Seceta lasă pe „uscat” locuitorii din 15 sate din Bihor. Potrivit Administrației Naționale Apele Române (ANAR), în localitățile din comunele Remetea, Chișlaz și Curățele sunt restricții la alimentarea cu apă a populației, pe fondul scăderii nivelului de apă din subteran și a lipsei precipitațiilor.
În satele Remetea, Drăgoteni, Petreasa, Șoimuș și Meziad (comuna Remetea), furnizarea apei este întreruptă între orele 10 și 18, iar în satele Mișca, Chișlaz, Sânlazăr, Chiraleu, Poclușa de Barcău, Sărsig și Hăucești (comuna Chișlaz) între orele 9 și 18, după cum se arată într-un comunicat de presă al ANAR.
La Remetea, sursa de apă este valea Meziad, unde nivelul a scăzut acum sub pragul minim, iar în Chișlaz rețeaua este alimentată din trei foraje subterane, și ele afectate de temperaturile ridicate și lipsa ploilor.
În satele Beiușele, Curățele și Pocioveliște (comuna Curățele), situația este aparte: localnicii au apă la robinete o dată la două zile. Aici, sursa de alimentare cu apă este atât din foraje subterane, cât și din Valea Luta și Valea Drăgoiești.
Totodată, râurile Barcău și Bistra au debite scăzute, astfel că utilizarea apei pentru irigații a fost restricționată pentru cinci consumatori: o livadă, o cultură de cereale și o baltă piscicolă din Chișlaz, o cultură de cereale din Tăuteu și o stație de potabilizare a OMV Petrom din Suplacu de Barcău.
Potrivit ANAR, la nivel național sunt 421 de localități (inclusiv orașele Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău și o parte din municipiul Iași) cu restricții în alimentarea cu apă a populației. Cele mai afectate sunt județele Botoșani, cu 120 de localități, și Iași, cu 90 de localități. Pe de altă parte, în 271 localități din România au fost raportate fântâni secate.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, a transmis ANAR.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.