URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2022, 13:02

Dreptate pentru Negruţa: Bărbatul din Bihor care a ucis căţeluşa unui vecin pentru că i-a intrat în curte, trimis în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bărbatul din comuna Sântandrei reţinut pentru 24 de ore în luna ianuarie pentru că a ucis o căţeluşă care i-a intrat în curte a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, sub acuzaţia de uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept.  

"În data de 18 ianuarie, în jurul orei 15, în timp ce se afla în curtea imobilului său din localitatea Sântandrei, inculpatul a ucis prin lovire cu o furcă în zona capului un câine de rasă comună, talie medie, care a intrat în curtea locuinţei sale", se arată într-o informare transmisă de procurori, luni, pe marginea cazului, la solicitarea BIHOREANULUI

Bărbatul se numeşte Ioan Ardelean, are 63 ani şi a fost reţinut în data de 21 ianuarie pentru uciderea patrupedului care aparţinea unui vecin şi care a fost găsit în curtea lui de poliţişti. 

Căţeluşa de rasă comună, cu zgardă la gât şi microcip, se numea Negruţa şi dispăruse din curtea proprietarilor de câteva zile, iar oamenii au şi cerut ajutor, postând fotografiile patrupedului pe reţelele de socializare. Din nefericire, Negruţa a ajuns în curtea lui Ardelean, surse din familia bărbatului susţinând atunci că acesta ar fi acționat în apărare, deoarece ar fi fost atacat de câine.

În final, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a decis că bărbatul nu a avut niciun argument plauzibil pentru fapta lui şi l-au trimis în faţa instanţei pentru uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. 

În cazul condamnării, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară pentru făptuitor interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pedeapsa meritata!
Felicitari pentru Politia Animalelor! Trebuiesc pedepsiti toti care fac rau animalelor, fie prin rele tratamente, abandon, sau ori ce le pune viata in pericol, chiar si aruncarea vasului cu apa sau hrana ce se pune pisicutelor abandonate! Sa dovedim ca suntem un popor civilizat! Cunosc multe persoane iubitoare de animale, care pe cheltuiala lor sterilizeaza pisicile din jurul blocurilor dintr-un cartier sau le duc la medicul veterinar daca au o problema de sanatate. Tot asa cum sunt altele, care le fac rau si le otravesc.Sa speram ca oamenii isi vor da seama ca si animalele au suflet, sufera cand la faci rau, ca si ele sunt creatia lui Dumnezeu. Dar sa speram ca si justitia va aplica legea, "dupa fapta si masura"!
Postat 31 Martie 2022, 07:52 de sorana
Void
Te felicit pt modul cum gandesti. Daca ai copii, invata-i respectul fata de om si animal. Responsabilitatea umana e totul. Sunt nenumarati oameni care cedeaza la insistentele copiilor si le cumpara animale, caini sau pisici. Scenariul e urmatorul: totul e ok 2-3 luni pana copii se satura si puii cresc. Se descopera inca din prima zi, ca un caine trebuie scos zilnic dimineata si seara sa-si faca treburile. F*u*c*k, chiar zilnic? Azi ploua sau ma doare maseaua, nevasta nu iese ca e frig, nici eu n-am chef, da pana cand tre sa ma sacrific?! Maine plec in concediu! Cu cine las cainele? Copii s-au saturat, da-l in poala mea de caine, afara pe strada cu el! Cu pisicile e mai simplu, dar finalul e acelasi: le pui o litiera cu nisip si gata cu plimbatul afara, nu este necesar. Insa puii cresc, devin adulti, nu se mai joaca cu copii, incep sa-si schimbe blana primavara/toamna. Oau! E plin de par de pisica in casa, perdelele sunt praf, canapeaua e zgariata... etc. Afara cu ele! Dupa cum vezi responsabilitatea e totul. Celor care procedeaza la fel ca in descrierea de mai sus, trebuie sa le mai spun ca scotand afara un animal, crescut de mic in casa, il condmna aproape sigur la moarte. Acel animal nu a avut parte de o mama care sa-l invete traiul pe strada, pericolele, modul de procurare a hranei. Mancarea din tomberoane e alterata si o pisica/caine obisnuit sa manance granule sau o mancare gatita intra automat pe diaree. Finalul e previzibil. Noroc cu fraieri ca mine sau altii ca mine/ONG-uri, care aduna "schelete" de caini si pisici de pe strada, ii pun pe picioare si incearca sa le gaseasca cat mai repede o casa buna pt a face loc la altii.
Postat 30 Martie 2022, 19:18 de Kid
Eu
Nu sunt de acord cu brutalitatea dar pe strada aia umbla un domn cu bicigleta si aproape zi de zi fugea acel cainele dupa el !!!! Zi de zi era pe strada !!! Si apropo a mai fost politia din cauza cainelui acolo in urama mai multor reclamatii... Cred ca anchetatotii pot afla de aceste reclamatii facute catre politie. Asa ca sper sa fie judecat totusi corect acest caz.....
Postat 30 Martie 2022, 09:52 de User anonimizat
Kid
Eu nu pun in discutie intentiile acelui animal sau in ce conditii omul respectiv l-a omorat. Instanta a judecat asta. Eu ridic problema responsabilitatii proprietarilor de animale, care de prea multe ori lipseste cu desavarsire si nu aud sa fie pedepsiti in vreun fel pentru asta. In opinia mea, responsabilitatea incepe inca inainte de a aduce un animal in casa ta, de orice fel ar fi el. E bine sa te interesezi despre ce nevoi are animalul pe care ti-l doresti si sa te gandesti daca poti sa i le acoperi. Daca nu poti, ori nu il iei, ori te orientezi catre un animal ale caror nevoi le poti acoperi. De exemplu, cine nu se poate ocupa de un caine care are nevoie sporita de libertate, poate sa-si cumpere un caine de buzunar. Ala sta cuminte acolo si bonus, proprietarul nu are mare bataie de cap cand vrea sa plece undeva cu el. Il pune in buzunar si aia e. Si ca sa revin si la subiectul curateniei, un alt bonus este ca, cu un astfel de caine nici grija curateniei nu e prea mare. Isi poate face nevoile in buzunarul proprietarului. Si in felul asta, si liftul din blocul meu ar fi mai curat.
Postat 30 Martie 2022, 08:54 de v0id
Test si void
Un caine de tipul acela nu este agresiv decat in propria curte sau cel mult in fata casei. In curtea proprie POATE fi agresiv, nu este o regula. Prin urmare faptul ca Ardelean sau familia lui spun ca au fost atacati de caine in propria lor curte este o maaaare minciuna. Cumva ii inteleg, s-au schimbat vremurile si legile si mint sa-si salveze pielea. Un caine luat de pe strada si invatat cu libertatea nu pierde nicio ocazie sa evadeze putin daca gaseste o usa deschisa, o gaura in gard sau pur si simplu sapa pe sub gard. O stiu din proprie experienta. Cu exceptia unui caine antrenat prost sa muste omul si in afara de propria curte, de fiecare data cand moare animalul, omul este de vina.
Postat 29 Martie 2022, 21:37 de Kid
la fel as face
Evident ca nu astept sa ma muste. E un pericol, il neutralizez.
Postat 29 Martie 2022, 21:18 de testtest
Ingrijeste animalul daca l-ai luat la tine
Nu zic ca e bine ca omul ala a omorat animalul. Poate ca ar fi reusit sa-l alunge si altfel. Dar nu-i inteleg pe proprietarii de animale. De ce, daca ti-ai luat animal, nu ai grija de el? E reponsabilitatea ta. La fel cum e responsabilitatea ta sa si cureti dupa el. Zic de curatenie ca poate citeste pe-aici si nesimtitul/nesimtita care isi lasa cainele sa urineze in liftul blocului meu si nu curata dupa el.
Postat 29 Martie 2022, 18:41 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON