URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Elevii au decis să poarte haine negre la şcoală. Nu, nu a murit vreun profesor, nici programa veche nu a sucombat. E jale mare pentru că Guvernul a decis ca pragul celor care iau burse să crească de la media 8,50 la 9,50. Oricum, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, un sfert dintre elevi vor rămâne bursieri, în contextul în care jumătate sunt analfabeţi funcţional.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
16 Septembrie 2021, 19:42

După concedieri, Ilie Bolojan face angajări la CJ Bihor. Îşi ia un consilier pe problemele comunităţii maghiare, UDMR-iştii nu sunt de acord (VIDEO)

După concedieri, Ilie Bolojan face angajări la CJ Bihor. Îşi ia un consilier pe problemele comunităţii maghiare, UDMR-iştii nu sunt de acord (VIDEO) "Domnule preşedinte, vă rog să mă anunţaţi dacă nu înţelegeţi ceva în limba maghiară sau nu ştiţi ce doreşte comunitatea maghiară din Bihor şi eu vă ajut cu plăcere, gratuit", i-a spus UDMR-istul Borsi Imre Loránt (foto stânga) lui Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organigrama aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bihor se modifică din nou. De data aceasta nu doar că se reduc unele posturi, dar se înfiinţează altele noi, despre care Ilie Bolojan, preşedintele instituţiei, spune că sunt necesare pentru munca la proiectele cu fonduri europene şi la investiţiile realizate prin Direcţia Tehnică.

De asemenea, Bolojan îşi adaugă un post de consilier în cabinetul propriu, care va fi ocupat de o persoană care să asigure relaţia cu comunitatea maghiară. Culmea, reprezentanţii UDMR din Consiliul Judeţean nu sunt de acord... 

De la 97 la 99

Proiectul propus de executivul lui Ilie Bolojan de redimensionare a organigramei CJ Bihor a ajuns, joi, pe masa consilierilor judeţeni, fiind votat doar de cei 23 de consilieri ai PNL, de ajuns ca să fie adoptat. UDMR-iştii şi PSD-iştii s-au exprimat împotriva iniţiativei.

Practic, prin proiect a fost aprobată reducerea a 4 posturi şi, în schimb, înfiinţarea altor 6 posturi. Astfel, noua organigramă va număra 99 de posturi, faţă de 97, câte sunt în prezent. Compartimentul fonduri europene se transformă în Serviciul Proiecte cu Finanţări Nerambursabile şi se suplimentează cu două posturi. De asemenea, în Biroul Investiţii şi Biroul Drumuri Judeţene vor fi înfiinţate două posturi de consilier debutant în domeniul de licenţă inginerie civilă. 

În Compartimentul Patrimoniu se înfiinţează o funcţie contractuală cu atribuţii de topograf autorizat, iar Compartimentul Preşedintelui se redimensionează de la 3 la 4 posturi, prin înfiinţarea unei funcţii de consilier, cu scopul de a asigura relaţia cu minorităţile etnice din judeţul Bihor, în special cu etnia maghiară. 

"Să mă anunţaţi dacă nu înţelegeţi ceva în limba maghiară"

Iniţiativa a stârnit comentarii din partea reprezentanţilor opoziţiei. Cel mai vocal a fost liderul de grup al UDMR, Borsi Imre Loránt, care, printr-un discurs citit de pe foaie, a arătat că formaţiunea sa nu este de acord cu angajările.

"Anul trecut, în octombrie, domnul preşedinte a declarat: «Nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri». Nu aş fi crezut că la nici un an de la această declaraţie, deja începeţi să aduceţi noi angajaţi la Consiliul Judeţean. Faptul că în cabinetul preşedintelui şi vicepreşedinţilor sunt feţe noi nu este de neînţeles, căci este nevoie oameni de încredere. Nu că nu ar fi fost oameni din PNL şi înainte în instituţie, dar poate nu au fost suficient de încredere...", a spus Borsi Imre Loránt. 

UDMR-istul s-a arătat, culmea, nemulţumit și de angajarea unui consilier pe probleme maghiare, deşi ar fi de aşteptat ca uniunea să aplaude o astfel de iniţiativă.

"Noile angajări sunt mai greu de explicat, mai ales angajarea unui consilier cu privire la minorităţi. Domnule preşedinte, vă rog să mă anunţaţi dacă nu înţelegeţi ceva în limba maghiară sau nu ştiţi ce doreşte comunitatea maghiară din Bihor şi eu vă ajut cu plăcere, gratuit, fără plată. Aşa cum obişnuiţi să spuneţi dvs., nu este nevoie să irosim banii publici pe încă un salariu. Astfel, poate putem economisi bani pentru încă un pod, poate în zona Valea Ierului, unde locuiesc membri ai comunităţii maghiare", a încheiat liderul de grup al UDMR. 

Este posibil ca UDMR-iştii să fie deranjaţi şi de faptul că, în trecut, Bolojan a colaborat cu un reprezentant al PPMT, pe post de consilier personal, la Primăria Oradea, fiind vorba de Zatykó Gyula, şi nu cu un reprezentant al UDMR. 

"Cred că este dreptul preşedintelui (n.r. – Consiliului) să aprecieze dacă are nevoie de expertiză într-un domeniu sau în altul. Trebuie să căutăm să onorăm doleanţele tuturor cetăţenilor judeţului, indiferent de etnie sau confesiune", a răspuns Bolojan. 

"Nu vin oameni de partid"

Legat de modificarea organigramei, merită precizat că la finalul anului trecut, la iniţiativa lui Ilie Bolojan, au fost reduse jumătate din posturile din CJ Bihor, dintre care cele mai multe erau ocupate. "Am avut 195 de posturi în organigramă, din care 20 vacante", a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, preşedintele CJ Bihor. 

Şi joi, în plenul şedinţei, Bolojan a subliniat că reducerea masivă de personal nu a afectat activitatea CJ, comentând că asta dovedeşte că, înainte, s-au cheltuit bani publici degeaba. "Am făcut acum mai bine de 6 luni o reducere de 50% a personalului şi am constatat că reducerile au fost corecte", a spus preşedintele CJ. 

Totodată, în plen Bolojan a explicat de ce este necesară angajarea unor specialişti, în special pe fonduri europene şi ingineri de drumuri şi de construcţii. El a enumerat o serie de proiecte pe care CJ Bihor şi instituţiile subordonate le au în diferite faze de pregătire, de la Drumul Expres Oradea – Arad la centuri ocolitoare în Beiuş, Aleşd şi Sânmartin, la platforme pentru deşeuri în oraşe din judeţ, la proiecte europene de extindere a pistei şi instalare de gard inteligent la Aeroportul Oradea. De asemenea, el a subliniat că instituţia nu are topograf, deci angajarea unuia este imperativă pentru toate proiectele următoare.

"Proiectele (n.r. – pe care CJ le are fie în pregătire, fie în implementare) au o valoare cumulativă de 900 milioane de euro. Volumul de muncă s-a mărit. Sper să găsim specialişti tineri, pe care şefii de direcţii să-i formeze", a precizat şeful CJ. 

Bolojan a subliniat că organigrama se măreşte, de fapt, doar cu două posturi. "Să ne înţelegem, nu vin oameni de partid. Dacă aveţi cunoştinţe care îndeplinesc cerinţele, vă rog să le trimiteţi la concurs şi veţi vedea că acestea vor fi corecte", a mai adăugat Bolojan. 

Concedieri

Pe de altă parte, în urma reorganizării, vor fi desfiinţate două funcţii publice de consilier superior din Serviciul financiar-contabil şi alte două posturi din Compartimentul instituţii subordonate şi Compartimentul coordonarea consiliilor locale, derulare programe şi ajutoare. Unul din cele patru posturi desfiinţate este vacant.  

Între cei care îşi vor pierde jobul se numără şi fosta şefă de sindicat din CJ Bihor, Kiss Judit. Femeia s-a prezentat, joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean şi, cu lacrimi în ochi, şi-a pledat cauza, spunând că a fost marginalizată şi a primit tratament "inuman" după venirea noii conduceri, ba chiar că nu a primit de lucru de la colegi. Kiss a lucrat pe post de consilier juridic în CJ Bihor, fiind disponibilizată după sosirea echipei lui Bolojan. Totuşi, ea a primit un alt post în instituţie, de consilier principal, un post vacant, care acum se desfiinţează, odată cu Compatimentul instituţii subordonate. 

După intervenţia acesteia, Bolojan nu a răspuns direct legat de situaţia individuală a femeii, ci a spus că "este posibil ca reorganizările de anul trecut să fi afectat oameni competenţi", doar că aceştia n-ar fi avut de lucru, căci organigrama a fost supradimensionată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ștoarfa lui Bolo zice ceva de discriminare.
Precum o soră medicală cu liceu, la fără frecvență, care bate câmpii zi de zi.
Postat 18 Septembrie 2021, 19:06 de KP
Foarte bine
Oare o sa zica UDMR ca e discriminare ::::)))
Postat 16 Septembrie 2021, 21:23 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON