URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2022, 19:07

Magic Garden: Palatul Baroc din Oradea și grădina din jurul acestuia devin tărâm fantastic, cu personaje istorice, instalații luminoase și proiecții pe fațadă

Magic Garden: Palatul Baroc din Oradea și grădina din jurul acestuia devin tărâm fantastic, cu personaje istorice, instalații luminoase și proiecții pe fațadă (Sursa foto: Ovi D. Pop)
Magic Garden: Palatul Baroc din Oradea și grădina din jurul acestuia devin tărâm fantastic, cu personaje istorice, instalații luminoase și proiecții pe fațadă (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această toamnă, timp de o lună, din 17 septembrie până în 15 octombrie, grădina Palatul Baroc din Oradea va fi un tărâm al poveştilor. Vizitatorii vor putea admira instalații luminoase interesante, proiecții pe fațada clădirii şi se vor întâlni cu personaje istorice, precum Sfântul Ladislau şi prinţesa Sisi.

Personaje în grădină

Toate acestea vor avea loc în cadrul evenimentului Magic Garden, o premieră în România, care a fost prezentat miercuri la Palatul Baroc, de directorul artistic al Asociaţiei Why Not Us din Cluj Napoca (organizatorul principal), Cornelia Borza, de directorul executiv al Visit Oradea, Alexandru Chira, şi de episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, gazda evenimentului.

„Este pentru prima dată când organizăm ceva atât de amplu într-un oraş. Am creat o poveste care va fi spusă în fiecare seară în grădina Palatului Baroc. Vizitatorii vor fi preluaţi de ghizi costumaţi în personaje istorice, care îi vor conduce spre un tărâm magic, pe un traseu stabilit. Prima oprire va fi în poienița din partea stângă a intrării principale, unde arborii şi plantele vor deveni, cu ajutorul efectelor speciale, o orchestră care va fi dirijată de faimosul Michael Haydn (n.r. - care a trăit, compus și dirijat la Oradea), interpretat de un actor orădean", a detaliat Cornelia Borza (foto stânga).

Un alt personaj istoric prezent în grădină va fi Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului Oradea. Vizitatorii o vor vedea şi pe prinţesa Sisi, împărăteasa Austriei, care a dormit timp de două zile (în primăvara anului 1857) într-un salon din Palatul Baroc.

În curte vor fi amplasate 12 instalaţii artistice create de cinci artişti români şi trei norvegieni. "Acestea vor avea rolul de a pune în valoare frumuseţea plantelor şi a arborilor din grădina frumosului palat. Ideea este de a îmbina arta, natura şi cultura într-un loc special, din inima oraşului", a spus şi episcopul Böcskei László.

Artiştii din Asociaţia Why Not Us (prezenţi la conferinţa de presă doar online, prin Zoom) vor pregăti şi mai multe proiecţii de lumini pe faţa clădirii Palatului.

Proiect de 200.000 euro

"Ne-am dorit să organizăm această primă ediţie la Oradea datorită deschiderii partenerilor noştri (n.r. Visit Oradea şi Episcopia romano-catolică), care ne-au pus la dispoziţie un spaţiu impresionant, ce se poate îmbina perfect cu creaţiile artistice. Nu ştim încă dacă următoarea va fi aici sau în alt oraş din ţară", a mai spus Cornelia Borz.

Iniţiativa a fost lăudată de directorul executiv al Visit Oradea. "Cu siguranţă acest eveniment va fi bine primit şi de orădeni, dar şi de turişti. Important este şi faptul că Magic Garden va începe în fiecare zi după lăsarea serii şi va ţine până la miezul nopţii, astfel încât toată lumea se va putea bucura gratuit de acest eveniment inedit", a spus Alexandru Chira.


(Sursa foto: Ovi D. Pop)

Magic Garden este un proiect realizat cu circa 200.000 euro (965.505 lei), bani obţinuţi prin proiectul "RO-cultura", finanţat prin Granturile SEE acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în spaţiul economic european.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON