune grădinăreasa, care vrea să rămână responsabilă de parc şi după ce va absolvi facultatea.

„N-a fost nici măcar o floare ruptă. În primăvara aceasta, am văzut ce impact a avut pandemia asupra oamenilor: se bucură mai mult de natură, o admiră, o pozează, dar nu o strică”, spune Timea, fericită că orădenii apreciază grădina ei iubită...

Grădina Palatului Episcopal

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
multumim, Timea!
felicitari, Timea, pentru pasiunea ta de care reusim sa ne bucuram cu totii in oras. Nu pot sa nu ma intreb in ce domeniu lucreaza sutele de absolventi ai facultatii de planificare teritoriala/urbanism din Oradea, care primesc burse de studiu in franta, pe valea loarei unde sunt celebrele castele, in spania, in italia... chiar niciunul nu isi arata talentul, nici macar biroul de urbanism din primarie?
Postat 09 Mai 2021, 18:46 de roger
ok
bravo, felicitari. am sa merg sa o vad si eu. Gradina
Postat 09 Mai 2021, 13:40 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON