URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
30 Ianuarie 2023, 19:00

„Ecou de lumină”. Expoziție foto-speologică la Muzeul Țării Crișurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitați vineri, 3 februarie, de la ora 17.30, la vernisajul expoziției foto-speologice „Ecou de lumină”, semnate de Cristian Tzecu și Cosmin Nistor. Evenimentul va avea loc la Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr.1/A).

„Expoziția este formată din trei părți – cea mai recentă cuprinde fotografii realizate în cadrul turei speologice ”Spéléo Photo Meeting” întreprinse în primăvara lui 2022 în sudul Franței (Occitania), iar celelalte două ilustrează o tură foto similară din Spania, respectiv peșteri de vis din România. Imaginile au fost realizate de către artiștii fotografi speologi timișoreni Cristian Tzecu și Cosmin Nistor (asistați de Helmut Szeibert și Iulian Neagu). Publicul de la vernisaj va putea viziona, folosind ochelari VR (realitate virtuală), câteva filme speologice realizate de colegii spanioli de la espeleofoto.com”, se arată în invitația la eveniment publicată de MȚC.

Cristian Tzecu și Cosmin Nistor sunt printre puținii speologi artiști fotografi care lucrează în echipă, formați la școala de fotografie subterană a lui Cristian Lascu.

Pentru realizarea fotografiilor din Franța au fost vizitate cinci peșteri din zona defileului râului Tarn: Peștera Clujade, cu pereții galeriilor foarte adânc modelați de un râu subteran, Avenul Barelle, cu câteva verticale de peste 40 metri, Peștera Castelbouc 4, pe al cărei tavan au rămas imprimate urme de pași de dinozaur, și apropiata sa, peștera Castelbouc 1, cu verticale adânci și râu subteran.

Cea mai dificilă fotografic a fost Peștera Malaval, cu formațiuni cristaline „macro” unice în lume, mai subțiri de câțiva milimetri. 

Expoziția va rămâne pe simezele muzeului până în 7 martie.

Aceasta este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, alături de Speleo Team Timișoara și Asociația De Partea Ta, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, CEL - Centrul de ID/FR și e-Learning, Asociația Espeleofoto din Spania și cu susținerea Decathlon.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON