URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2021, 11:04

Educaţie de-a brambura

Educaţie de-a brambura foto generic, rawpixel.com / Royalty Free Photo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La bază profesor şi cu consoarta tot profesor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a construit imaginea prezidenţială pe o singură idee majoră - România educată - de care însă îşi bate joc atât en gros, prin inconsistenţa de fond a conceptului (ştie cineva cine l-a elaborat, ce presupune, ce trebuie să facem ca să atingem obiectivul şi care vor fi câştigurile?), cât şi en detail, prin practicile curente inventate de unul dintre favoriţii săi, ministrul Educaţiei.

Cea mai proaspătă probă e bătaia de joc a noii reguli potrivit căreia întoarcerea în şcoli a elevilor este condiţionată de luni, 8 noiembrie, de rata de vaccinare a angajaţilor acestora, normă anunţată cu trei zile înaintea aplicării. Asta, să nu uităm, după o vacanţă de 14 zile pe care deştepţii României educate au decis-o speriaţi de virulenţa valului 4 al unei pandemii despre care în primăvară tot ei ziceau că au învins-o.

Cât de sănătoasă a fost vacanţa forţată ştiu toţi cei care au copii ori nepoţi în grădiniţe, şcoli, licee, şi care nu au uitat că în precedentele etape ale pandemiei au putut face, cum-necum, cursuri online. Desigur, mimate şi alea în mare parte, de o eficienţă discutabilă în special în ce priveşte preşcolarii şi învăţământul primar, dar dând totuşi posibilitatea unei continuităţi în procesul de învăţare barem pentru cei din clasele terminale. Asta ca să nu mai pomenim de cinismul cu care iniţial a fost diferenţiat învăţământul public de cel privat, că şcolile publice intrau în vacanţă, iar cele private în online.

Cert e că a fost nevoie de două săptămâni de "analize" - timp în care oamenii şi-au îngrijit copiii, fiecare cum a putut, mulţi lipsind de la muncă pentru a nu-i lăsa singuri în case - pentru o nouă regulă la fel de discutabilă, a cărei justeţe n-a stat nimeni s-o explice, ci doar s-o anunţe: dacă unitatea de învăţământ are angajaţi vaccinaţi în proporţie de peste 60%, copiii merg la cursuri, dacă nu, nu.

Altfel spus, o discriminare a copiilor în funcţie de comportamentul adulţilor (de ce legi prezenţa copiilor la şcoală numai de vaccinarea profesorilor şi ce vină are un elev că cei din şcoala lui refuză să se vaccineze?), dar şi o încurajare a nevaccinării pe spezele statului (căci salariaţii nevaccinaţi vor fi plătiţi la fel precum cei vaccinaţi, deşi aceştia muncesc, iar cei dintâi rămân acasă bine-mersi, la căldurică şi Netflix).

Ca de obicei, noua normă ignoră destule alte detalii, chiar dacă medicii au vorbit despre ele, cum ar fi că marea contaminare se produce între copii şi aceştia aduc şi duc virusul şi acasă, ori că sistemul nici n-a pus la punct procedurile, nici n-a oferit instrumentele pentru ca elevii să fie testaţi regulat.

Incompetenţă, cinism şi laşitate, toate pentru că, de fapt, politicienii noştri n-au curajul să-i oblige la vaccinare nici măcar pe propriii lor angajaţi, din sectorul public. Toate periculoase, arătându-ne că sunt dispuşi să continue la fel, cu improvizaţii, indiferent ce s-ar întâmpla mai departe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De acord cu dl. Cris
Anul trecut a fost cum a fost. In intreaga lume guvernantii au facut cum au putut ca sa tina sub control raspandirea virusului, in conditiile in care din punct de vedere medical nu se stiau prea multe despre el. Prin urmare, am considerat ca ai nici nostri conducatori n-aveau cum sa nu faca greseli. Dar anul asta lucrurile s-au schimbat. S-au acumulat cunostinte despre virus, avem vaccinuri, trebuie sa stim ce e de facut. Nu mai poate fi vorba despre greseli. Nu mai e loc de asa ceva. Ceea ce vad acum la guvernanti este doar impotenta. Din punctul meu de vedere PNL-ul si-a mancat malaiul. Votul meu n-or sa-l mai pupe la nici o runda de alegeri. In ce ma priveste, PNL=PSD.
Postat 09 Noiembrie 2021, 00:02 de v0id
scoala trebuie sa fie in interesul copilului si nu al profesorului
buna observatie privind discriminarea! Eu am incredere in cetateni, care sa isi aleaga singuri deciziile medicale si riscul insa: asa ca daca in aceasi casa traiesc si bunicii, peste 65 ani, parintii sa poata decide ca sa faca scoala online copilul lor, insa daca parintii sunt tineri, traiesc in casa doar ei si copii, pot sa isi protejeze bunicii catre traiesc in alta casa, sa poata alege ca sa isi trimita copilul fizic la scoala.
Postat 08 Noiembrie 2021, 16:27 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON