URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2022, 10:35

Doctori fără de arginți: Un oncolog orădean a lansat o „școală” gratuită destinată bolnavilor de cancer și familiilor lor

Doctori fără de arginți: Un oncolog orădean a lansat o „școală” gratuită destinată bolnavilor de cancer și familiilor lor CU EMPATIE. Cunoscut între pacienții cu cancer și familiile acestora pentru disponibilitate, limbajul pe înțelesul tuturor și empatia cu care îi tratează, dr. Silviu Corbu consideră că „nu ajunge ca medicul să știe medicină, ci trebuie și să-și ajute pacientul să-și înțeleagă boala”, deoarece „doar împreună îi putem face față”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu există niciun sistem sanitar ideal nicăieri în lume, dar cel din România are, în ce priveşte oncologia, cel puţin două probleme: numărul medicilor e foarte mic comparativ cu al bolnavilor, în creştere continuă, iar nivelul de educaţie este precar, astfel că rata de succes a tratamentelor este şi ea pe măsură, mai mică.

Din aceste motive, un reputat oncolog orădean, dr. Silviu Corbu, a lansat un proiect inedit şi ambiţios: educarea pacientului oncologic şi a apropiaţilor săi astfel încât medicilor să le fie mai uşor să-l trateze.

Câteva minute

Cifrele sunt copleşitoare. În 2019, în România erau 307,7 persoane cu cancer la 100.000 locuitori, incidenţa în Bihor fiind peste media naţională, de 444,2 cazuri, mai mare fiind doar în Hunedoara (503,2) şi Dolj (445,3). Prognoza este pesimistă: pentru 2025 se estimează că din 100.000 de români 332,7 vor fi bolnavi de cancer.

Anul trecut, în Bihor erau înregistraţi 10.368 bolnavi şi 1.106 cazuri nou diagnosticate. Pentru că în întregul judeţ sunt doar 17 oncologi, toţi în Oradea, iar la aceştia ajung şi pacienţi din judeţele învecinate, medicii abia apucă să-i vadă, necum să discute aşezat cu ei. Or, trebuie nu doar să le anunţe diagnosticul şi să le dea reţete, ci şi să-i înveţe ce au de făcut ca să ajungă la tratamente, să le urmeze corect şi să se îngrijească acasă. "Un coleg din Centrul Oncologic are cam 10 minute pentru un bolnav, eu am, în clinica privată, cam 30 de minute. În aşa scurt timp, îi poţi face pacientului o informare, dar nu şi să-i afli nevoile particulare", spune dr. Silviu Corbu.

Supraspecializat în sănătate publică, educaţie pentru sănătate, management sanitar şi paliaţie, medicul a lucrat în trecut la Centrul Oncologic al fostului Spital Municipal din Oradea, la Institutul Oncologic din Cluj, în Bucureşti, la Chicago şi New York, în Franţa, ba chiar a coordonat, timp de doi ani, activitatea de Oncologie şi Paliaţie în Caraibe. A cunoscut, aşadar, sisteme sanitare din cele mai diverse. Anul acesta s-a întors acasă, unde cu sprijinul clinicii MedEuropa, al cărei angajat este, şi al clinicii Davidescu, a lansat proiectul unui curs cu "lecţii" bilunare, destinat pacientului oncologic şi apropiaţilor acestuia, susţinut cu ajutorul mai multor specialişti din domeniu, de la psihologi şi chimioterapeuţi la farmacişti şi personal calificat în îngrijiri paliative, precum şi al unor voluntari de la organizaţii care ajută bolnavii cu cancer.

Educare, nu doar informare

Practic, dr. Corbu a sintetizat ce a învăţat în străinătate, inclusiv din lucrări de specialitate. "În Franţa, un oncolog, Henri Pujol, a scris patru cărţi despre cum îi comunici pacientului veştile proaste şi cum îl ajuţi să le depăşească", exemplifică medicul.

Atât el, cât şi colegi din cele două clinici, plus voluntari de la asociaţii precum Luptătorii pentru viaţă, Buni prieteni împotriva cancerului sau Hospice Emanuel, le vor explica bolnavilor şi aparţinătorilor noţiuni dintre cele mai variate, de la prevenţie şi parcursul pacientului oncologic până la urmărirea terapiilor, îngrijirile în ambulatoriu şi la domiciliu ori, dacă bolnavul este în stadiu terminal, în paliaţie.

"De un deceniu şi jumătate, pentru că niciun sistem sanitar nu poate asigura paturi în spitale pentru toţi pacienţii oncologici, îngrijirile se acordă tot mai mult externalizat, în regim ambulatoriu şi acasă la bolnav. Prin urmare, acesta trebuie educat în cel mai complet posibil înţeles al cuvântului. Asta înseamnă comunicare continuă în dublu sens, de la medic la pacient şi de la pacient la medic, centrarea atenţiei pe bolnav, pliată pe nevoile lui specifice, în funcţie de stadiul bolii, vârstă, gradul de educaţie, mediul social, convingeri religioase, toate pentru a-l ajuta să ajungă la echilibru şi să-şi amelioreze viaţa", explică medicul.

De la A la Z

Educaţia e vitală, consideră dr. Corbu. "În general, românii nu prea merg la medicul de familie şi nu îşi fac "verificări" periodice, aşa că adesea ajung direct la Urgenţe. Din păcate, majoritatea cazurilor de cancer ajung la oncolog în stadiile III şi IV, când obiectivul devine prelungirea vieţii, nu în stadiile I şi II, când scopul este vindecarea", spune dr. Corbu.

Prin urmare, primele module ale cursului sunt dedicate prevenţiei, care se face prin îmbunătăţirea modului de viaţă (80% din cancere fiind cauzate de stilul de viaţă), prezentarea periodică la medicul de familie şi programe de screening. În cazul unor suspiciuni, medicul de familie trimite pacientul la medicul specialist de organ, de unde e orientat spre investigaţii imagistice şi histopatologice, pentru ca apoi să ajungă la oncolog şi în fine la tratament. Acesta se face în spitalizare continuă (chirurgical) ori de zi (radioterapie şi chimioterapie), în ambulatoriu (de exemplu vitaminizări între cure) şi la domiciliu, unde îngrijirea o preiau membri ai familiei şi echipe mobile, cu cadre medico-sanitare şi voluntari.

"Scopul e să ajutăm bolnavul să-şi accepte diagnosticul şi tratamentele, să nu se sperie, să-i explicăm efectele terapiilor, inclusiv când ele trebuie modificate, cum să se descurce acasă, să fie cât mai autonom, să facă activităţi fizice pentru a preveni atrofiile, să-şi modifice dieta, dar fără să se supună la un stres suplimentar din cauza asta, să muncească cu program redus dacă are posibilitatea, cum să relaţioneze cu apropiaţii şi aceştia cu bolnavii. Dacă e nevoie şi posibil, pacientele trebuie consiliate şi despre protezarea capilară după căderea părului cauzată de radioterapie sau protezarea mamară după extirpări. În alte ţări, pacientele sunt învăţate şi cum să se machieze, pentru a le creşte confortul psihic", spune medicul. Totodată, rudele vor fi învăţate cum să-i ajute pe bolnavi, deoarece "cooperarea aparţinătorilor creşte totdeauna complianţa pacientului". Câştigul medicilor curanţi e că, atunci când în cabinete le ajung pacienţi educaţi, îşi pot dedica timpul tratamentelor propriu-zise.

Gratuit, dar cu înscriere

În organizarea Asociaţiei Educaţie pentru Sănătate şi în parteneriat cu clinicile MedEuropa şi Davidescu, cursul de "Educaţie terapeutică pentru pacientul oncologic şi aparţinătorii săi" a început în prima săptămână a acestei luni, cu o întrunire introductivă la care au participat aproximativ 60 de medici, asistente, bolnavi şi rude ale acestora, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de voluntari, şi urmează să continue cu o frecvenţă bilunară, în funcţie de numărul persoanelor care îşi vor arăta interesul de a participa.

Acestea se pot înscrie prin e-mail, la adresa educatiepentrusanatate@yahoo.com, iar înregistrările cursurilor vor fi făcute publice pe contul de Facebook al medicului Corbu. Cum totul este gratis, fără nicio taxă, pentru mulţi bolnavi şi apropiaţi ai acestora "lecţiile" pot fi la fel de utile ca medicamentele...


"NU NE ESTE TOTUNA"
Îngrijiri şi acasă

Dată fiind tendinţa de creştere a numărului bolnavilor oncologici din cauza poluării, alimentelor modificate genetic, obiceiurilor dăunătoare (fumat, consum de alcool), dar şi stresului, medicii afirmă că trebuie făcute cât mai multe eforturi pentru educarea pacientului.

"Nu ne este totuna ce se întâmplă cu pacientul acasă, astfel că interesul nostru este să-l susţinem şi după ce termină radioterapia şi iese din clinică", spune managerul MedEuropa, dr. Teodora Flonta (foto dreapta), explicând de ce s-a alăturat iniţiativei dr. Silviu Corbu.

Corina Lupau psihologLa fel, dr. Lavinia Davidescu, fondatoarea clinicii omonime, subliniază că "este foarte important ca pacientul să fie tratat în confortul propriului cămin", motiv pentru care colegi ai săi asigură îngrijiri la domiciliu inclusiv pacienţilor neconfirmaţi, aflaţi încă în investigare şi analize.

Psihologul Centrului Oncologic din Oradea, Corina Lupău (foto stânga), afirmă că Spitalul Judeţean are de asemenea un program de susţinere a pacientului cu cancer, începând cu un screening al stresului emoţional prin care este evaluată inclusiv tendinţa suicidară (2 din 3.000 de pacienţi având asemenea predispoziţie), până la consilierea psihologică propriu-zisă, acordată pe toată durata tratamentului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Reputat oncolog... Empatie...
Reputat oncolog... Empatie... Ce legatura au toate astea cu acest individ? In orice tara normala, nu doar ca nu ar mai fi putut sa profeseze dar ar fi stat si multi ani dupa gratii. Nu doar ca are un comportament de taranoi si totala lipsa de empatie, dar pentru cine nu stie, individul a facut parte dintr-un grup infractional si a fost cercetat de DIICOT intr-un dosar de trafic cu medicamente oncologice de sute de mii de euro. https://www.mediafax.ro/social/oradea-12-persoane-retinute-dupa-audierile-in-cazul-eliberarii-de-retete-medicale-fictive-14675380 DIICOT l-ar fi vrut dupa gratii, dar cum se intampla la noi, doctorii nu pot face puscarie si totul a fost musamalizat. Cimitirul e plin de pacienti la care "empaticul reputat oncolog" le-a furat sansa la viata, sustragandu-le si decontand medicamente oncologice pe care acestia nu le-au primit niciodata si pe care le valorifica pe piata neagra prin intermediul unor farmacisti complici. Individul devenise la un moment dat si ferventul sustinator al construirii unui crematoriu uman, avand probabil interese directe si foarte multa "marfa" de livrat. Dupa ce s-a facut nevazut niste ani prin Franta, acum s-a intors sa-si continue opera...
Postat 18 Octombrie 2022, 07:59 de Doc-Justice
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON