URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2022, 16:29

Fiasco la deschiderea centrelor de evaluare a bolnavilor Covid din Bihor: doar 2 din 8 au funcționat din prima parte a zilei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătite de manageri și avizate de Direcția de Sănătate Publică Bihor încă de la începutul lunii, cu contracte semnate în ziua precedentă de Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate și deschise teoretic joi dimineață, cele 8 centre de evaluare a bolnavilor Covid cu forme ușoare și medii din județ au avut probleme mari în prima zi: doar două au fost funcționale de la prima oră, însă numai unul singur a și lucrat.

Celelalte au invocat probleme informatice și chiar neîncheierea lucrărilor pentru asigurarea de circuite separate față de bolnavii non-Covid.  

Simplu și rapid...

Toate cele 8 centre de evaluare a bolnavilor Covid – pregătite în cadrul spitalelor Municipal, Pelican și CFR din Oradea, spitalelor municipale din Salonta, Beiuș și Marghita, precum și celor orășenești din Aleșd și Ștei – ar fi trebuit să primească pacienți de joi dimineață, de la ora 7.00, și să lucreze zilnic, de lunea până vinerea, cu orar de la 7.00 la 19.00, scopul lor fiind prevenirea suprasolicitării spitalelor și structurilor de primire a urgențelor.

Concret, orice persoană confirmată cu Covid are dreptul să beneficieze în aceste centre de consultații, analize, investigații și medicație, gratuit, fără a prezenta vreun bilet de trimitere și fără a se interna, în așa numitul regim de spitalizare de zi, pentru a urma efectiv tratamentul la domiciliu.

Probleme informatice

În Oradea, nici unul dintre cele trei centre nu a putut primi pacienți la prima oră, managerii invocând probleme tehnice legate de sistemul informatic SIUI, prin care furnizorii de servicii medicale le raportează către CAS spre a-i fi decontate.

„Sunt probleme cu SIUI, nu putem introduce datele pacienților și serviciile furnizate”, a declarat BIHOREANULUI directorul medical al Spitalului CFR, Marius Chipurici.

Acesta a afirmat că sunt, însă, și alte detalii încă nepuse la punct, cum ar fi birocrația referitoare la medicația administrată în regim ambulatoriu. În condițiile în care antiviralele (precum Favipiravir), medicamente eficiente în primele zile după infectare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu forme grave, sunt hepato-toxice, managerul a afirmat că nu e clar deocamdată dacă pacientul va trebui să semneze un formular prin care își dă consimțământul informat pentru administrarea terapiei, de tipul celor obișnuite, sau ar trebui un formular special.

De asemenea, între orele 7.00 și 10.30 nu a funcționat nici centrul de evaluare de la Spitalul Municipal, tot din cauza problemelor informatice legate de SIUI, conducerea unității primind instrucțiuni tehnice de la cea a CJAS Bihor în jurul orei 10.45.

Aceleași probleme au fost acuzate și de managerul Spitalului Municipal din Beiuș, Claudiu Lupău.

Pe de altă parte, directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău, a afirmat că „din punct de vedere al instituției noastre, toate centrele de evaluare sunt pregătite, inclusiv în privința funcționării SIUI, iar restul disfuncționalităților nu intră în sfera de competență a CAS Bihor”.

Haos total la Pelican

La spitalul privat Pelican din Oradea situația a fost de-a dreptul kafkiană în prima zi în care centrul de evaluare trebuia să funcționeze. La recepția unității din strada Corneliu Coposu, niciuna dintre angajate nu avea habar despre existența centrului!

După ce managerul spitalului, dr. Ovidiu Cacuci, și responsabilul cu comunicarea publică, Șerban Pop, au refuzat să ofere explicații BIHOREANULUI, reporterii au fost îndrumați „în clădirea cealaltă” (cu acces din spatele hotelului Melody), iar de aici au fost sfătuiți să se adreseze „centrului din Nufărul”. La telefon, însă, operatoarea care a răspuns la apel a redirecționat reporterul tot către sediul din Rogerius.

Așadar, până la această oră e neclar unde se află, totuși, centrul de evaluare Covid al spitalului Pelican.

În lucrări

Alte centre de evaluare din județ nu au fost deschise pentru că încă nu s-au conformat condițiilor privind circuitele separate - unul pentru aceștia, altele pentru bolnavii non-Covid - impuse de DSP Bihor.

„Acum facem circuitele și până săptămâna viitoare le vom definitiva”, a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal din Marghita, Bradacz Aliz. Potrivit acesteia, inițial centrul de evaluare a fost amenajat la parterul clădirii principale a unității, în izolatorul destinat suspecților de Covid, dar ulterior a trebuit mutat lîntr-o altă clădire, în pavilionul secției de Psihiatrie Covid.

Aceeași problemă a avut-o și Spitalul Municipal din Salonta, spune managerul Adrian Hațegan, diferența fiind că aici centrul de evaluare va fi deschis vineri, nu săptămâna viitoare. „Inițial am vrut să-l amenajăm într-un spațiu pe care îl foloseam pentru suspecții de Covid, dar a trebuit să asigurăm un alt circuit și l-am făcut la parterul spitalului, în sala de gimnastică a secției de Recuperare, pe care a trebuit s-o mutăm la etaj. Mâine (vineri - n.r.) vom fi gata cu centrul de evaluare pentru bolnavii Covid”, a spus Hațegan.

Două deschise, unul fără pacienți

În concluzie, doar două centre de evaluare au fost deschise și funcționale din prima zi în Bihor, unul la Spitalul Orășenesc din Aleșd, unde în primele ore au existat probleme de interconectare cu SIUI, rezolvate ulterior, după cum afirmă managerul Florin Creț. La ora amiezii, aici nu ajunsese, însă, niciun pacient, a precizat acesta.

Practic, singurul centru de evaluare Covid din tot județul unde lucrurile au decurs normal de la prima oră a primei zile a fost cel de la Spitalul Orășenesc din Ștei. Și aici au existat probleme cu SIUI, dar managerul Radu Aron a declarat că acestea au fost rezolvate în stilul „clasic”, folosindu-se registrele și formularele de hârtie. „Datele pacienților au fost scrise în registrul de consultații, la fel au fost completate foile de observații, trimiterile pentru analize de laborator, iar după ce se vor rezolva problemele cu SIUI ele vor fi introduse și în sistemul informatic”.

Până la ora 12.00, la centrul de evaluare din Ștei au fost deserviți trei pacienți care au aflat că au Covid în ziua precedentă. „Fiecare s-a prezentat la poartă, a fost preluat de o infirmieră sau asistentă alocată pentru zona Covid, condus la cabinetul de consultații și evaluat de medic. Li s-au recoltat probe pentru analize de laborator și urmează să li se facă și investigații radiologice”, a explicat managerul spitalului din Ștei.

În ședință

Date fiind mulțimea și varietatea problemelor ieșite la iveală, joi la amiază a fost convocată o ședință de urgență la care participă managerii de spitale, directorii medicali ai acestora, conducerea Direcției de Sănătate Publică și cea a Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate.

Potrivit unuia dintre manageri, la ședință se va discuta despre așa numita „personalizare” a SIUI așa încât să poată fi introduse informațiile privind serviciile furnizate pacienților Covid, modul în care aceștia sunt informați cu privire la efectele hepato-toxice ale medicamentelor antivirale, birocrația  vizând eliberarea de medicamente din farmaciile spitalelor, decontările de către CAS și altele.

Până la ora 15.00, ședința încă nu era încheiată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON