URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2022, 11:04

Grădina Palatului Baroc se transformă, începând de luni, într-un tărâm al poveștilor. Cum poți participa la tururile Magic Garden  

Grădina Palatului Baroc se transformă, începând de luni, într-un tărâm al poveștilor. Cum poți participa la tururile Magic Garden   (Sursa foto: Ovi D Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni, 19 septembrie, până pe 18 octombrie, grădina Palatului Baroc din Oradea se transformă într-un tărâm de poveste, unde vizitatorii vor putea admira instalaţii luminoase interesante, proiecţii pe faţada clădirii şi se vor întâlni cu personaje istorice.

Tururile vor începe în fiecare seară de la ora 20.30 şi vor dura circa 30 de minute.

Oaspeţii vor fi plimbaţi prin grădină de actori costumaţi în diferite personaje, personalități ce au legătură cu trecutul locului.

"Plimbându-se prin Magic Garden, vizitatorii se vor putea întâlni, spre exemplu, cu Regele Ladislau, experienţă înlesnită de Cecilie Knutsen, artist plastic şi vizual din Bergen (Norvegia) sau vor asculta muzica inspirată din compoziţiile lui Michael Haydn. De asemenea, vor putea admira budoarul împărătesei Sissi, imaginat de Alexandru Pantelimon, un profesionist din zona de producţie de teatru şi operă, sau vor putea auzi cum bate «Inima Pământului», instalaţie creată de norvegianul Morten Skattkjær, un artist experimentat în construcţia designului vizual şi arhitectural pentru evenimente", se arată într-un comunicat transmis de organizatori.

În plus, cei care vor instala în telefonul mobil aplicaţia Magic Garden şi vor scana un cod QR printat pe un pliant oferit la eveniment vor putea vedea, cu ajutorul camerei foto a telefonului, cum arăta odinioară curtea Palatului Baroc.

Toate acestea vor avea loc în cadrul evenimentului Magic Garden, o premieră în România, care a fost iniţiat de Asociaţia Why Not Us, cu un bogat palmares de evenimente desfăşurate în special în Cluj-Napoca. Parteneri sunt Episcopia Romano-Catolică a Oradiei, respectiv Visit Oradea.

Cei care doresc să participe la tururile ghidate trebuie să înregistreze în prealabil pe site-ul proiectului Magic Garden.

Preţul unui tur în grădină este de 30 lei pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii.

Magic Garden este un proiect realizat cu circa 200.000 euro (965.505 lei), bani obţinuţi prin proiectul "RO-cultura", finanţat prin Granturile SEE acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în spaţiul economic european.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cea mai mate țeapă
Fantastic! Ce idee genială! Ceri bani din fonduri europene, că vezi doamne, nu ai, cumperi câteva becuri de la Dedeman, cauți o locație frumoasă, care a costat milioane de euro să arate așa , apoi pui taxă de 30 de lei să intre fraierii. Dar stai, că nu îi lași să se plimbe cât vor ei, da cum? îi încolonezi frumos ca la grădiniță și ai grijă ca în 10 minute să iasă afară, păi ce? pentru 30 de lei mai au și pretenții? Profit maxim, investiție ZERO!
Postat 25 Septembrie 2022, 04:13 de and020
Daca e finanțare nerambursabilă, noi de ce platim bilet?
"Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a finanțării este de 965.505.78 lei (aproximativ 200.000 de euro), din care 820.679,91 lei este finanțare nerambursabilă din SEE (aproximativ 190.000 de euro), iar 144.825,87 lei – finanțare nerambursabilă din bugetul național." Proiecte cultura etc, finantari nerambursabile... dar noi platim 30 lei pt un bilet sa vedem ceva beculete pe copaci timp de 15 min? De ce mai exact?
Postat 17 Septembrie 2022, 13:15 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON