URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2021, 20:35

Eco-tinerii: Membrii Uniunii Studenților din Oradea au provocat bihorenii să facă curățenie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi studenţi orădeni, membri în Uniunea Studenţilor din Oradea (USO), au demarat o provocare inedită prin care încearcă să-i stimuleze pe bihoreni să facă curăţenie în zona în care locuiesc. Tinerii au curăţat malul Crişului Repede şi au provocat şi alte organizaţii sau instituţii să facă la fel.

Evenimentul se numeşte "Eco Challenge" şi s-a desfăşurat pe tot parcursul săptămânii trecute în Oradea şi în alte oraşe din zona de vest a ţării.

"Având în vedere că challenge-urile (n.r. provocările) sunt populare, noi ne-am gândit să facem acest eveniment sub formă de provocare şi să îl ducem la nivel naţional", a explicat pentru BIHOREANUL Iosif Câmpean, coordonatorul proiectului din USO, filieră a Uniunii Studenţilor din România.

Concret, membrii fiecărei filiale a Uniunii Studenţilor din cele 5 zone (vest, sud vest, nord, est şi sud est) vor face curăţenie în zona campusului universitar din zona lor şi vor provoca, la rândul lor, alte organizaţii să le preia demersul.

Prima acţiune de curăţenie a studenţilor Universităţii din Oradea a avut loc lunea trecută, când alături de voluntarii de la clubul Rotary Insignis şi clubul Rotary, au curăţat malul Crişului în zona podului Decebal.

Toţi participanţii au adunat selectiv gunoaiele, pe care le-au strâns apoi în saci care au preluaţi apoi de RER Vest.

Cele mai multe deşeuri găsite pe malul Crişului au fost obiecte din plastic, sticle, doze de bere şi haine.

Au mai răspuns provocării şi alte asociaţii studenţeşti din Oradea (ASEO, ASIO), studenţi de la Facultatea de Protecţie a Mediului dar şi studenţi din Sălaj, Alba şi Satu Mare, respectiv elevii Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud, judeţul Alba, care au strâns gunoaiele împreună cu directoarea şcolii, consilierii locali şi primarul. 

De asemenea, mai mulţi studenţi ai UO care studiază la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe au strâns şi ei gunoaie în Oradea.

"Au mai fost şi multe persoane care au strâns gunoaie singure sau cu prietenii în zona Oradiei sau în Bihor şi ne-au trimis poze. Sperăm să vedem cât mai multe astfel de activităţi pentru că săptămna trecută am văzut cât de urâte sunt unele zone de pe malul Crişului, unde sunt adunate foarte multe gunoaie. Am vrea să vedem că şi Primăria Oradea se implică în acţiuni de curăţare oraşului", a mai spus studentul coordonator.

Cei care doresc să se alăture proiectului "Eco Challenge" trebuie să posteze o fotografie sau un video care să dovedească participarea la o acțiune de ecologizare în într-o localitate, să adauge hashtag-urile mişcării (#EcoChallange, #LoveTerra, #EcoPlanet, #EcoUSO, #USReVERDE) și să îşi provoace prietenii și îi urmeze exemplul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari .
.
Postat 26 Aprilie 2021, 22:36 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON