URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2023, 19:31

Directori de școli din toată țara amenință cu demisia. Șeful Inspectoratului Școlar: „Nemulțumiri sunt și în Bihor”

Directori de școli din toată țara amenință cu demisia. Șeful Inspectoratului Școlar: „Nemulțumiri sunt și în Bihor” (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 2.500 de directori de grădinițe și de școli din toată țara au semnat o scrisoare comună, prin care cer o salarizare atractivă și adecvată pentru cei care dețin aceste funcții, nemulțumiți că ajung să câștige mai puțin decât dacă ar fi la catedră.

Pentru că vechimea profesorilor cu roluri de conducere nu este luată în considerare la grila de salarizare, așa cum se întâmplă la cadrele didactice fără astfel de funcții, un director cu experiență în învățământ câștigă lunar mai puțin decât ar primi dacă ar rămâne la catedră.

Prin scrisoarea deschisă, directorii au cerut o soluție până la 1 septembrie 2023, mai precis ca Guvernul să implementeze una din trei propuneri pe care le au: modificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), ca salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, instituirea posibilității de a opta pentru salariul de director sau de profesor ori acordarea unei prime lunare pentru directori și directorii adjuncți, de 1.200 de lei net.

Problema este acută și în Bihor, spune șeful Sindicatului Liber din Învățământ, Flaviu Zancu.

„80% din directorii din Bihor, dacă se întorc la catedră, au salarii mai mari cu 700-800 lei. Nu îi mai motivează nimic să fie directori”, a declarat Zancu pentru BIHOREANUL.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Horea Abrudan, confirmă că directorii sunt supărați.

„Nu am avut până acum cazuri de demisii, dar nemulțumiri există în rândul directorilor”, a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL.

Deocamdată, Ministerul Educației nu a reacționat la solicitarea directorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
SA-SI DEA DEMISIA
Am trait s-o aud si pe asta.Pe langa fraudarea concursului de director mai au si pretentii la bani. Putini sunt cei care-si merita si salariul actual.De 1200 lei net in plus, nici nu se poate discuta.N-au decat sa-si dea demisia toti cei care au doar pretentii si nu ofera nimic.Suntfoarte multi capabili care nu au loc in sistem de acesti politruci incompetenti si imorali.
Postat 01 Septembrie 2023, 10:18 de adevarat
Plaga bugetara sugruma Romania
Porni Ciolacu. La bruxelles. Sa cerseasca indulgenta sa ne marim deficitul bugetar la 5.5 din pib. In traducere libera sa ne imprumutam suficient de mult ca sa astupam gurile tuturor specialilor. Pentru asta suntem pregatiti sa marim tva, taxe pe fraieri, facem orice ca sa supravietuim. PARAZITUL NU-SI OMOARA GAZDA, e o lege fundamentala in biologie...
Postat 01 Septembrie 2023, 09:01 de excalibur
În vară cât au avut 3 luni concediu nu s-au plâns.
Acuma s-au activat, când începe școala. Înainte să se termine au fost proteste, peste vara nimic și acum când începe școala iar sunt nemulțumiri...
Postat 01 Septembrie 2023, 08:32 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON