URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2023, 13:53

Femeia din Bihor care și-a ucis fostul concubin: „Nu mi-am dat seama că e rănit. Mi-a făcut semn să îi mai torn pălincă și am mai băut încă o oră împreună”

Femeia din Bihor care și-a ucis fostul concubin: „Nu mi-am dat seama că e rănit. Mi-a făcut semn să îi mai torn pălincă și am mai băut încă o oră împreună” foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia în vârstă de 41 ani care în primăvară şi-a lovit fostul concubin cu un cuţit în zona inimii, acesta murind câteva ore mai târziu din cauza hemoragiei, a fost condamnată la detenţie de Tribunalul Bihor. În declaraţiile sale, aceasta a recunoscut că a aruncat cu un cuţit spre bărbat, pentru că voia să îl facă să înceteze cu avansurile sexuale în prezenţa noului ei iubit, însă n-a crezut că l-a tăiat grav pentru că victima n-a avut nicio reacţie. "A spus că sunt proastă şi să-i torn pălincă", a explicat ea în faţa magistratului. 

Chef cu scandal

Aşa cum a relatat BIHOREANUL, crima s-a produs în cartierul Obor al oraşului Aleşd, în această primăvară, în noaptea de 20 spre 21 martie. Victima a chefuit împreună cu autoarea crimei, Mihaela Boca, şi cu actualul ei iubit, în locuinţa femeii, însă petrecerea s-a terminat cu scandal. 

Femeia s-a enervat din cauza avansurilor sexuale pe care i le făcea bărbatul, în faţa noului ei prieten, a luat un cuţit pe care l-a aruncat spre el, nimerindu-l în zona inimii. Lovitura nu a fost puternică, lama cuţitului provocând o tăietură de doar 1,2 centimetri adâncime, dar a atins un vas de sânge, care s-a spart, provocându-i o hemoragie internă. 

Însă victima nu a murit pe loc. Bărbatul a ieşit pe picioarele lui din locuinţă şi a căzut câţiva metri mai departe, la colţul casei, sub privirile unei alte vecine, care a crezut că e băut şi i-a anunţat copiii. Aceştia l-au dus acasă şi abia acolo şi-au dat seama, noaptea, că e rănit, când bărbatul şi-a pierdut cunoştinţa, motiv pentru care au sunat la 112, dar nu s-a mai putut face nimic.

În aceeaşi noapte, Mihaela Boca a şi fost reţinută. A recunoscut fapta comisă şi a fost arestată preventiv, măsură care s-a menţinut şi ulterior, fiind trimisă în judecată sub acuza de omor. 

"Nu a avut nicio reacţie"

Procesul pornit pe numele Mihaelei Boca s-a terminat marţi la Tribunalul Bihor, iar hotărârea pronunţată, consultată de BIHOREANUL, dezvăluie că nici femeia, nici rudele victimei şi nici măcar medicii chemaţi la faţa locului de rudele acesteia nu şi-au dat seama că bărbatul era rănit, toţi punând starea în care se afla pe seama consumului excesiv de alcool. 

Boca a explicat că a aruncat cu cuţitul spre el deoarece îi făcea avansuri sexuale în faţa actualului ei iubit, dar nu a dat semne că ar fi fost rănit. "Cuţitul l-am aruncat spre pieptul lui, de unde a căzut jos la picioare. Nu a spus nimic, a stat și a mai băut. Nu a curs nici sânge. Tricoul nu am observat să fie tăiat de cuțit. Nu a avut nicio reacție, mi-a făcut semn să îi mai torn pălincă şi a spus doar că sunt proastă", a povestit femeia.

Mai mult, după incident, bărbatul a mai stat circa o oră în casa ei şi a băut, iar înainte de plecare a şi lovit-o peste ceafă. "Eu nu m-am supărat când mi-a tras o palmă peste cap, m-am bucurat că merge la casa lui. Am ieșit după el, pentru a închide poarta. Mergea puțin legănat, însă mersul lui obișnuit era mai legănat pentru că mergea cu un picior strâmb", se mai arată în depoziţia femeii. 

Nici medicii chemaţi ulterior de copiii bărbatului n-au ştiut ce s-a întâmplat cu adevărat. "Medicii sosiţi la faţa locului au efectuat manevrele de resuscitare timp de câteve secunde, fără a cunoaşte că victima a fost înţepată în inimă. Manevrele de resuscitare s-au oprit abia după ce, din urma înţepăturii din dreptul inimii, au ţâşnit câţiva stopi de sânge", scrie în hotărâre.

De altfel, judecătorul a şi admis că femeia nu a intenţionat să ucidă, ci "de a produce o vătămare, dar a produs un rezultat mai grav, respectiv moartea, rezultat pe care aceasta nu l-a prevăzut". Ea a aruncat cuţitul spre victimă fără forţă, însă bărbatul a fost mult prea aproape, iar lama l-a nimerit într-o zonă vitală. Acesta a fost motivul pentru care a schimbat încadrarea juridică a faptei, din omor, pedepsită cu închisoare între 10 şi 20 ani, în loviri cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede detenţie între 6 şi 12 ani. 

Erau băuţi

Pe de altă parte, deşi Mihaela Boca a cerut să fie judecată după procedura simplificată, adică numai în baza dovezilor strânse de Parchet, ceea ce i-ar fi redus limitele de pedeapsă cu o treime, instanţa a respins solicitarea. Asta pentru că, deşi în faţa anchetatorilor a fost sinceră, în faţa judecătorului ea şi-a nuanţat declaraţia, încercând să dea vina pe mort, care "e posibil să fi ridicat cuţitul de pe jos şi să se fi înţepat singur". De ce ar fi făcut asta? "Din gelozie", a pretins femeia, susţinând că bărbatul a iubit-o prea mult şi nu a putut accepta că l-a părăsit.

Instanţa a stabilit, însă, că afirmaţiile nu sunt susţinute de nicio dovadă, ca atare a decis să o judece după procedura normală. Totuşi, judecătorul a luat în considerare că nu are antecedente penale și că regretă fapta, pe care a comis-o într-o stare avansată de ebrietate (având o alcoolemie de 2,11 grame la mie în sânge în momentul reţinerii). Ca atare, Mihaela Boca a fost condamnată la o pedeapsă spre minimumul stabilit de lege, de 7 ani de detenţie. 

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON