URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2021, 20:42

European Music Open revine în agenda Oradiei: Ce concerte vor avea loc în Piaţa Unirii (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul lunii august, orădenii şi vizitatorii urbei sunt chemaţi la o nouă ediţie a festivalului European Music Open, care, din cauza pandemiei, "se bazează pe forţele interne", mai precis pe noua generaţie de artişti şi muzicieni, cum a explicat, joi, într-o conferinţă de presă tenorul orădean Alexandru Badea, director artistic al festivalului. 

În Piaţa Unirii

Ediţia a V-a a European Music Open, festival organizat de municipalitatea orădeană, va avea loc în perioada 26-29 august, în Piaţa Unirii, care va fi delimitată şi "ornată" cu o scenă şi câteva sute de scaune. Spectatorii vor plăti bilete şi vor putea intra la eveniment doar respectând normele anti-Covid. 

"Este unul din cele mai importante evenimente artistice pe care le avem, este manifestarea care a pus Oradea pe harta culturală. Ne bucurăm să putem redeschide, cu această nouă ediţie, viaţa culturală orădeană", a spus, joi, city managerul Oradiei, Mihai Jurca, într-o conferinţă de presă care a avut loc în grădina Casei Darvas - La Roche. 

În 2020, European Music Open nu a putut fi organizat din cauza pandemiei, astfel că cea mai recentă ediţie a festivalului a avut loc în urmă cu doi ani, în iunie 2019.

Tânăra generaţie

În ediţiile precedente, EMO a adus în faţa publicului orădean cunoscuţi artişti internaţionali, oameni de cultură, dansatori, pictori. Cum 2021 este un an marcat încă de pandemia Covid, a cărei evoluţie poate fi surprizătoare, organizatorii au decis ca la această ediţie să mizeze pe artişti români, inclusiv din noua generaţie. 

"Având în vedere contextul pandemic actual, putem spune că toată reţeta acestei ediţii se bazează pe forţele interne, astfel că m-am gândit că cel mai potrivit este să o dedicăm tinerei generaţii de artişti", a spus tenorul Alexandru Badea, în aceeaşi conferinţă de presă, la care a participat şi Carmen Rus, managerul interimar al Filarmonicii de Stat din Oradea, instituţie care va fi prezentă în festival cu orchestră şi cor, pentru o gală de operă. 

4 seri cu evenimente

Festivalul va cuprinde patru evenimente artistice, unul pentru fiecare zi de festival. Pe 26 august va avea loc vernisajul expoziţiei Paul Neagu la Muzeul Ţării Crişurilor. O zi mai târziu, pe 27 august, în Piaţa Unirii va avea loc concertul extraordinar susţinut de Alexandru Badea& Simona Strungaru Symphonics, cu piese celebre.

A treia zi este programat Concertul Violoncellisimo care va avea loc în Piaţa Unirii sub conducerea muzicală a maestrului Marin Cazacu, iar ultima zi va fi rezervată galei de Operă "Excelenţe ale tinerei generaţii de muzicieni". 

În cadrul galei vor concerta şase muzicieni, vârfuri de lance a noii generaţii de cântăreţi: Maria Rădeanu - soprană, Camelia Cuzub - mezzosoprană, Andrei Petre - tenor, Alin Munteanu - bariton, Alexandru Matei - bas şi Constantin Pastramă – tenor. În aceeaşi gală participă orchestra şi corul Filarmonicii din Oradea. 

City managerul Oradiei, Mihai Jurca, a afirmat că este posibil ca în programul final să fie inclus şi un concert al unui artist internaţional. Cum evenimentul nu a fost bătut în cuie, Jurca a preferat să spună doar că este "o posibilă surpriză".

Festival cu reguli

Doar în cazul unor condiţii meteo nefavorabile, evenimentul va fi mutat în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. 

Conform legislaţiei în vigoare, accesul la festival va fi permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS CoV 2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care prezintă testul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS CoV 2, nu mai vechi de 72 de ore.


Program – European Music Open – ediția a V-a – 2021 

Joi 26.08.2021

Ora: 19:00 – Muzeul Țării Crișurilor 
Vernisajul expoziției Paul Neagu

Vineri 27.08.2021
Ora: 20:30 – Piața Unirii
Concert extraordinar Alexandru Badea & Simona Strungaru Symphonics
Invitați: soprana – Maria Rădeanu și trompetistul – Sebastian Burneci

Sâmbătă 28.08.2021
Ora: 20:30 – Piața Unirii
De la baroc…la rock
Concert Violoncellissimo – Conducerea muzicală maestrul Marin Cazacu

Duminică 29.08.2021
Ora 20:30 – Piața Unirii 
Gală de operă - Excelențe ale tinerei generații de muzicieni
Studenți ai Universității Naționale de Muzică din Bucuresti

Dirijor: Radu Popa
Soliști: Maria Rădeanu - soprană, Camelia Cuzub - mezzosoprană
Andrei Petre - tenor, Alin Munteanu - bariton, 
Alexandru Matei – bas , Constantin Pastramă – tenor
Orchestra și corul Filarmocii de Stat Oradea, Dirijorul corului – Lászlóffy Zsolt


PAUL NEAGU 

Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa în 2004. Activitatea sa artistică complexă, cuprinde multiple forme de manifestare artistică: sculptura, desenul, pictura, performance, foto-video, având o viziune originală, metafizică asupra artei.
Expoziția sa din cadrul festivalului European Music Open, însumează lucrări reprezentative ale artistului.  

Această expoziție este posibilă grație amabilității și sprijinului domnului avocat Paul Ciucur, nepotul și executorul testamentar al marelui artist. 

Expoziția se va desfășura la Muzeul Țării Crișurilor, partener al festivalului European Music Open.

ALEXANDRU BADEA

Este unul dintre cei mai apreciați soliști de operă ai generației sale. Succesul repurtat în urma debutului internațional pe scenele din Viena și Salzburg îi deschide calea tenorului Alexandru Badea către cele mai importante teatre de operă și filarmonici din Europa, America si Asia: Opera Regală din Bruxelles, Opera Regală din Stockholm, Festivalul de la Salzburg, Deutsche Oper Berlin, New National Theatre Tokio, Wald Disney Hall Los Angeles, Roy Thomson Hall Toronto, Filarmonicile din Köln, Berlin, München, Zürich sunt doar o parte dintre instituțiile culturale de prestigiu care i-au adus tenorului Alexandru Badea, din primii ani ai parcursului profesional, recunoașterea internațională.

Documentarul postului de televiziune Rai 1, din vara anului 1999, dedicat debutului tenorului Alexandru Badea pe scena prestigiosului festival de la Martina Franca, îi prilejuiește artistului român întâlnirea cu Luciano Pavarotti.

Perioada petrecută alături de Pavarotti își va pune amprenta semnificativ asupra carierei profesionale a tenorului orădean.

În anul 2000, în urma invitației actorului britanic Sir Peter Ustinov, tenorul Alexandru Badea cântă, alături de José Carreras și Patricia Kaas în deschiderea Expoziției Mondiale de la Hanovra.

Un an mai târziu, în 2001, Placido Domingo va fi cel care îl va invita pe tenorul orădean pe scena Operei din Washington pentru a-și face debutul pe continentul american.

Numeroasele apariții în programele unora dintre cele mai prestigioase posturi de televiziune (ARTE, MEZZO, ARD, RTL, ZDF, RTFB, etc…) completează cartea de vizită a tenorului Alexandru Badea

SIMONA STRUNGARU

Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, Simona Strungaru a absolvit în 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam unde a studiat pianul cu reputatul profesor Jan Wijn și dirijatul orchestral cu Lucas Vis. Ca dirijor, Simona a condus, printre altele, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, Orchestra și Corul Filarmonicii din Târgu Mureș, Orchestra și Corul Filarmonicii Oltenia din Craiova, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Filarmonicii din Pitești. 

Este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și al ansamblului de muzică contemporană SonoMania alături de care participă la festivaluri precum Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Innersound, Bucharest Jazz Festival. 

În anul 2015 lansează orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics.

SEBASTIAN BURNECI 

Este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai generaţiei sale, cu o pregătire de excepţie atât în jazz, cât şi în muzica clasică. Stilul său este renumit pentru ritmurile puternice şi sunetele neconvenţionale de trompetă. Trompetist și solist al Big Band-ului Radio și absolvent al Prince Claus Conservatoire din Olanda, Sebastian Burneci este membru activ în mai multe proiecte internaționale de jazz. Derulează de 15 ani proiectul Unspoken, pe care îl definește „un experiment muzical și social”, și descrie colaborarea cu Simona Strungaru drept „cea mai intensă experiență muzicală pe care am trăit-o până acum”.

La ediția a V-a a festivalului European Music Open, Sebastian Burneci este invitat in cadrul concertului Alexandru Badea  & Simona Strungaru Symphonics din data 27 august 2021.

MARIA RĂDEANU   

Dotată cu o voce și un talent muzical de excepție, tânăra soprană Maria Rădeanu, îmbină cu deosebit talent diferitele genuri muzicale, de la pop, rock, musical, la clasic. În prezent este studentă a Universității de Muzică din București – secția canto. 

Palmaresul său cuprinde numeroase distincții naționale și internaționale precum și colaborări cu televiziuni din România.

Maria Rădeanu este semifinalistă a show-urilor de televiziune: Vocea României și Românii au talent.

În cadrul festivalului European Music Open, va fi prezentă în seara de 27 august, în cadrul concertului Alexandru Badea  & Simona Strungaru Symphonics precum și în Gala de operă, din data de 29 august.

VIOLONCELLISSIMO 

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.

În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În data de 26 mai 2013, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER şi Hope Concert 2016

RADU POPA

Este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul – Timișoara. După studiile la Universitatea Națională de Muzică București și-a continuat specializarea la Hochschule für Musik – Viena și s-a pregătit cu renumitul dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan. 

Invitat permanent al orchestrelor românești (Filarmonica George Enescu - București, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Moldova – Iași etc.), Radu Popa și-a construit o carieră derulată între scenele de concert importante ale României și turnee în străinătate. Radu Popa dirijează concerte de o înaltă ținută artistică la Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim. 

Este invitat permanent să dirijeze în cadrul Festivalului George Enescu.

GALĂ DE OPERĂ

Excelențe ale tinerei generații de muzicieni.
Studenți ai Universității Naționale de Muzică din Bucuresti
Șase tineri muzicieni, vârfuri de lance a tinerei generații de cântăreți, vin la European Music Open pentru gala de operă.

Soliști: 
Maria Rădeanu - soprană
Camelia Cuzub - mezzosoprană
Andrei Petre – tenor 
Alin Munteanu - bariton
Alexandru Matei – bas 
Constantin Pastramă – tenor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
halucinant
Jurca inca nu a dat explicatii pentru rateul cu plaja urbana, inteleg ca-si acopera tovarasii dar sa nu faca pe melomanu!
Postat 22 Iulie 2021, 21:15 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON