URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2023, 18:21

Elena Lasconi a fost scoasă de pe lista USR pentru europarlamentare. Fiica primăriței, cu lacrimi în ochi: „Este o homofobă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primărița municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, este în mijlocul unui scandal după ce a mărturisit în emisiunea „Insider politic” de la Prima TV că a votat „da” la referendumul pentru familie, precizând că a făcut-o fiindcă este o credincioasă ortodoxă.

Fiica ei, membră a comunității LGBTQ+, a publicat pe Instagram un mesaj video în care, cu lacrimi în ochi, se declara șocată și își numea mama „homofobă”. Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat duminică pe Facebook că Elena Lasconi nu va mai candida la europarlamentare. 

„Da” la referendum

În emisiunea „Insider politic” a lui Sebastian Zachmann, Elena Lasconi a dezvăluit că a participat la referendumul pentru familie din 2018 și a votat „da” pentru definirea căsătoriei, în Constituția României, ca fiind uniunea „între un bărbat și o femeie”.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a răspuns Elena Lasconi.

Întrebată dacă acest răspuns va stârni critici în rândul votanţilor USR, primărița a răspuns: „Este treaba lor. Eu nu am nimic împotriva persoanelor de acelaşi sex, dar nu văd de ce aş milita pentru căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex. Nu am nicio problemă cu relaţiile lor atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur”.

„S-a dovedit a fi o homofobă”

Oana Lasconi, fiica Elenei Lasconi, a publicat pe Instagram un mesaj video spunând, cu lacrimi în ochi, că a aflat din presă că mama ei a votat „da” la referendumul pentru familia tradițională.

Tânăra s-a declarat „absolut dezgustată, dezamăgită și șocată”, fiind „un membru al acelei comunități (LGBTQ – n.red.)”. Ea a spus că n-o va mai susține „din niciun punct de vedere” pe mama ei. „Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, a mai afirmat Oana Lasconi.

De asemenea, dezvăluirea Elenei Lasconi a stârnit multe comentarii în mediul online. 

Scoasă de pe listă

În contextul acestei controverse, președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis duminică, pe Facebook, că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru europarlamentare. Primărița deschidea lista partidului pentru aceste alegeri, fiind urmată pe listă de Dan Barna.

„Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL”, a declarat acesta.

„Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii. Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL. Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație”, arată un mesaj publicat de Cătălin Drulă, pe Facebook.

Lasconi: „Am prieteni gay”

Primarul oraşului Cîmpulung Muscel afirmase anterior că este dispusă să se retragă de pe lista USR pentru europarlamentare, spunând că aşteaptă votul Biroului Naţional în acest sens, după reacţiile provocate de mărturisirea pe care a făcut-o în emisiunea „Insider politic”.

Duminică, ea a publicat un mesaj pe Facebook, spunând că a fost sinceră și că nu are nimic împotriva persoanelor gay.

„Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie. De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta. Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex”, a scris ea. 

Elena Lasconi a adăugat că nu se „agață de funcții”. 

După anunțul lui Cătălin Drulă, privind retragerea Elenei Lasconi de pe lista USR pentru alegerile europarlamentare, fiica primăriței a avut o nouă reacție, declarându-se mulțumită.

„Sunt mulțumită să aflu că mama mea nu mai candidează la alegerile europarlamentare. Un homofob în minus în Parlamentul European este un câștig, indiferent de cost. Grija mea este în principal față de LGBTQ+ din România care suferă în fața ignoranței și urii”, a scris Oana Lasconi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Hai să nu exagerăm cu USR sau să ne victimizăm acolo.
Să nu uităm că PSD și PNL fac la fel dacă cineva nu votează pe linie de partid sau au o părere diferită... Hai să nu fim ipocriți! Repede săriți cum să votați usr... Mai degrabă îmi pare atac de la partidul galben-roșu prin postaci... Nu cred că poate fi cineva care vb de politică, atât de ipocrit!
Postat 06 Noiembrie 2023, 07:03 de Vio_427
Vorbim prea mult despre "oamenii alfabetului"
LGBTQ nu sunt doar cei gay, ci mult mai multe feluri care s-au unit după. Dar oricum vorbim mult prea mult despre niște oameni care oricum nimeni nu mai deranjează pe nimeni cu ce fac ei în casa lor. Există și acel fel de discriminare, hai să le dăm lor postul, hai să îi promovăm pe x sau y că îi pro... sau îi de orientare... Ceea ce nu îi ok, oricât de ipocriți ar fi cine zice altfel. Puștoaica asta mi se pare tipic generației 2000, cum s-o numi ea: victimizare
Postat 06 Noiembrie 2023, 06:56 de Vio_427
Zici USR si tragi apa, încă odata partidul își arata fata si dovedește de ce nu sunt votabili
se scuza ei ca sunt un big-tent, fără ideologie, doar “tehnocrati profesionisti” (cică, ca defapt jumătate au doar “activism” ca profesie), ca poți vota cum vrei daca ești USRist, dar apoi, defapt te dau afara, te taie de pe liste. Sunt doar niște regresisti ghei, ai căror lideri ar fi in stare sa dizolve statul roman, dreptul de veto si orice autonomie locala ca sa fim dictați de elita birocratică nealeasa.
Postat 06 Noiembrie 2023, 01:38 de unu
In asemenea ocazii vezi democrația din partide așa zis bune, că în cele" rele "o cunoaștem deja.
Halal partid, deci la fel că în alte partide "rele" daca ai altă părere ești eliminat ,trebuie doar sa ridici mână la unison că în PCR, daca ai alta părere decât cea a conducătorului iubit ești exilat, la procentele voastre exact asta va mai lipsea ....
Postat 05 Noiembrie 2023, 20:07 de sss
O rusine de fata
Sa iti batjocoresti public mama care ti-a dat viata, te-a crescut, a avut grija de tine, te-a ocrotit. Si pt ce ? Pt niste lucruri care sunt pana la urma impotriva lui Dumnezeu, a legilor naturii.
Postat 05 Noiembrie 2023, 18:53 de Riviera
Asta e "democratia" in USR!
Nulitate de partid cu un oarecare numar de votanti. N-au sanse sa castige alegerile.
Postat 05 Noiembrie 2023, 18:30 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON