URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2022, 17:38

„Fii erou, fă un cadou!”. Campanie de donare de sânge în Oradea, organizată de studenții mediciniști

„Fii erou, fă un cadou!”. Campanie de donare de sânge în Oradea, organizată de studenții mediciniști ilustrație cu rol generic (sursa: kalhh, Pixabay)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Studenților Mediciniști din Oradea organizează în perioada 5 - 16 decembrie o campanie de donare de sânge, căreia i-au ales și un slogan convingător: „Fii erou, fă un cadou!”.

Bihorenii sunt îndemnați astfel să meargă la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, pe str. Louis Pasteur nr. 26 și să doneze sânge pentru a-și ajuta semenii. 

În perioada menționată mai sus, între orele 7.30 și 13, ei vor fi întâmpinați și de voluntarii proiectului, care vor asista personalul centrului și, totodată, vor împărți cadouri pentru donatori, precum „vouchere de consultație gratuită la Clinica Lavinia Davidescu și multe alte gustări care să îndulcească donatorii”. 

„Lipsa de sânge este o importantă problemă cu care se confruntă sistemul medical din România, întrucât nu există substitut pentru sânge. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe, politraumatisme sau diferite forme de cancer. Prin campania noastră, ne propunem să promovăm donarea de sânge în județul Bihor și să contribuim la ameliorarea acestei probleme de sănătate publică. Invităm astfel toți donatorii să facă cel mai frumos cadou și să doneze sânge!”, au transmis reprezentanții ASMO. 

Cei care vor să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele criterii: 
 
- vârsta: 18-60 ani;
- greutate: femei – peste 50 kg;
- să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
- să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere)
- să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
- să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
- să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
- să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
- să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării;
- să fi trecut cel puțin 8 săptămâni de la o donare anterioară de sânge.
 
Studenții le amintesc donatorilor că obțin bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun. 

„Donează sânge, fii erou!” este un proiect mai amplu al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și face parte din programul Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON