URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2022, 13:05

Festival pe ecrane: TIFF Oradea 2022 aduce în trei seri de festival peste 30 de filme românești și internaționale

Festival pe ecrane: TIFF Oradea 2022 aduce în trei seri de festival peste 30 de filme românești și internaționale METRONOM. Este 1972 în România comunistă. Ana și Sorin, doi liceeni, se iubesc și trimit scrisori emisiunii Metronom de la Radio Europa Liberă, post interzis de regim. Băiatul se pregătește, însă, să emigreze împreună cu familia. Alexandru Belc, regizorul filmului „Metronom”, a fost premiat în acest an cu „Un Certain Regard” la Cannes
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drame, horror ori comedii - filmele "proaspete" de festival ajung în faţa publicului orădean, în cadrul unei noi ediţii a TIFF Oradea. 

Festivalul se anunţă bogat, cu 30 de titluri, plus evenimente speciale, dintre care unul va fi proiecţia filmului Nosferatu, realizat în 1922 şi interzis la acea vreme. La Oradea, muzica din film va fi interpretată live de orchestra Filarmonicii... 

Trei seri, 30 de filme

TIFF Oradea a ajuns la a V-a ediţie, fiind o extensie a Transilvania International Film Festival de la Cluj-Napoca. Organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, evenimentul se va desfăşura la finalul acestei săptămâni, în perioada 2-4 septembrie, aducând peste 30 de filme realizate în România şi în alte ţări ale lumii. 

TIFF Oradea, Piaţa Unirii

La fel ca în anii precedenţi, TIFF Oradea se va ţine în mai multe locuri din oraş: Piaţa Unirii, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat, Palatul Baroc şi Sinagoga Neologă Sion. Biletele au fost puse în vânzare pe site-ul tiff.eventbook.ro, la preţuri de 15 sau 20 de lei. 

De César

Programul celor trei zile are atracţii numeroase. De pildă, vineri, de la ora 17, la Filarmonică va fi proiectat filmul franţuzesc "L'événement" (Evenimentul), cu o actriţă de origine română în rolul principal, Anamaria Vartolomei.

În Franţa anilor ’60, când avortul era interzis, Anne Duchesne, o studentă excelentă, rămâne însărcinată şi îşi vede ameninţat visul de a termina studiile şi de a avea o carieră strălucită, aşa că, atunci când se apropie examenele, decide că trebuie să facă ceva. Graţie interpretării ei, Anamaria Vartolomei a primit premiul César pentru "Cea mai promiţătoare actriţă" şi premiul Lumières pentru "Cea mai bună actriţă".

Captură foto, filmul Evenimentul, Franța, 2022

Nimic despre dragoste

Orădenii vor avea parte şi anul acesta de întâlniri cu actori şi realizatori de filme. De pildă, sâmbătă, după proiecţia filmului "Metronom" (programată la ora 21.30, la Teatru), vor putea vorbi cu actorii Şerban Lazarovici şi Marius Boboc. Primul îl joacă pe Sorin, un tânăr îndrăgostit de Ana, în România anilor ’70, dar aflat pe punctul de a emigra din ţară. 

Oferta organizatorilor e generoasă şi mai cuprinde, printre altele, "Oameni de treabă" - actorul Iulian Postelnicu, care joacă rolul unui tânăr poliţist, urmând să vină pentru o întâlnire cu publicul orădean, şi "Balaur" - despre o profesoară de religie care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu un elev. Unul dintre actorii din film, Alexandru Papadopol, va fi şi el prezent la Oradea. În program a fost inclus şi un film horror, "Capra cu trei iezi", inspirat din celebra poveste omonimă, în care joacă Maia Morgenstern şi Marius Bodochi. Va fi proiectată şi comedia "Nunţi, botezuri şi înmormântări", cu Şerban Pavlu, precum şi "Nimic despre dragoste", o dramă "despre infidelităţile care distrug prietenii şi căsnicii", scrisă şi regizată de Florin Piersic Jr.

Nosferatu... live 

Dintre producţiile internaţionale merită menţionat "Alcarràs", premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlin, dar şi "Casa noastră / Utama", câştigătorul Trofeului Transilvania şi cel mai votat film la TIFF 2022.

Totodată, duminică seara, de la ora 21, la Filarmonică va avea loc cine-concertul Nosferatu. Capodopera horror lansată în 1922 este bazată pe romanul "Dracula" al lui Bram Stoker, însă a fost interzisă la scurt timp după lansare, o instanţă hotărând ca toate copiile să fie arse. Originalul totuşi a scăpat, aşa că filmul va fi proiectat şi la Oradea, la 100 de ani de la lansare, iar muzica va fi interpretată live de orchestra Filarmonicii. Un bilet la acest eveniment costă 40 de lei. 

În aceeaşi seară, în Piaţa Unirii, festivalul va fi închis cu proiecţia filmului-satiră "Official competition", cu Penélope Cruz, Antonio Banderas şi Oscar Martinez, despre doi actori care concurează acerb pentru un rol... Ne întâlnim la TIFF?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON