URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2022, 13:59

Festivităţi de 20 aprilie: Premierul Nicolae Ciucă a dat mâna cu orădenii și s-a fotografiat cu ei în Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la festivităţile ocazionate de împlinirea a 103 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Oradea pe 20 aprilie 1919.

Centrul sub asediu

Miercuri, în jurul orei 11, traficul în centrul oraşului era blocat. Majoritatea locurilor de parcare de la Primărie până spre bulevardul Decebal erau ocupate.

Valul de şefi de instituţii, primari, consilieri locali şi judeţeni veniţi să participe la festivităţile onorate cu prezenţa de premierul Nicolae Ciucă ocupaseră toate locurile de parcare.

Piaţa Unirii, „încinsă” cu panglică tricoloră pentru a îngrădi circulaţia trecătorilor, era înconjurată de poliţişti, jandarmi şi SPP-işti, în aşteptarea prim-ministrului care se afla la Primărie cu primarul Florin Birta, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Din alaiul oficial au mai făcut parte miniştrii bihoreni Marcel Boloş (Ministerul fondurilor europene și al digitalizării) şi Cseke Attila (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei), precum şi ambasadorul României în Spania, George Bologan, la rândul său din Bihor.

Alaiul ministerial a mai fost completat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode precum și de cel al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

În aşteptarea oficialităţilor, poliţiştii au blocat traficul pe strada Primăriei şi au eliberat şoseaua de trecători, în timp ce un SPP-ist în civil îşi plimba câinele prin piaţă lăsându-l să miroasă toate coşurile de gunoi şi orice altceva i s-ar fi părut suspect.

Mulţumiri pentru Bolojan

Ceremonia de depunere de coroane desfăşurată de la Statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii a reunit peste o sută de reprezentanţi ai diferitelor instituţii din Bihor şi ceva mai mulţi orădeni adunaţi în spatele gardului metalic cu care a fost înconjurată piaţa.

Acesta a fost cel de-al doilea moment al vizitei premierului Nicolae Ciucă în Oradea după descinderea de dimineață de la noua sală polivalentă.

În discursul său, premierul a evocat momentul intrării Armatei Române în Oradea, pe 20 aprilie 1919, la solicitarea primarului Rimmler Karoly, pentru a proteja oraşul de o eventuală contraofensivă a bolşevicilor conduşi de Béla Kun.

"Primarul Rimler Károly a predat oraşul generalului Traian Moşoiu pentru a-l apăra, iar Oradea a trecut sub protecţia Regatului României cu schimbare paşnică de putere şi fără înlocuirea reprezentanţilor vechii administraţii. Este o istorie cu semnificaţii uriaşe", a spus premierul.

În evocarea momentului, Ciucă a mai afirmat că "în numele libertăţii, democraţiei şi păcii, Oradea multietnică şi multiculturală şi-a încredinţat destinul României, iar în prezent este unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din ţară".

De asmenea, premierul i-a mulţumit fostului primar Ilie Bolojan pentru relansarea oraşului.

"Folosesc acest prilej pentru a le mulţumi încă o dată edililor oraşului din ultimii ani prezenţi aici la această ceremonie, actualmente domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi domnului primar în funcţie", a spus prim-ministrul.

Vezi mai jos întregul discurs al premierului!

"Traversăm mai multe crize"

În discursul său, primarul de Oradea a făcut o paralelă între momentul din 1919 şi contemporaneitate.

"Istoria şi aşteptările oamenilor au confirmat că orice proiect politic are valoare doar în termenii efectelor pe care acesta le produce. Dacă ne dorim o viaţă diferită sau o lume diferită trebuie să acţionăm, aşa cum au făcut, printre numeroase exemple, corifeii Şcolii Ardelene, generaţia paşoptistă, regele Ferdinand şi alţii", a declarat Florin Birta.

Edilul şi-a manifestat încrederea că oraşul se va dezvolta în continuare.

"Sper ca în toată această perioadă, în care traversăm mai multe crize, cetăţenii municipiului Oradea împreună cu autorităţile locale să continue ceea ce au început, să dezvolte mai bine şi mai mult ceea ce au preluat şi prin solidaritate, empatie, generozitate şi disponibilitate la efort să poată să realizeze ceea ce îşi doresc de cu mulţi ani în urmă", a spus Birta.

La poză cu orădenii...

Ceremonia de depunere de coroane la statuia Regelui Ferdinand s-a încheiat cu defilarea detaşamentului mixt format din militari de la Centrul 54 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, militari ai Batalionului 811 Infanterie din Dej şi ai fanfarei militare din Bistriţa, aceștia din urmă fiind aduşi cu autobuzele la Oradea special pentru eveniment.

Înainte de deplasarea pe jos la statuia Generalului Traian Moşoiu din strada Armatei Române a întregului alai, premierul Nicolae Ciucă s-a întreţinut câteva minute cu episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cu cel greco-catolic, Virgil Bercea, cărora le-a urat sărbători fericite.

Spre îngrijorarea gărzilor de corp, premierul Nicolae Ciucă a ţinut să treacă dincolo de gardul metalic pentru a da mâna cu orădenii.

Acesta s-a fotografiat cu reprezentantul Invictus Oradea, Mihaela Toderici, a ascultat plângerea unei pensionare şi a dat mâna cu orădenii care au ţinut să îl salute.

Festivităţile de 20 aprilie s-au încheiat 30 minute mai târziu cu o depunere de coroane şi o nouă defilare a detaşamentului de onoare în faţa statuii lui Traian Moşoiu (video jos), după care premierul şi-a continuat descinderea în Bihor cu o vizită pe şantierul drumului de legătură între centura municipiului Oradea şi Autostrada A3.

Vezi mai jos videoreportaj de la eveniment. Imagini: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON