URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 10:00

Florin Ardelean a lansat „Istoria presei culturale din Oradea” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de universitari, prieteni, curioşi dar şi studenţi au asistat, miercuri, la Muzeul Iosif Vulcan, la lansarea volumului "Istoria presei culturale din Oradea" al lectorului Florin Ardelean. Acesta cuprinde studii ale autorului asupra marilor promotori ai culturii româneşti, texte despre Vasile Mangra, Vasile Lucaciu şi despre istoria evreilor din oraşul de pe Criş.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, directorul revistei "Familia", Ioan Moldovan, şi poetul Ioan F. Pop au vorbit despre autor şi despre felul în care acesta şi-a conceput volumele. "Florin scrie cu aceeaşi uşurinţă şi romanele, dar şi textele ce necesită o documentare amănunţită. Chiar şi istoria o poate face atractivă", a spus Ioan F. Pop.

În continuare, autorul şi-a prezentat cartea, care este împărţită în trei secţiuni. "Volumul se referă la începutul revistei Familia, când în fruntea acesteia se afla Iosif Vulcan", a spus universitarul, adăugând că termenul de "naş literar" al lui Eminescu este unul slab pentru a-l caracteriza pe Vulcan. "De fapt, acesta a fost unul dintre cei mai buni manageri de presă din ţară, reuşind timp de 42 de ani să scoată revista", a mai adăugat Ardelean, care portretizează şi alţi ziarişti ai vremii.

Volumul cuprinde şi două texte despre episcopul Vasile Mangra şi preotul şi militantul Vasile Lucaciu. "I-am analizat în paralel pentru a le observa mai bine evoluţiile sau, în cazul lui Mangra căderea în dizgraţie", a explicat Florin Ardelean.

Vasile Mangra (1850 - 1918) a fost un episcop născut la Săldăbagiu, care a militat în prima parte a vieţii pentru independeţa românilor din Transilvania. A fost redactor la ziarele creştine "Lumina" şi "Biserica şi şcoala". În ultima parte a vieţii, însă, a devenit unul dintre oamenii de încredere ai guvernului ungar, în 1910 devenind chiar deputat la Ceica, în Bihor.

Vasile Lucaciu (1852 - 1922), supranumit "Leul de Şişeşti", s-a născut în Satu Mare şi a militat toată viaţa pentru alipirea Transilvaniei cu restul ţării. A fost întemniţat de mai multe ori de autorităţile maghiare tocmai din cauza propagandei pro-româneşti. În iarna anului 1922 a candidat pentru un post de deputat din partea Partidului Naţional Român, dar a fost înfrânt prin falsificarea voturilor şi chiar agresat de contracandidat.

Ultimul text al volumului lansat vorbeşte despre importanţa comunităţii de evrei din Oradea, începând cu o parabolă din Talmud, o carte de învăţături evreiască: "Noi, evreii, asemenea măslinelor, nu dăm ce e mai bun în noi decât atunci când suntem zdrobiţi".

Cartea lui Florin Ardelean poate fi achiziţionată de pe site-ul editurii Eikon, iar de săptămâna viitoare şi de la librăria Humanitas. Preţul este de 25 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON