URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2022, 12:25

„Este o nebunie” cu virozele în Bihor: De două ori mai multe pneumonii decât anul trecut. O pacientă cu gripă a fost aproape de deces

„Este o nebunie” cu virozele în Bihor: De două ori mai multe pneumonii decât anul trecut. O pacientă cu gripă a fost aproape de deces (foto: generic, arhiva BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în întreaga țară, virozele respiratorii fac ravagii și în Bihor. Structurile de primire a Urgențelor se confruntă cu un val crescut de pacienți, iar Direcția de Sănătate Publică a centralizat în întregul județ aproape 3.500 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare doar în ultima săptămână, pneumoniile fiind de două ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

O bihoreancă a fost diagnosticată cu gripă și a avut nevoie de îngrijiri la Terapie Intensivă, la un moment dat medicii temându-se că o vor pierde.

„O nebunie”

Potrivit șefului UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean s-a constatat în luna decembrie a acestui an creșterea cu mai mult de două ori și jumătate a persoanelor prezentate cu viroze respiratorii față de aceeași lună a anului trecut.

„De la începutul lunii decembrie și până în prezent, numărul total al prezentărilor în UPU a fost de 8.309, din care 1.884 persoane cu viroze respiratorii, ceea ce înseamnă un sfert din total. Anul trecut, din mai puțin de 8.000 de prezentări în UPU, doar 718 au fost cu viroze respiratorii, deci anul acesta numărul persoanelor ajunse la noi cu viroze respiratorii este de două ori și jumătate mai mare decât în decembrie 2021”, a declarat dr. Borcea pentru BIHOREANUL. „Este o nebunie, pur și simplu”, a spus medicul.

Pe de altă parte, dr. Borcea a afirmat că majoritatea persoanelor ajunse la UPU cu viroze sunt copii. „Mai mult de jumătate din persoanele examinate la noi și găsite cu viroze sunt copii, iar din cele aproape 3.000 de examinări făcute la copii – mai precis 2.980 – în peste trei sferturi diagnosticul a fost viroza respiratorie”, arată șeful UPU-SMURD Bihor.

Cazurile s-au dublat, gravitatea s-a triplat

Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, în săptămâna 19 – 25 decembrie, pentru care sunt disponibile cele mai recente date centralizate, numărul total al infecțiilor acute de căi respiratorii superioare (IACRS) a fost în Bihor de 3.945 cazuri, mai numeroase decât cele 3.442 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

În acest total, au predominat pneumoniile: în intervalul 19-25 decembrie anul acesta au fost înregistrate 1.040 cazuri, față de 584 în aceeași perioadă a anului trecut. Gravitatea cazurilor este și ea mai mare decât în 2021, astfel că din totalul de 1.040 pacienți diagnosticați săptămâna trecută cu pneumonii, 159 au avut nevoie de spitalizare, de aproape trei ori mai mulți decât anul trecut, când doar 65 a trebuit să fie internați.

Primul caz de gripă, aproape mortal

Pe de altă parte, în același interval de timp în Bihor a fost înregistrat și primul caz de gripă din acest sezon, la o femeie din zona Beiușului. Din cauza agresivității manifestărilor, dar și a unor boli asociate (diabet, obezitate, hipertensiune), viața pacientei a fost chiar în pericol.

„La un moment dat colegii au crezut că o pierd. Inițial pacienta, în vârstă de 43 ani, fusese internată la Beiuș, apoi, pe 18 decembrie, a fost adusă la Oradea, la Spitalul Județean, direct la ATI, unde a trebuit intubată. Pentru că avea manifestări specific gripale, i-au fost recoltate probe și apoi trimise la Institutul Cantacuzino din București, care pe 20 decembrie a confirmat diagnosticul de gripă”, a explicat BIHOREANULUI șefa DSP Bihor.

Potrivit dr. Rahotă, medicii din Bihor au recoltat până acum probe de la cinci pacienți suspecți de gripă, iar în cazul a patru dintre ei rezultatele încă sunt așteptate.

„Starea pacientei confirmate cu gripă a fost între timp ameliorată, pacienta a fost detubată și acum are doar mască de oxigen. În continuare este internată tot la ATI, la Județean”, spune dr. Rahotă.

Anul trecut, în întregul sezon în Bihor au fost înregistrate patru cazuri de gripă.

Manifestările virozelor

Directorul executiv al DSP Bihor atrage atenția că orice persoană cu manifestări ce pot indica prezența unei infecții respiratorii trebuie să contacteze în primul rând medicul de familie, nu să aștepte ca „răceala” să treacă de la sine, dat fiind faptul că manifestările se pot agrava.

„Fie că este vorba despre infecții acute de căi respiratorii superioare, de exemplu rinofaringite, dar și inferioare, cum sunt pneumoniile sau bronhopneumoniile, manifestările sunt de obicei, în funcție de agentul patogen, febra, tusea, dispneea (n.r. – respirație greoaie) și fatigabilitatea (n.r. – oboseala instalată rapid și persistentă ca durată)”, explică dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

De asemenea, medicii recomandă în această perioadă purtarea măștilor de protecție, dat fiind faptul că virușii se transmit cu ușurință.

Pentru copii, centre de evaluare speciale

În condițiile în care tot mai mulți copii sunt afectați de infecțiile respiratorii, Ministerul Sănătății a dispus înființarea unor centre de evaluare anume dedicate acestora, astfel încât să fie evitate aglomerațiile în structurile de Urgențe ale spitalelor.

În Bihor, spune dr. Rahotă, sunt funcționale două astfel de centre, ambele în Oradea, la Spitalul Pelican și la Clinica Davidescu.

Centrul de la Spitalul Pelican (strada Corneliu Coposu nr. 14A - 14B, telefon 0259.444.444) funcționează de lunea până vinerea între orele 8.00 – 16.00, iar cel al Clinicii Davidescu (strada Gheorghe Doja nr 1A, telefon 0359.801.010 și 0359.801.011) de lunea până vinerea  între orele 8.00 – 13.00.

Consultații și tratament gratuite

În centrele de evaluare, copiii care au simptome de viroză respiratorie beneficiază de consultații date de medici pediatri și pneumologi, investigații și tratamente, toate în regim de gratuitate.

Virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, întâlnite la persoane de toate vârstele. Simptomatologia poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol, astfel că diagnosticarea, monitorizarea și tratarea infecțiilor virale respiratorii sunt esențiale pentru procesele de vindecare și recuperare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON