URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2021, 19:42

După concedieri, Ilie Bolojan face angajări la CJ Bihor. Îşi ia un consilier pe problemele comunităţii maghiare, UDMR-iştii nu sunt de acord (VIDEO)

După concedieri, Ilie Bolojan face angajări la CJ Bihor. Îşi ia un consilier pe problemele comunităţii maghiare, UDMR-iştii nu sunt de acord (VIDEO) "Domnule preşedinte, vă rog să mă anunţaţi dacă nu înţelegeţi ceva în limba maghiară sau nu ştiţi ce doreşte comunitatea maghiară din Bihor şi eu vă ajut cu plăcere, gratuit", i-a spus UDMR-istul Borsi Imre Loránt (foto stânga) lui Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organigrama aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bihor se modifică din nou. De data aceasta nu doar că se reduc unele posturi, dar se înfiinţează altele noi, despre care Ilie Bolojan, preşedintele instituţiei, spune că sunt necesare pentru munca la proiectele cu fonduri europene şi la investiţiile realizate prin Direcţia Tehnică.

De asemenea, Bolojan îşi adaugă un post de consilier în cabinetul propriu, care va fi ocupat de o persoană care să asigure relaţia cu comunitatea maghiară. Culmea, reprezentanţii UDMR din Consiliul Judeţean nu sunt de acord... 

De la 97 la 99

Proiectul propus de executivul lui Ilie Bolojan de redimensionare a organigramei CJ Bihor a ajuns, joi, pe masa consilierilor judeţeni, fiind votat doar de cei 23 de consilieri ai PNL, de ajuns ca să fie adoptat. UDMR-iştii şi PSD-iştii s-au exprimat împotriva iniţiativei.

Practic, prin proiect a fost aprobată reducerea a 4 posturi şi, în schimb, înfiinţarea altor 6 posturi. Astfel, noua organigramă va număra 99 de posturi, faţă de 97, câte sunt în prezent. Compartimentul fonduri europene se transformă în Serviciul Proiecte cu Finanţări Nerambursabile şi se suplimentează cu două posturi. De asemenea, în Biroul Investiţii şi Biroul Drumuri Judeţene vor fi înfiinţate două posturi de consilier debutant în domeniul de licenţă inginerie civilă. 

În Compartimentul Patrimoniu se înfiinţează o funcţie contractuală cu atribuţii de topograf autorizat, iar Compartimentul Preşedintelui se redimensionează de la 3 la 4 posturi, prin înfiinţarea unei funcţii de consilier, cu scopul de a asigura relaţia cu minorităţile etnice din judeţul Bihor, în special cu etnia maghiară. 

"Să mă anunţaţi dacă nu înţelegeţi ceva în limba maghiară"

Iniţiativa a stârnit comentarii din partea reprezentanţilor opoziţiei. Cel mai vocal a fost liderul de grup al UDMR, Borsi Imre Loránt, care, printr-un discurs citit de pe foaie, a arătat că formaţiunea sa nu este de acord cu angajările.

"Anul trecut, în octombrie, domnul preşedinte a declarat: «Nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri». Nu aş fi crezut că la nici un an de la această declaraţie, deja începeţi să aduceţi noi angajaţi la Consiliul Judeţean. Faptul că în cabinetul preşedintelui şi vicepreşedinţilor sunt feţe noi nu este de neînţeles, căci este nevoie oameni de încredere. Nu că nu ar fi fost oameni din PNL şi înainte în instituţie, dar poate nu au fost suficient de încredere...", a spus Borsi Imre Loránt. 

UDMR-istul s-a arătat, culmea, nemulţumit și de angajarea unui consilier pe probleme maghiare, deşi ar fi de aşteptat ca uniunea să aplaude o astfel de iniţiativă.

"Noile angajări sunt mai greu de explicat, mai ales angajarea unui consilier cu privire la minorităţi. Domnule preşedinte, vă rog să mă anunţaţi dacă nu înţelegeţi ceva în limba maghiară sau nu ştiţi ce doreşte comunitatea maghiară din Bihor şi eu vă ajut cu plăcere, gratuit, fără plată. Aşa cum obişnuiţi să spuneţi dvs., nu este nevoie să irosim banii publici pe încă un salariu. Astfel, poate putem economisi bani pentru încă un pod, poate în zona Valea Ierului, unde locuiesc membri ai comunităţii maghiare", a încheiat liderul de grup al UDMR. 

Este posibil ca UDMR-iştii să fie deranjaţi şi de faptul că, în trecut, Bolojan a colaborat cu un reprezentant al PPMT, pe post de consilier personal, la Primăria Oradea, fiind vorba de Zatykó Gyula, şi nu cu un reprezentant al UDMR. 

"Cred că este dreptul preşedintelui (n.r. – Consiliului) să aprecieze dacă are nevoie de expertiză într-un domeniu sau în altul. Trebuie să căutăm să onorăm doleanţele tuturor cetăţenilor judeţului, indiferent de etnie sau confesiune", a răspuns Bolojan. 

"Nu vin oameni de partid"

Legat de modificarea organigramei, merită precizat că la finalul anului trecut, la iniţiativa lui Ilie Bolojan, au fost reduse jumătate din posturile din CJ Bihor, dintre care cele mai multe erau ocupate. "Am avut 195 de posturi în organigramă, din care 20 vacante", a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, preşedintele CJ Bihor. 

Şi joi, în plenul şedinţei, Bolojan a subliniat că reducerea masivă de personal nu a afectat activitatea CJ, comentând că asta dovedeşte că, înainte, s-au cheltuit bani publici degeaba. "Am făcut acum mai bine de 6 luni o reducere de 50% a personalului şi am constatat că reducerile au fost corecte", a spus preşedintele CJ. 

Totodată, în plen Bolojan a explicat de ce este necesară angajarea unor specialişti, în special pe fonduri europene şi ingineri de drumuri şi de construcţii. El a enumerat o serie de proiecte pe care CJ Bihor şi instituţiile subordonate le au în diferite faze de pregătire, de la Drumul Expres Oradea – Arad la centuri ocolitoare în Beiuş, Aleşd şi Sânmartin, la platforme pentru deşeuri în oraşe din judeţ, la proiecte europene de extindere a pistei şi instalare de gard inteligent la Aeroportul Oradea. De asemenea, el a subliniat că instituţia nu are topograf, deci angajarea unuia este imperativă pentru toate proiectele următoare.

"Proiectele (n.r. – pe care CJ le are fie în pregătire, fie în implementare) au o valoare cumulativă de 900 milioane de euro. Volumul de muncă s-a mărit. Sper să găsim specialişti tineri, pe care şefii de direcţii să-i formeze", a precizat şeful CJ. 

Bolojan a subliniat că organigrama se măreşte, de fapt, doar cu două posturi. "Să ne înţelegem, nu vin oameni de partid. Dacă aveţi cunoştinţe care îndeplinesc cerinţele, vă rog să le trimiteţi la concurs şi veţi vedea că acestea vor fi corecte", a mai adăugat Bolojan. 

Concedieri

Pe de altă parte, în urma reorganizării, vor fi desfiinţate două funcţii publice de consilier superior din Serviciul financiar-contabil şi alte două posturi din Compartimentul instituţii subordonate şi Compartimentul coordonarea consiliilor locale, derulare programe şi ajutoare. Unul din cele patru posturi desfiinţate este vacant.  

Între cei care îşi vor pierde jobul se numără şi fosta şefă de sindicat din CJ Bihor, Kiss Judit. Femeia s-a prezentat, joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean şi, cu lacrimi în ochi, şi-a pledat cauza, spunând că a fost marginalizată şi a primit tratament "inuman" după venirea noii conduceri, ba chiar că nu a primit de lucru de la colegi. Kiss a lucrat pe post de consilier juridic în CJ Bihor, fiind disponibilizată după sosirea echipei lui Bolojan. Totuşi, ea a primit un alt post în instituţie, de consilier principal, un post vacant, care acum se desfiinţează, odată cu Compatimentul instituţii subordonate. 

După intervenţia acesteia, Bolojan nu a răspuns direct legat de situaţia individuală a femeii, ci a spus că "este posibil ca reorganizările de anul trecut să fi afectat oameni competenţi", doar că aceştia n-ar fi avut de lucru, căci organigrama a fost supradimensionată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ștoarfa lui Bolo zice ceva de discriminare.
Precum o soră medicală cu liceu, la fără frecvență, care bate câmpii zi de zi.
Postat 18 Septembrie 2021, 19:06 de KP
Foarte bine
Oare o sa zica UDMR ca e discriminare ::::)))
Postat 16 Septembrie 2021, 21:23 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON