URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2023, 08:40

Expoziție cu autori necunoscuți, într-o galerie din Oradea. Vizitatorii, îndemnați să ajute la identificarea artiștilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un vernisaj aparte a avut loc, sâmbătă seară, la Galeriile de Artă Reperaj din Cetatea Oradea. Zeci de tablouri, lucrări de grafică ori sculpturi au fost expuse, dar pentru cele mai multe dintre ele, organizatorii evenimentului – Uniunea Artiștilor Plastici Oradea și Facultatea de Arte - nu cunosc autorii.

Lucrările au fost scoase din arhiva Facultății de Arte, iar profesorii caută artiștii care le-au făcut sau măcar indicii despre cine ar putea fi aceștia.

„Aceste lucrări sunt selectate din arhivă, un fel de recurs la memorie”, a spus, în cadrul vernisajului, artista Vioara Bara, președinta UAP Oradea.

Expoziția se intitulează chiar „Recurs la memorie”, pentru că organizatorii fac apel la memoria publicului, pentru a identifica autorii.

Cine le recunoaște?

Decanul Facultății de Arte, Corina Andor, și conferențiarul Teofil Știop au explicat că, de la înființarea facultății, lucrările de diplomă ale studenților sunt arhivate prin depozite, adesea fără a fi fost semnate.

Nici facultatea nu s-a preocupat să le eticheteze, ba chiar, după cum a mărturisit profesorul și senatorul liberal Adrian Hatos, prezent și el la vernisaj, din lipsă de spațiu, în depozitul facultății „era debandadă totală”. Hatos a explicat că a văzut depozitul cu ochii săi, când a căutat tablouri cu care să decoreze pereții unei clădiri ce aparține Facultății de Științe Socio-Umane.

Așa s-a ajuns ca acum, când profesorii Facultății de Arte și UAP Oradea au decis să scoată la lumină lucrările valoroase, acestea să fie expuse cu etichete pe care scria simplu: „Orice informație despre autor sau lucrare este binevenită”.

Identificarea a început

De altfel, la vernisaj, lectorul Kante Meister, care a făcut parte din prima generație de absolvenți ai Facultății de Arte, a și notat câțiva dintre autori, recunoscând lucrările și amintindu-și cine le-a făcut.

„Am primit un nou spațiu (n.r. pentru depozitul facultății), unde am putut să jonglăm cu trierea lucrărilor, și am constatat că foarte multe lucrări nu conțin date privind autorii. Ne-am trezit cu un vraf de lucrări care nu pot fi identificate și facem un recurs la memoria colectivă”, a declarat conferențiarul Teofil Știop.

Așadar, foști studenți ai Facultății de Arte din Oradea ar putea avea surpriza că lucrări ale lor sau ale unor colegi de-ai lor sunt acum expuse în fața publicului.

Expoziția este înscrisă în seria evenimentelor menite să marcheze cei 60 de ani de existență ai Universității din Oradea și a fost și un prilej pentru ca președinta UAP Oradea, Vioara Bara, să le lanseze celor prezenți o temă de gândire: când devine un artist vizual autor, la realizarea primei lucrări ori când este recunoscut ca autorul unei opere?

Pictură și poezie

Vernisajul a mai inclus un moment inedit: lansarea unei cărți, de data aceasta cu autor cunoscut.

Aceeași Vioara Bara a explicat că arta vizuală și poezia sunt în simbioză, pentru că și artistul, și poetul se exprimă prin nuanțe. De aceea, Galeriile Reperaj au găzduit lansarea cărții „Traian Ștef – Opera poetică”, ce cuprinde toate poeziile publicate până acum de scriitorul bihorean.

După cum Traian Ștef (foto jos) a explicat, de-a lungul timpului, a lansat 15 volume de poezii, iar acum este bucuros să le vadă reunite într-o carte.

Și el a explicat că pictorii și poeții sunt complementari, arătând că toate cărțile sale de poezii sunt ilustrate de artiști plastici. „Și poetul, și pictorul construiesc o imagine”, a spus Ștef.

Scriitorul a citit două dintre poemele sale, ambele vorbind despre un alt poet bihorean, Ioan Moldovan, prieten apropiat al lui Ștef și care, din cauza sănătății precare, nu a putut fi prezent la lansare, dar a transmis un mesaj scris.

Publicul dublului eveniment cultural a fost format din câteva zeci de persoane, de toate vârstele, curioase deopotrivă de lucrările de arte vizuale expuse, și de cartea lui Ștef.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON