URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MAI 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea calculilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total. Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
15 Ianuarie 2010, 11:21

Elevii de la Şaguna pun Europa pe farfurie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase şcoli din tot atâtea ţări europene s-au alăturat în cadrul unui proiect Comenius, Europe on a Plate, în cadrul căruia liceenii îşi vor dezvolta abilităţile într-ale bucătăriei.

Alături de şcoli din Polonia, Belgia, Bulgaria, Franţa şi Portugalia, în proiect e înscris şi Colegiul Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, care primeşte, astfel, o finanţare europeană de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Counitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Scopul proiectului este de a le dezvolta liceenilor abilităţile gastronomice, să cunoască tradiţiile culinare şi bucătăria celorlalte ţări implicate în proiect, dar şi să-şi dezvolte vocabularul gastronomic în engleză şi franceză.

Proiectul are o durată de doi ani, timp în care elevii şi profesorii implicaţi îşi vor vizita partenerii, vor lua lecţii de gătit de la bucătari din fiecare ţară, dar şi vor concura unii cu alţii în felurile de mâncare pe care le-au învăţat.

CT Andrei Saguna - proiect gatit (4)_2.JPGPrima vizită de lucru a elevilor a avut loc în noiembrie, anul trecut, când trei elevi şi patru profesori implicaţi în proiect s-au dus în Polonia, la şcoala coordonatoare. Timp de şapte zile, liceenii au gătit mâncăruri tradiţionale poloneze, au învăţat să confecţioneze decoraţiuni pentru masa de Crăciun din paie, dar au vizitat şi o fermă tradiţională unde li s-a arătat cum se face pâinea. Nu au lipsit vizitele la puncte turistice precum lagărul de concentrare nazist Stuthoff sau un muzeu de ceară. Ca să demonstreze ce-au învăţat, liceenii vor găti pentru colegii lor de la Şaguna, în cadrul unei zile dedicate Poloniei, patru feluri de mâncare tradiţională poloneză: pierogi cu varză şi ciuperci, cotlet de porc cu prune, fritters şi supă de fructe uscate.

Finalitatea proiectului va consta în realizarea unui DVD, un dicţionar cu termeni culinari, un calendar cu poze, dar şi un reţetar al mâncărurilor gătite în cei doi ani. De asemenea, se vor realiza broşuri despre specificul culinar al fiecărei ţări şi un număr de revistă dedicat fiecărei din cele şase ţări.

Din echipa locală de proiect fac directoarea Man Antiana, directorii adjuncţi Matiuţa Carmen şi Portan Gavril, cadrele didactice Cristina Dulău, Ramona Mateiaş, Bianca Pantea, Voichiţa Popa, Felicia Burcia şi bibliotecarul Silvia Maliţa. Cele trei clase de elevi de la profilul de bucătari care participă sunt clasele e a IX-a C, a X-a F şi a XI-a.

Comenius este prima componentă a programului de învăţare pe tot parcursul vieţii - Lifelong Learning Programme - , care facilitează accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3983 RON
  • 1 EUR = 4.8421 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON