URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
12 Martie 2015, 08:17

Elogiu postum: Apropiaţii lui Tiberiu Ciorba au tipărit cartea pe care acesta n-a apucat s-o scrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala de repetiţii a Teatrului de păpuşi Arcadia s-a dovedit neîncăpătoare, miercuri seara, la lansarea cărţii "Tiberiu Ciorba - Capitol dintr-o carte pierdută". Şi nu doar fiindcă cei care l-au apreciat pe personajul principal al volumului e foarte mare, ci şi din cauza inabilităţii gazdelor, care şi-au "amintit" târziu că au un spectacol în sala mare, cea care ar fi trebuit de fapt să găzduiască evenimentul.

Cartea, îngrijită de universitarul Dan Horaţiu Popescu şi de actorul şi regizorul Emil Sauciuc, reuneşte scrieri ale regretatului Tiberiu Ciorba, fost tehnoredactor al Revistei Familia, publicist şi colaborator al Teatrului de Stat, publicate în diverse reviste şi ziare, precum şi amintiri evocate de prietenii săi din mediul cultural, menite să-l portretizeze postum.

Un intelectual fin, autodidact, nonconformist, pasionat de filozofie şi obişnuit al Cenaclului Iosif Vulcan înainte de 1989, Tiberiu Ciorba s-a remarcat, după 1990, într-o arie largă de activităţi din sferta culturii şi a artelor, pe care le făcea cu pasiune şi har. A fost publicist, redactor, tehnoredactor, grafician, a făcut legătorie de cărţi, a scris poezie, a cântat la chitară, se pricepea până şi la tâmplărie - a fost, deci, un om complet şi complex, care a stârnit aprecierea, dar şi dorinţa de imitaţie a multora.

Dovadă a talentului şi migalei sale stau sute de coperţi ale Revistei Familia - Tiberiu Ciorba fiind chiar iniţiatorul formatului actual de tip "carte" al publicaţiei înfiinţate de Iosif Vulcan -, precum şi numeroase coperţi de cărţi realizate de el. Ba chiar şi titluri de volume inspirate de el, căci, aşa cum spuneau autori prezenţi la lansare, tehnoredactorul Tibi le citea cărţile cuvânt cu cuvânt şi le oferea idei originale.

În 2001, la numai 39 de ani, Tiberiu Ciorba s-a stins, răpus de o boală, fără a fi apucat să-şi ducă la capăt multe din proiecte, unul fiind, pare-se, chiar şi o carte de esenţă filozofică, la care lucra. Un apropiat al său a păstrat câteva fragmente ale unui capitol oferit spre lectură, şi de aici şi numele volumului apărut acum - "capitol dintr-o carte pierdută".

Tiberiu_Ciorba_junior3.jpgCel mai emoţionat moment al serii, care de altfel a şi evidenţiat tragedia morţii premature a unui om valoros, l-a constituit discursul fiului celui dispărut, Tiberiu Alexandru Ciorba (foto), în vârstă de 8 ani la moartea tatălui său, azi absolvent de Istorie şi masterand la Cluj. El a ajuns la inimile asistenţei povestind regretul faptului că nu l-a cunoscut destul pe tatăl său şi e nevoit, acum, să-i reconstituie personalitatea din scrieri, decupaje de presă şi referiri ale altora la el. "Sunt într-o continuă căutare a lui Tiberiu Ciorba", a spus fiul despre tată, mulţumind celor care au sprijinit această căutare prin tipărirea acestui volum, primul fiind episcopul greco-catolic Virgil Bercea, de faţă la lansare, şi continuând cu editorii şi foştii colegi de redacţie ai lui Tibi.

Ei înşişi surprinşi de reîntâlnirea atât de numeroasă în jurul amintirii fostului amic, la atât timp după dispariţia sa, cei prezenţi au evocat figura lui Tiberiu Ciorba, depănând amintiri despre el, într-o atmosferă caldă, inspirat completată muzical de Florian şi Alexandrina Chelu, şi poetic de Ioan Moldovan şi Lucian Scurtu

"Unul din oamenii rari care ştia a dărui, dăruindu-se" (Ioan Moldovan), "un om unic în felul lui, prin efervescenţă, un om care ardea şi voia să fie prezent în toate, generos şi bun" (Liana Cozea), "un om cu care eram într-o continuă polemică ce ne stimula şi pe care nu mi l-am putut imagina niciodată bătrân" (Ioan F. Pop), "un om în care Dumnezeu a pus foarte multă inteligenţă analitică şi foarte mult har, care ieşea în evidenţă de la sine, impunând respect şi o mică invidie" (Florin Ardelean), "omul alături de care am ales să sărbătoresc clipa de graţie a vieţii mele: atunci când am divorţat" (acelaşi Florin Ardelean) şi, nu în ultimul rând, "omul care, când i s-a furat motoreta Jawa, a dat un anunţ la Crişana prin care îi amintea hoţului să nu uite să o greseze din când în când" (Traian Ştef)...

Totuşi, au fost alte două ziceri ale celor prezenţi care au tras, împletite, concluzia serii. "În literatura română, ca să fii preţuit trebuie să mori la timp. Ar trebui să începem preţuirea din timpul vieţii", a remarcat poetul Ioan F. Pop, completat de Lucian Scurtu: "Un om moare definitiv când nimeni nu şi mai aminteşte de el". Înconjurat şi azi de prieteni şi admiratori, Tiberiu Ciorba e departe, deci, de a fi murit...

Fotografii de: Andrei Posmoşanu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6288 RON
  • 1 EUR = 4.9417 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON