URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2022, 19:32

Expoziţii de fotografie, cărți şi partituri muzicale vechi la obiective turistice din Oradea, de Ziua Culturii Naţionale

Expoziţii de fotografie, cărți şi partituri muzicale vechi la obiective turistice din Oradea, de Ziua Culturii Naţionale Casa Darvas - La Roche va găzdui o expoziție cu partituri vechi de la începutul secolului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu, mai multe obiective turistice din Oradea vor avea expoziţii interesante. Între ele se numără şi una cu partituri vechi de la începutul secolului, care vor fi expuse la Casa Darvas – La Roche.

Primele manifestări de Ziua Culturii Naţionale sunt programate în Turnul Primăriei Oradea, unde între orele 11 -13, va avea loc o expoziţie de fotografie intitulată "Oradea – Iarnă nocturnă", organizată de Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art", potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, cea care are în subordine mai multe obiective turistice din Oradea.

Toate imaginile reprezintă peisaje de iarnă surprinse de artistul fotograf Ştefan Tóth.

În acelaşi loc și interval orar va avea loc şi o expoziţie de aparatură fotografică, oferită de familia medicului chirurg Adrian Duşe, fostul manager al Spitalului Judeţean din Oradea.

Apoi, de la ora 14 până la 16, la Sinagoga Aachvas Rein, vizitatorii vor putea vedea o expoziţie cu volumele scrise de istoricul Mircea Paşca, de la Driecţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

Expoziţia va avea ca temă istoria arhitecturii şi va cuprinde lucrări precum "Case şi căsuţe din Oradea Mare", "Un pomelnic neisprăvit, Oradea 1900" sau "Un ghid de arhitectură, Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea". Cărţile vor rămână la sinagogă până în 27 februarie 2022.

Curioşii vor putea merge apoi la Sinagoga Sion, unde vor fi expuse şabloane şi detalii din proiectul care "a dat viaţă lăcaşului de cult". "În intervalul orar 14 -16, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor în perioada 2014 - 2015 va oferi detalii despre pictura murală. Materialele prezentate vor fi expuse până în 27 februarie 2022", se arată în comunicat.

Între orele 15 – 17, Casa Darvas – La Roche va găzdui o expoziţie dedicată artei muzicale, care va cuprinde şi patituri vechi de la începutul secolului XXI, ce vor fi prezentate în premieră în faţa publicului din Oradea. Atmosfera va fi completată de muzica din perioada Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artistă la Filarmonica de Stat din Oradea.

În cel mai nou obiectiv turistic din subordinea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Templul Francmasoneriei, va avea loc tot în intervalul 15 - 17, o prezentare despre arhitectura, istoria şi funcţiunea clădirii susţinută de Alexandru Mircea Vlad, consultant din cadrul Asociaţiei "Ţara Celor Trei Crişuri".

Cei care doresc să participe la evenimente trebuie să respecte toate restricţiile impuse în timpul pandemiei de Covid-19, inclusiv purtarea corectă a măştii de protecție şi prezentarea certificatului verde. Din cauza regulilor, doar 20 de persoane vor putea sta, în acelaşi timp, în spaţiile expoziţionale.

Preţul biletului de intrare la un obiectiv turistic este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Obiectivele sunt deschise de la ora 10 la 18, de marţi până duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
..... Cultura
O mare onoare ptdl dr Duse ca aparatura familiei sale sa fie expusa alături de realizările d-lui Toth cu ocazia acestei importante Zile.
Postat 14 Ianuarie 2022, 20:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON