URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2019, 20:21

Elevii și profesorii de la Onisifor Ghibu se perfecționează în IT în Norvegia, Spania, și Franța prin programe Erasmus (FOTO)

Elevii și profesorii de la Onisifor Ghibu se perfecționează în IT în Norvegia, Spania, și Franța prin programe Erasmus (FOTO) SCHIMB DE EXPERIENŢĂ. David Pop (prim plan) şi colegii săi Andra Dărăban și Dragoș Pop au fost în Croația, unde s-au întâlnit cu alți elevi de vârsta lor, din alte patru țări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de elevi și profesori de la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea vor pleca în acest an școlar în țări precum Norvegia, Franța, Spania și Italia pentru a se specializa în IT, în diverse domenii. Două proiecte au primit finanțare din partea Comisiei Europene prin programul Erasmus + şi au fost prezentate, marţi, de directorul Iulius Timar şi de unul dintre coordonatori, profesoara de limba engleză Lucia Cighir.

Profesori la modă

Cele două proiecte Erasmus + au fost aprobate la începutul anului 2019. Primul dintre ele, "Dezvoltarea competenţelor IT prin intermediul programării jocurilor" ("Development of IT Skills through Game Programming") presupune un stagiu de practică pe care îl vor efectua 16 elevi de clasa a X-a la o firmă de IT din Spania.

Adolescenţii vor fi selectaţi în funcţie de nivelul cunoştinţelor în limba engleză şi vor sta zece zile în orașul Granada, unde vor studia totul despre procesul de creare a unei aplicaţii şi despre programarea jocurilor la firma DesarrolloWeb, specializată în IT. Proiectul va continua şi în anul 2021, când alţi 16 elevi vor pleca în Cipru, tot într-un stagiu de practică.

Cel de-al doilea proiect pe anul şcolar 2019/2020 („Our digital classroom”) presupune modernizarea tehnicilor de predare a profesorilor de la Colegiul Naţional prin utilizarea gadgeturilor şi aplicaţiilor. Concret, 20 de cadre didactice din diverse domenii vor fi grupate în patru echipe şi vor fi pregătite în Franţa, Spania, Norvegia şi Italia.

"Fiecare echipă va sta câte cinci zile într-o singură ţară. În urma pregătirii şi a participării la aceste stagii de formare profesională, profesorii vor putea să ofere elevilor lecţii mai atractive, digitalizate, urmărind să-i atragă prin utilizarea tehnologiilor moderne cu care aceştia sunt familiarizaţi", a explicat Lucia Cighir.

Elevii unei şcoli moderne

În cadrul aceleiaşi conferinţe, profesorii au relatat şi despre alte trei proiecte Erasmus + demarate în anul 2019 și 2018, două dintre ele continuând şi în anul 2020.

Cel mai complex, "DECH - Dimensions of European Cultural Heritage", a prevăzut întâlnirea mai multor grupe de elevi şi profesori din cinci ţări (România, Grecia, Polonia, Croaţia şi Franţa), care pe parcursul proiectului se deplasează la fiecare partener pentru a învăţa despre cultura fiecărei ţări.

"Când am fost în Croaţia, cel mai mult mi-a plăcut la Grădina Zoologică. A fost o experienţă unică pentru mine", a spus David Pop, elev în clasa a VII-a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON