URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2023, 10:45

Epidemie de rujeolă în România. DSP Bihor: „Avem probleme cu conspiraționiștii anti-vaccin”. Cum stăm în județ?

Epidemie de rujeolă în România. DSP Bihor: „Avem probleme cu conspiraționiștii anti-vaccin”. Cum stăm în județ? foto generic, sursa expresdebanat.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, marți seară, fiind înregistrate aproape 2.000 de cazuri. Întrucât epidemia este cauzată de rata slabă a vaccinării, iar boala poate avea complicații grave, chiar mortale, autoritățile îndeamnă la vaccinarea copiilor.

În Bihor, arată Direcția de Sănătate Publică, situația a fost anticipată și campania pro-vaccinare se desfășoară de peste o lună, până în prezent fiind înregistrate 2 îmbolnăviri și o suspiciune.

Multe spitalizări

„Având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă”, a anunţat marţi seară Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului, în prezent sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe, astfel că va fi derulată o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.

„Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit instituţiei, recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Alimente pentru vaccinare

În Bihor, afirmă Direcția de Sănătate Publică, au fost înregistrate în acest sezon doar 2 îmbolnăviri cu rujeolă, iar în prezent există un al treilea caz suspect.

„Avem două cazuri confirmate, ambele la copii, diagnosticate în ultimele trei săptămâni, unul la un băiat de 15 ani din Ciumeghiu, altul la un copil de 10 ani din Paleu, iar în prezent și o suspiciune care urmează să fie confirmată sau infirmată”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

„Noi am anticipat această situație, suntem îngrijorați. În Cluj sunt deja peste 200 de cazuri confirmate, în Mureș 600, în Brașov a și murit un bebeluș de 11 luni. Situația la nivel național este dezastruoasă de o lună și jumătate, aproape două”, spune dr. Rahotă.

Șefa DSP Bihor explică numărul mic de cazuri din județ prin faptul că au fost luate măsuri pentru creșterea ratei de vaccinare încă de acum o lună, medicii de sănătate publică organizând întâlniri cu medicii de familie, ajutați și de voluntarii Crucii Roșii, pentru a crește rata de vaccinare, care este scăzută mai ales în comunitățile de romi.

„În Bihor avem o rată de vaccinare de 70% pentru prima doză de vaccin, respectiv de 83% pentru a doua doză, în condițiile în care ținta ideală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este de 95% pentru prevenirea unei epidemii”, spune dr. Rahotă.

„Am beneficiat de o foarte bună colaborare a Crucii Roșii și am avut întâlniri zonale cu medicii de familie din județ, pentru a insista să convingă oamenii să accepte vaccinarea ROR (n.r. – împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei). În comunitățile de romi am și distribuit alimente în acest scop și am obținut rezultate. Cel mai dificil este, însă, cu o altă categorie a populației, conspiraționiștii, care, la fel ca în cazul vaccinului anti-Covid, sunt convinși că vor păți cine știe ce. Singurul lucru pe care îl pot păți este dobândirea protecției la îmbolnăvire”, a spus șefa DSP Bihor.

Dr. Rahotă îndeamnă bihorenii să își vaccineze mai ales copiii, dar și adulții pot face acest lucru dacă nu au fost imunizați până acum. „Avem cantități suficiente de vaccin, tot ce trebuie este să contacteze medicii de familie”.


O boală super-contagioasă. Care sunt simptomele?

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă, ea putând să provoace complicații inclusive mortale.

Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare:

  • simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară;
  • ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină;
  • între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C;
  • o erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul;
  • pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Rujeola poate da complicaţii severe, chiar mortale

În 30% din cazuri, rujeola este urmată de complicații diverse (respiratorii, otice, oculare), inclusiv severe (bronhopneumonie, encefalită – ceea ce duce la handicap permanent), și chiar fatale pentru copii.

Inclusiv persoanele vindecate sunt expuse la complicații în timp, peste ani de zile, la copii care au trecut prin rujeolă, precum panencefalita sclerozantă, o boală fatală și fără tratament, din cauza persistenţei virusului rujeolic la nivelul creierului.

Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 la 1.000 cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu vârsta sub 5 ani și la persoanele cu imunitatea compromisă.

Cum se transmite rujeola?

Virusul rujeolei se transmite prin stropii din aer produși când persoana infectată tușește sau strănută. Stropii care conțin virusul pot rămâne în aer mai multe ore, iar pe suprafețele contaminate virusul rămâne contagios până la 2 ore. Persoana bolnavă poate transmite rujeola chiar înainte de apariția erupției (de obicei 4 zile) și timp de aproximativ 4 zile după apariția erupției.

Rujeola se răspândește cu ușurință în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Cele mai expuse la îmbolnăvire, la orice vârstă, sunt persoanele nevaccinate sau care nu au avut boala.

Cum poate fi prevenită

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva celor trei boli.

Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat doar reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției.

Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, dar aceasta dispare în 1-3 zile.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează la copii cu vârste între 10 și 18 luni, iar a doua se poate administra după cel puțin o lună de la prima doză.

Vaccinul ROR se poate administra și la vârste mai mici în caz că există focare. Sugarii cu vârste între 6-9 luni dintr-o zonă - sau care urmează să călătorească în zone - cu risc mare de expunere la rujeolă ar trebui să primească o doză suplimentară de vaccin ROR.

Doza administrată înainte de vârsta de nouă luni este o doză suplimentară la cele două doze cuprinse în programul național de vaccinare, destinate să asigure protecția completă.

Cum se tratează

Nu există niciun tratament specific pentru rujeolă. Majoritatea persoanelor se însănătoșesc cu tratament de susținere, care poate cuprinde hidratare și medicamente împotriva febrei.

Se pot lua diverse măsuri pentru a se evita transmiterea rujeolei, cum ar fi plasarea în carantină de la școală sau serviciu atât a persoanei bolnave, cât și a persoanelor apropiate la care nu se cunoaște cu certitudine situația vaccinărilor.

Antibioticele nu sunt eficace împotriva rujeolei dat fiind că boala este cauzată de un virus. Antibioticele sunt însă deseori folosite pentru a trata complicațiile cu infecții bacteriene care pot apărea din cauza rujeolei, cum ar fi pneumonia și otitele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Acesta e rezultatul propagandei deșănțate anti-Covid.
Avea promovare prin care s-a înlocuit un elementar act medical cu unul administrativ. Este firesc ca oamenii să nu mai aibă încredere în vaccinare, de oricare ar fi aceasta, din moment ce o grămadă de experți și specialiști apăruți de la o zi la alta și plătiți direct de la buget, au susținut că-i sinonimă cu imunizarea. Personal nu cunosc niciun nevaccinat care să nu aibă "probleme" mai mici sau mai mari de sănătate ... pornind de la o simplă durere articulară până la soargerea unor vase de sânge la cel mai redus efort. Din nefericire, am avut chiar și cunoștințe care, după al treilea vaccin, au decedat. Așa că, toți cei care au primit bani publici pentru promovarea vaccinării anti-Covid sunt vinovați de refuzul nevaccinării antirujeolice. Toți ar trebui adunați și trimiși pe o insulă pustie, să-și facă acolo viața de idioți. I-aș transporta etapizat cu "Air Oradea" dacă tot nu zboară și visează la cer.
Postat 07 Decembrie 2023, 10:25 de KP
exact cum la covid
Nu mai e mult și va apărea scarlatina,tifosul și alte ce țin de evul mediu.Dar conspiraționiștii nu vor recunoaște vreodată vina lor.Toate vor cădea pe vina UE
Postat 06 Decembrie 2023, 17:09 de crisan
Evitati pe cei ce fac rau, zambind
Verificati activitatea dr.neurolog Cristian Draghici , care prescrie tratament cu dexametazona perfuzabila, 1L ser fiziologic cu dexametazona,in urgente minore , la spital universitar urgenta pentru persoane varstnice ,cu infarct miocardic in antecedente si simptome de infarct acut,cu raportul R pe S mai mare ca 1 in derivatiile septale pe EKG,fara nicio justificare diagnostica, cel putin conform indicatiilor agentiei europene a medicamentului.Are ,oare,instinct de ucigas in serie?Verificati de ce prescrie astfel in urgente.Dexametazona perfuzie provoaca miocardita,afectare a muschiului miocardic,si chiar infarct miocardic,fiind interzisa celor cu infarct miocardic.De asemenea , si la ponderas, pentru dureri lombare, Dr neurolog Cristian Draghici prescrie doza de 10 mg dexametazona perfuzie, urmata de doze intramuscular, varstncilor cardiaci si diabetici, tratament potential letal
Postat 06 Decembrie 2023, 15:20 de Nic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON