În această toamnă au început cursurile în trei clase profesionale în sistem dual la Cadea (sudură), Beiuş (operator CNC) şi Ştei (mecanic auto – tinichigiu).
Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, vineri, că elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic din Cadea, care învaţă să fie sudori, şi-au vizitat joi viitoarele locuri de muncă la patru firme importante din Oradea.
Este vorba despre Eberspacher Exhaust Technology România, Faist Metalworking, Selina şi Drumuri Orăşeneşti, care finanţează, începând cu acest an şcolar, în asociere cu asociaţia Bihor West Professional, elevi în sistem dual.
"Fiecare firmă finanţează instruirea a câte 2-5 elevi, în funcţie de necesităţi. Copiii au vizitat ieri secţiile de producţie şi s-au familiarizat cu job-urile pe care le vor avea după cei trei ani de şcoală. Au fost semnate contractele de practică şi contractul cadru de şcolarizare, s-au stabilit tutorii de practică din partea fiecărui agent economic şi au fost luate măsurile copiilor pentru echipamentul de lucru", a transmis Hizo Zoltan, de la biroul de presă al Consiliului Judeţean.
Timp de trei ani, elevii vor fi sub contract de practică şi de şcolarizare cu aceste firme, având, la terminarea cursurilor, prima opţiune la angajare. Durata instruirii este de 27 de luni, dintre care 9 sunt de practică la întreprindere.
Bursa pentru fiecare elev este de 400 lei pe lună, împărţită în mod egal între statul român şi agentul economic care sprijină elevii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.