URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 08 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?







De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
15 Ianuarie 2010, 11:21

Elevii de la Şaguna pun Europa pe farfurie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase şcoli din tot atâtea ţări europene s-au alăturat în cadrul unui proiect Comenius, Europe on a Plate, în cadrul căruia liceenii îşi vor dezvolta abilităţile într-ale bucătăriei.

Alături de şcoli din Polonia, Belgia, Bulgaria, Franţa şi Portugalia, în proiect e înscris şi Colegiul Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, care primeşte, astfel, o finanţare europeană de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Counitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Scopul proiectului este de a le dezvolta liceenilor abilităţile gastronomice, să cunoască tradiţiile culinare şi bucătăria celorlalte ţări implicate în proiect, dar şi să-şi dezvolte vocabularul gastronomic în engleză şi franceză.

Proiectul are o durată de doi ani, timp în care elevii şi profesorii implicaţi îşi vor vizita partenerii, vor lua lecţii de gătit de la bucătari din fiecare ţară, dar şi vor concura unii cu alţii în felurile de mâncare pe care le-au învăţat.

CT Andrei Saguna - proiect gatit (4)_2.JPGPrima vizită de lucru a elevilor a avut loc în noiembrie, anul trecut, când trei elevi şi patru profesori implicaţi în proiect s-au dus în Polonia, la şcoala coordonatoare. Timp de şapte zile, liceenii au gătit mâncăruri tradiţionale poloneze, au învăţat să confecţioneze decoraţiuni pentru masa de Crăciun din paie, dar au vizitat şi o fermă tradiţională unde li s-a arătat cum se face pâinea. Nu au lipsit vizitele la puncte turistice precum lagărul de concentrare nazist Stuthoff sau un muzeu de ceară. Ca să demonstreze ce-au învăţat, liceenii vor găti pentru colegii lor de la Şaguna, în cadrul unei zile dedicate Poloniei, patru feluri de mâncare tradiţională poloneză: pierogi cu varză şi ciuperci, cotlet de porc cu prune, fritters şi supă de fructe uscate.

Finalitatea proiectului va consta în realizarea unui DVD, un dicţionar cu termeni culinari, un calendar cu poze, dar şi un reţetar al mâncărurilor gătite în cei doi ani. De asemenea, se vor realiza broşuri despre specificul culinar al fiecărei ţări şi un număr de revistă dedicat fiecărei din cele şase ţări.

Din echipa locală de proiect fac directoarea Man Antiana, directorii adjuncţi Matiuţa Carmen şi Portan Gavril, cadrele didactice Cristina Dulău, Ramona Mateiaş, Bianca Pantea, Voichiţa Popa, Felicia Burcia şi bibliotecarul Silvia Maliţa. Cele trei clase de elevi de la profilul de bucătari care participă sunt clasele e a IX-a C, a X-a F şi a XI-a.

Comenius este prima componentă a programului de învăţare pe tot parcursul vieţii - Lifelong Learning Programme - , care facilitează accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON