URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2019, 20:05

Fete de 10: Cine sunt şi ce planuri au adolescentele din Bihor care au obţinut nota maximă la Bacalaureat

Fete de 10: Cine sunt şi ce planuri au adolescentele din Bihor care au obţinut nota maximă la Bacalaureat Renata Rîmbu (stânga) și Antonia Hoza (dreapta) sunt două dintre cele trei zeciste din Bihor. (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre toți elevii înscriși la examenul de Bacalaureat în Bihor, trei adolescente au strălucit, obținând note maxime. Este vorba despre gojdista Antonia Hoza și de absolventele Colegiului Eminescu, Renata Rîmbu și Anamaria Muntean.

Fetele au excelat pe parcursul liceului la mai multe olimpiade, iar acum se pregătesc să studieze în Cluj şi în Amsterdam.

Renata Rîmbu - şefă de promoţie

Absolventă de filologie bilingv-engleză la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Renata Rîmbu a vrut timp de mai multă vreme să urmeze o carieră în teatru, dat fiind faptul că mama ei este actriţa şi regizoarea Elvira Rîmbu, managerul Teatrului Regina Maria. De altfel şi tatăl fetei este un artist de renume, fiind vorba despre Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea.

Încă din primii ani de liceu, Renata a participat la mai multe olimpiade, cel mai bun rezultat obţinându-l la Olimpiada "Limba ca abilitate de viaţă", la care a participat în clasa a X-a, ajungând până la etapa internaţională, care s-a desfăşurat la Bucureşti şi unde s-a clasat în top zece. De altfel, zecista a fost şi şefă de promoţie a liceului, terminând cu media 9,99. "O singură medie am avut de 9, în clasa a IX-a, la Fizică", a explicat, pentru BIHOREANUL, Renata.

Cât despre examenul maturităţii, recunoaşte că s-a pregătit mult, încă de când a început clasa a XII-a. "M-am pregătit constant, învăţând în fiecare zi la materiile de bază. Am plecat de la fiecare probă de Bacalaureat cu zâmbetul pe buze şi mi-am anunţat părinţii că voi lua peste 9.50 la toate, dar nu mă aşteptam să iau 10 la toate, pentru că depinde şi cum interpretează fiecare corector", a povestit tânăra. După ce a aflat veştile, Renata a ieşit cu colegii să se bucure împreună de rezultate.

Zecista nu va rămâne să studieze în România, ci va pleca, încă din august, în Olanda. "Am fost admisă la o facultate în Amsterdam, unde voi studia Studii Europene, sunt pasionată de domeniul acesta. Voi pleca încă din august deoarece la ei anul universitar începe în septembrie", a explicat adolescenta.

Gojdistă cu stil

Antonia Hoza este singura elevă de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" care a reuşit să obţină nota maximă, la care recunoaşte că nu se aştepta, chiar dacă s-a pregătit intens. "Am fost sceptică, şocată, bucuroasă, am trecut prin atâtea stări! Sunt foarte fericită! Toată ziua astăzi am sărbătorit cu colegii şi m-au sunat cunoscuţii, mă bucur că munca mea din acest an a dat rezultate!", a povestit, la solicitarea BIHOREANULUI, Antonia.

Absolventă de ştiinţe sociale, adolescenta s-a pregătit intens la Limba şi literatura română şi la Istorie pe tot parcursul anului. "Am fost şi la ore în particular, atât la Limba română şi Istorie, cât şi la Logică, materia pe care am ales-o la cea de-a treia probă a examenului scris", a explicat aceasta.

De altfel, pentru a se putea concentra pe probele scrise ale Bacalaureatului, Antonia a ales să susţină, din timp, examenul Cambridge (care poate înlocui, şi în cazul acesta a şi făcut-o, proba de competenţe lingvistice la Limba Engleză) şi a înlocuit, pe aceeaşi reţetă, proba de competenţe digitale cu examenul ECDL.

În viitor, tânăra se vede lucrând în magistratură. "Am ales să merg mai departe la Cluj, la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai". Mereu am fost pasionată de asta, aşa că am să-mi urmez visul!", a spus Antonia.

Încă o zecistă la Eminescu

Cea de-a treia zecistă din Bihor este orădeanca Anamaria Muntean, absolventă de filologie bilingv-engleză, la Colegiul Mihai Eminescu, la fel ca Renata Rîmbu.

În lipsa unei reacţii din partea absolventei, BIHOREANUL a aflat de la diriginta acesteia că a fost o elevă eminentă pe tot parcursul celor patru ani de liceu. "Chiar dacă nu i-am fost dirigintă decât în clasa a 12-a, ştiu că Anamaria a fost premiantă încă din clasa a IX-a, iar în ultimul an a reuşit să încheie cu nota 10", a spus prof. Liliana Ardelean.

Zecista s-a făcut remarcată în faţa profesorilor şi prin lucrurile de care era pasionată. "Mi-a prezentat o lucrare de zece pagini despre Sherlock Holmes. Am fost foarte impresionată de cum a analizat ea o metodă folosită de detectiv", a povestit diriginta.

Pe lângă asta, Anamaria a fost şi singura din clasă care a reuşit să obţină nivelul maxim la examenul Cambridge, care şi în cazul ei a înlocuit proba competenţelor lingvistice la limba engleză.

Potrivit dirigintei, Anamaria Muntean se pregăteşte să plece la facultate în Cluj. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON