URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2022, 12:07

Energie pentru Bihor

Energie pentru Bihor (sursa foto: business-review.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. 

Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere. Deşi notele de plată sunt scandaloase, din varii motive.

Şantajele Maicii Rusia şi isteria ecologistă de tip Greta sunt determinante ca factori externi, dar li se adaugă şi păcate mioritice, precum închiderea multor capacităţi de producţie autohtone şi sinucigaşa amânare a exploatării gazului din Marea Neagră.

Se face anul de când Ministerul Fondurilor Europene, condus până nu demult de un "progresist" fanatic pro-Green Deal, trebuia să evalueze proiectele primăriilor interesate să-şi tragă gaz cu fonduri UE. Ex-ministrul s-a convertit în consultant pentru "monitorizarea PNRR" şi se va înfrupta din banii pe care tot el şi i-a bugetat, pe când primarii sunt înjuraţi de votanţi fiindcă "nu se mai aude nimic" de proiecte. Grav e că între timp magiştrii Green Deal-ului de la Bruxelles vor ca această resursă, gazul, să nu mai fie considerată "verde", chiar dacă Berlinul dezvoltă Nord Stream 2 în profitabilă tovărăşie cu Moscova.

În timp ce, terorizaţi de facturi, din ce în ce mai mulţi români îşi taie singuri căldura din case, aleşii lor se ocupă de jonglerii.

La vârf, ca să achite subvenţii cu o mână, Guvernul ia bani cu cealaltă. Iar în ţară, administraţiile locale nu-s nici ele mai breze. Săptămâna trecută, bunăoară, în Consiliul Judeţean Bihor, aleşii UDMR şi PSD votau contra exproprierilor pentru centurile Beiuş şi Aleşd, doar pentru că unii au câţiva alegători în Tărcaia, iar ceilalţi sunt datori unor simpatizanţi aleşdani. 

Dacă ar fi inteligenţi şi cu adevărat interesaţi de binele cetăţenilor, şi unii, şi alţii (ba chiar şi USR-iştii, care în 2020 fluturau teme "verzi"), l-ar obliga pe şeful CJ Bihor să vâneze banii UE nu doar pentru infrastructura rutieră, ci şi pentru cea energetică. Să facă proiecte pentru parcuri fotovoltaice şi eoliene, cum încearcă Primăria Oradea cu ideea unei centrale solare de 50 MWh pe cele 140 hectare de zgură ale Termoficare. Nu de alta, dar în curând administraţia judeţeană se va trezi şi ea cu facturi uriaşe pentru instituţiile de cultură şi de asistenţă socială, la fel cum va plăti mai mult şi municipalitatea pentru consumul şcolilor, al grădiniţelor, al tramvaielor...

E adevărat, şi pentru asemenea proiecte Judeţul va trebui să exproprieze terenuri de la bihoreni, ceea ce opoziţia locală condamnă populist, dar măcar aşa ar fi avut un motiv cinstit să pună presiune pe inamicul Bolojan. Nu-i târziu s-o facă anul acesta, după cum n-ar fi tardiv nici ca Bolojan însuşi să iniţieze astfel de proiecte. Şi, de ce nu, şi alţi edili bihoreni. So, power to the people!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Din culisele CosaNostra din Energie - Romania nu mai e a romanilor
Bibliografie aici: [ https://www.bugetul.ro/silviu-manastire-iese-la-rampa-mai-nou-furtul-practicat-de-firmele-statului-si-multinationalele-protejate-de-ambasade-se-numeste-greseala/ ] " Câteva info pe scurt despre cosanostra din Energie, atunci când va iau palpitațiile de la facturi: Autoritatea Naționala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)- presedinte Dumitru Chirița, fost deputat PSD, provine din Sindicat Electrica (adevarata mafie sindicala), a fost băiat bun cu piața, “a servit” pe toată lumea cum se spune, precedentul sef, Havrilet, era “omul EON” și al ALDE/ Tariceanu/ Chițoiu Romgaz – controlată de Aristotel Marius Jude (fost secretar de stat in guvernul Ciolos), ținut/ pus in funcție de liberali. Cunoscut ca incompetent, s-a ocupat de “afaceri corporatiste”, n-are nicio legătura cu producția de hidrocarburi OMV/ PETROM – companie care nu da socoteala nimănui in Romania, este deasupra Statului, face afaceri cu Gazprom la vedere Hidroelectrica – sef, Bogdan Badea, face parte din “clanul energetic” ALDE/Chițoiu, a fost angajatului magnatului George Brailoiu, implicat in piața de energie regenerabilă/certificate de carbon Nuclearelectrica – sef, un anume Ghita, compania este in siajul serviciilor de informatii Electrica SA/ Electrica Furnizare- o anume doamna Popescu, omul aceleași grupări ALDE din Energie, ținuta și protejata de liberali Complexul Energetic Oltenia (CEO)- producatorul de energie din cărbune furat și căpușat de toate partidele politice, controlat acum de liberali E.ON/ ENEL/ ENGIE- adica ambasadele Germaniei, Italiei, Frantei aceste trei corporații nu dau socoteala nimănui, sunt mari furnizori de energie și gaze, adevaratii câștigători ai liberalizării pieței de energie pusă in opera de liberali și useristi la presiunea Bruxelles-ului – alți mulți furnizori locali/ regionali, cum este Gaz Vest, care au umflat facturile pentru ca au văzut ca este liber la furat, clienții fiind milioane de romani buni de jefuit cu complicitatea Statului"
Postat 18 Ianuarie 2022, 19:36 de excalibur
Uniti la bine si la greu
La nivelurile actuale de consum, rezervele de gaz ale romaniei sunt estimate las cca 9 ani.Cele de petrol vreo 15- 22 ani[ https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/raport-alarmant-in-9-ani-romania-ramane-fara-gaze-naturale-iar-in-22-de-ani-fara-rezerve-de-petrol-1643069 ]. Despre ce vorbim? Despre asta: "Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România." La titei suntem pe locul 5 in europa. Cit de prost trebuie sa fii sa exporti energie in afara tarii? Asta inseamna sa fii membru UE. Sa fie o piata comuna europeana. Ce-i al tau sa fie si al meu. Doar intr-o singura directie. In asta consta MAREA LIBERALIZARE : ne-am plantat firmele ( eon,engie,enel,cez) in avanpostul romaniei, au tot facut presiuni pentru energia libera, libera sa plece din romania. Cit de prost trebuie sa fii sa ai o closca cu oua de aur, si sa ramii fara oua sub ea? Trebuie sa fii musai orban, membru pnl, mare patriot. Second best,totusi, dupa citu...
Postat 18 Ianuarie 2022, 07:31 de excalibur
o solutie la criza scumpirii energiei
...ar fi fost ca sa renunte guvernul la toate suprataxele din energie, sa nu mai platim accize si supra-taxe.
Postat 18 Ianuarie 2022, 00:52 de unu
The great reset
"Noua normalitate" aka "the new normal" s-a folosit de covid19. Covidul incepe sa se fisiie, asa ca avem nevoie de o noua criza. Criza energetica,pusa la cale de aceeasi scamatori, este o criza perfecta care va ajunge in fiecare ungher al lumii civilizate,occidentale. Scopul (ne)declarat este SUPUNEREA. Supunerea este consecinta dependentei. Trebuie sa depindem de EI, ca sa nu murim(de covid) iar apoi de foame si de frig. Pe termen mediu si lung, falimente,somaj,apocalipsa bancara, pierderea averilor, proprietatilor, voluntar sau prin rapt (nationalizare) . Apoi se va impune guvernul mondial si "New World Order". Vizionare placuta...
Postat 17 Ianuarie 2022, 22:42 de excalibur
energia e viata
avem nevoie de energie, de energie multa, stabila, si ieftina. Totul merge pe energie: inflatia (se scumpeste energia = se scumpesc toate), marii angajatori si fabricile din productie, companiile de servicii, casele si frigiderele noastre, caldura, mobilitatea si transporturile (marfa, aeriene, turismul). Tarile dezvoltate au deja destui "servitori", masurati in energie pe cap de locuitor. Si noi romanii avem nevoie sa producem MUUuuuLT mai multa energie (nu doar electrica, ci si extractie de gaz, petrol, rafinarii, si termica (geotermala), si sa reusim sa scadem costul si sa o vindem astfel mai ieftin. Pretul la energie, e o taxa pe saraci: cu cat iti permiti mai putin, cu atat costul enegiei te afecteaza mai mult.
Postat 17 Ianuarie 2022, 22:14 de unu
Niciodata nu e prea tirziu...
...pentru un filolog sa transceanda o facultate de energetica. Deci,pentru a ne salva, il punem pe Bolojan in fruntea Boilor, si incepem exproprierile pentru parcuri eoliene si fotovoltaice. In urma lor venim si noi, alaiul de nuntasi. Prima data sa pornim de la cifre: Productia de gaze a romaniei e asigurata din zacamintele proprii, 70-80%. Vara se extrage si se depoziteaza in rezervoare subterane [ https://www.depogazploiesti.ro/ro/activitate/inmagazinare ][ https://www.agerpres.ro/economie/2014/09/03/reportaj-cum-arata-un-depozit-de-gaze-si-de-ce-este-atat-de-important-14-11-24 ]. "În primul rând, un depozit de gaze nu păstrează nicidecum conceptul pe care îl avem în cap când rostim cuvântul 'depozit'. În niciun caz nu vă imaginaţi că este vorba de vreo construcţie. Este, de fapt, un fost zăcământ de gaze, deci gazele sunt comprimate şi injectate în pământ. La suprafaţă nu se văd decât nişte ţevi şi robinete, deci cine trece pe lângă un astfel de depozit habar n-are ce-i acolo şi nici nu are cum să ghicească. " Luminatul Orban, probabil la presiuni extene, a eliminat obligativitatea depozitarii gazelor in timpul verii, pentru iarna, si s-au vindut pe piata libera. Energia electrica: acum citiva ani 100% productie proprie, acuma vreo 80%, dupa ce am inchis termocentralele pe carbune.Produsa in totalitate de companii de stat, hidroelectrica, nuclearelectrica,ceva termocentrale si ceva energie verde foto si eoliene,privati. CRIZA ENERGETICA IN ROMANIA E UN HOAX o conspiratie ciudata astatului roman laolalta cu alte entitati. Scopul: LIBERALIZAREA pietii de energie, in traducere megaprofituri multinationalelor EON,Enel,Cez & co, inclusiv firma privata Electrica, inclusiv Digi etc. La tot cocktail-ul se adauga angajamentele GREEN ale romaniei, plus certificatele CO2 ale UE. Romania e verde , la standardele UE, de prin 1960, de cind s-au construit hidrocentralele bicaz,vidraru,porti de fier etc. DON'T FORGET: productia de energie fotovoltaica scade la 10 % iarna fata de cea produsa vara. Aici gasim topul profitului net din romania [ https://www.topfirme.com/profit/ ]
Postat 17 Ianuarie 2022, 14:11 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON