URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2022, 15:32

Filmul „Maria - Inima României” va fi proiectat în sala mare a Primăriei Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 23 mai, când se vor împlini 103 ani de când Regele Ferdinand I și Regina Maria au ajuns în Oradea în cadrul primei lor vizite regale în orașul de pe Crișul Repede, în sala mare a Primăriei va fi proiectat filmul „Maria - Inima României”, în cadrul unui proiect mai amplu denumit „Caravana Centenarul Încoronării”.

„Proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, organizat deja în cinci localităţi din ţară, va ajunge în perioada 20-23 mai 2022 în Carei, Sighetu Marmaţiei, Jibou şi Oradea, fiind, astfel, pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927). Proiectul îşi propune să ofere o lecţie de istorie elevilor, prin filme româneşti şi discuţii cu istorici, profesori, cinefili şi oameni de cultură”, au transmis organizatorii. 

Aceștia sunt Asociaţia Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Primăria Oraşului Jibou şi Inspectoratul Şcolar Sălaj, alături de Primăria Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. 

„Evenimentele au loc în contextul vizitelor Familiei Regale, atunci când, pe 23 mai 1919, suveranii au sosit cu Trenul Regal la Oradea, fiind prima vizită a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria acolo. Ulterior, pe 25 mai 1919, Familia Regală a vizitat la Carei catedrala, spitalul şi palatul administrativ, iar în ziua următoare au fost întâmpinaţi de autorităţile civile locale şi militare de la Jibou. În 1921, Regele Ferdinand I susţinea la prefectura oraşului Sighetu Marmaţiei că "trebuie să fim un exemplu pentru cei ce se uită peste graniţă şi să le impunem, arătându-le că la graniţele României ştim să trăim cu toţii în pace, ca fraţii, şi să ne dăm mâna pentru binele ţării"”, se mai arată în informare. 

"Scopul acestor evenimente este de a creşte interesul pentru faptele petrecute în urmă cu 100 de ani şi de a oferi o lecţie de istorie elevilor, pentru că, înainte de toate, este un proiect educativ. Apreciem sprijinul autorităţilor şi instituţiilor şi ne bucurăm că tinerii din mai multe localităţi din România vor avea şansa să descopere, prin film şi cultură, părţi importante din trecutul nostru, în acest an centenar" - Andrei Giurgia, managerul proiectului. 


Programul complet al evenimentelor:

-    Vineri, 20 mai 2022, ora 12.00, Castelul Károlyi | Carei 
Proiecţia filmului "Ora Regelui - Inima Reginei" (realizator Camelia Csiki)

-    Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 13.00, Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" | Sighetu Marmaţiei
Proiecţia filmului "Războiul Regelui" (producător Trevor Poots) 

-    Duminică, 22 mai 2022, ora 14.00, Casa Orăşenească de Cultură | Jibou
Proiecţia filmului "Români care au schimbat lumea: Regina Maria" (realizator Camelia Csiki)

-    Luni, 23 mai 2022, ora 12.00, Sala Mare a Primăriei | Oradea
Proiecţia filmului "Maria - Inima României" (regizor Trevor Poots)

Intrarea la toate evenimentele este liberă. 


În cadrul fiecărui eveniment, publicul va putea admira expoziţia de fotografie intitulată 1922. Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene, care prezintă momente cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON