URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2018, 23:33

Episcopul Bercea priveşte şocat cum flăcările distrug Palatul Episcopal. Preoţi greco-catolici, nemulţumiţi de intervenţia pompierilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între cei care privesc neputincioşi cum Palatul Episcopal  unul dintre cele mai importante monumente din Oradea - arde se numără şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care este şocat de imaginea apocaliptică.

Preasfinţitul a spus doar că în podul clădirii nu exista nicio sursă de aprindere a focului, dar apoi a refuzat să mai facă declaraţii.

Preoţi mâhniţi

În schimb, preoţii din jurul episcopului par nemulţumiţi de intervenţia pompierilor. Aceştia spun că forţele de intervenţie nu s-au interesat de planurile clădirii şi nu au folosit, de pildă, o intrare laterală a Palatului, care ar fi putut ajuta la împiedicarea propagării flăcărilor.

De asemenea, aceştia mai reclamă că nu au fost ascultaţi la început, când a izbucnit incendiul şi când ar fi putut să le dea indicaţii pompierilor pe unde să intre. Clădirea Episcopiei Greco-Catolice este în formă de U şi în ea sunt depozitate valoroase opere de artă, spun feţele bisericeşti.

Preoţii mai relatează că în clădire ar fi locuit un preot, care însă a reuşit să se salveze, confirmându-se astfel faptul că nu există victime.

Istorie zbuciumată

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între 1903-1905, la iniţiativa episcopului Radu Demetrie, pe fundaţiile unei construcţii anterioare ce servise mai mulţi ani drept casă parohială romano-catolică.

Proiectul a fost semnat de Rimanoczy Kalman jr., unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care şi-au pus amprenta pe construcţiile Oradiei la începutul secolului XX.

Imobilul a fost ridicat într-un spectaculos stil eclectic, îmbinând stiluri precum cel neo-romantic şi neo-gotic. La parter au fost amenajate o bibliotecă a Episcopiei şi administraţia eparhială, iar la etaj saloanele episcopale.

Istoria clădirii este zbuciumată. În 1948 a fost sechestrată de comunişti şi transformată în şcoală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Judeţene.

În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceştia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Judeţene.

Un an mai târziu, în 2007, faţada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

În 2016, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au pregătit un proiect de reabilitare pentru interior, pe care l-au depus spre finanţare pe bani europeni. Proiectul n-a fost, însă, aprobat. Palatul Episcopal este închis publicului şi nu serveşte drept casă pentru episcopul Virgil Bercea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De unde atâta URĂ
Vrem sa trăim în mod civilizat sau in paleolitic????
Postat 27 August 2018, 22:28 de Sandu1206
preoti nesimtiti
Primul lucru pe care il faceti e sa aruncati vina pe altul, in mod "crestinesc". Acum vad ca sunteti experti si la stins incendiile, nu cumva va pricepeti si sa conduceti o tara, precum in Evul Mediu? Vedeti-va de oalele voastre sa nu zic mai mult.
Postat 27 August 2018, 01:54 de testtest
500%
Pacat de cladire si de amintirile copilariei cu biblioteca. Cel mai tragic va fi atunci cind un functionar al politiei locale oradea va stabili un impozit majorat cu 500% in beneficiul primariei oradea, pentru dezvoltare.Evenimentul nu e doar ghinion, e un SEMN...
Postat 26 August 2018, 00:33 de excalibur
nemultumiti?
pompierii risca viata,iar voi aveati datoria sa intretineti cladire
Postat 25 August 2018, 23:47 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON