URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2021, 09:27

Festivalul-speranţă: Agenda evenimentelor din Oradea în 2021 este mai săracă, dar include şi câteva surprize

Festivalul-speranţă: Agenda evenimentelor din Oradea în 2021 este mai săracă, dar include şi câteva surprize SPECTACOL STRADAL. La Oradea FestiFall nu vor fi, cel mai probabil, concerte care să adune mii de oameni, ci mici recitaluri şi momente inedite cu artişti stradali
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentele Oradiei în 2021 vor aduce câte o porţie de aer liber. Mai puţine şi mai mici decât în alţi ani, ele au totuşi şanse să se ţină, fie şi cu un public restrâns.

APTOR a introdus în agenda pentru acest an o nouă ediţie a European Music Open, Street Food Festival, TIFF Oradea, ba chiar lansează şi evenimente noi, care să promoveze artişti locali. Alte festivaluri, în schimb, au fost "tăiate" de pe acum...

Mai puţine...

Prin proiectul de buget pentru anul 2021, prezentat zilele trecute de primarul Florin Birta, Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune i-a fost repartizată suma de 3,5 milioane lei, mult mai mică decât în alţi ani. În plin "val trei" al pandemiei, motivele sunt lesne de înţeles. Pe lângă o investiţie redusă în promovarea turistică, în acest an APTOR va cheltui mai puţini bani şi pe evenimente, între 2 şi 2,5 milioane lei.

Alexandru Chira, directorul executiv al APTORDin calendarul pe 2021, consultat de BIHOREANUL, lipsesc câteva evenimente majore ale Oradiei, dar au apărut altele, adaptate vremurilor. "Am fost nevoiţi să excludem acţiunile care să genereze mase mari de oameni", spune Alexandru Chira (foto), directorul executiv al APTOR. Este destul de clar, estimează specialiştii, că evenimente cu mii sau zeci de mii de oameni nu vor putea fi ţinute prea curând.

Fără târg, fără festival

O primă veste este că Târgul de Paşti (care ar fi urmat să aibă loc între 23 aprilie şi 3 mai) a fost anulat, deoarece incidenţa Covid în Oradea este mare şi nu există garanţia că un astfel de eveniment ar putea fi ţinut. Pentru luna mai, în schimb, în Piaţa Unirii este programată o nouă ediţie a târgului de carte Gaudeamus, cu circuite bine stabilite pentru vizitatori.

Un alt eveniment mare care a dispărut din agenda Oradiei este Festivalul Copiilor (care avea loc la final de mai în Cetate). "E un eveniment care adună multă lume, iar copiilor este destul de greu să le explici unde au voie să intre şi unde nu", spune Chira.

Pentru luna iunie, sunt programate evenimente ca triatlonul X Man România, Ziua Mondială Art Nouveau - cu ocazia căreia nu se vor face proiecţii pe clădiri, ci probabil vor fi expuse instalaţii artistice tematice, şi Zilele Sfântului Ladislau, ţinute la scară mai mică.

Artă în aer liber

Pentru luna sunt plănuite lucruri mari. Chiar dacă "Battle of the Nations", campionatul mondial de lupte medievale, a fost amânat pentru 2022, orădenii primesc alte oferte.

Între 9-11 iulie, APTOR programează prima ediţie a "Oradea Art & Sound", prezentat drept "eveniment de artă urbană şi acţiuni culturale", cu artişti locali. Este vorba despre evenimente mai mici, în aer liber, sigure pentru participanţi. "Va fi un mix de activităţi cu dans, muzică clasică, rap, să acoperim cât mai multe gusturi. Vom folosi spaţii ca Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, Parcul Libertăţii, Vasile Alecsandri", spune directorul APTOR. O a doua ediţie este programată între 30 iulie şi 1 august, pe aceeaşi "reţetă".

Tot în iulie (perioada 15-18) este programată o ediţie de pandemie a Street Food Festival. Evenimentul s-ar desfăşura în mai multe zone ale Cetăţii, astfel încât să nu se creeze aglomerări.

Muzica din grădină

Pe final de iulie (23-25) orădenii ar putea participa la un eveniment cu demonstraţii sportive, Oradea Urban Playfield, adică mici show-uri (parkour, powerlifting), a căror menire este să promoveze un stil de viaţă activ, dar mini-festivalul sportiv nu a fost încă "bătut în cuie".

Pentru luna august sunt programate Zilele Culturii Maghiare, care includ Carnavalul Florilor, dar şi o nouă ediţie a European Music Open, festivalul cu invitaţi de renume din lumea artei şi culturii. Alături de directorul festivalului, tenorul Alexandru Badea, APTOR a decis ca evenimentul să aibă loc în aer liber, în Piaţa Unirii şi în grădina Palatului Baroc, care a primit recent un nou look.

Speranţe de toamnă

Pentru lunile de toamnă şi iarnă, APTOR a păstrat în calendar mai multe evenimente, în speranţa că pandemia va permite organizarea lor. În septembrie, spre exemplu, ar trebui să aibă loc Zilele Culturii Iudaice (4-5), Zilele Culturii Slovace (18-19) şi TIFF Oradea (16-19).

Pentru 7-10 octombrie, iubitorii de distracţie pot spera la o ediţie a Oradea FestiFall (fosta Toamnă Orădeană). "Se va desfăşura pe o suprafaţă mai mare decât până acum. Vom miza pe street performance-uri, pe animatori, pe mici recitaluri, care să aibă loc în paralel în diferite locaţii - Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, Piaţa Ferdinand - astfel încât oamenii să se mişte, să nu se adune într-un singur loc", explică Alexandru Chira.

În agenda propusă de APTOR apar şi evenimente precum Târgul de Crăciun ori show-ul cu focuri de artificii de Revelion. Dar - este clar pentru toţi - mai e mult până departe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON