URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
28 Noiembrie 2020, 12:02

Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO)

Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) CHEIA SUCCESULUI. Venind dintr-o ţară în care arta contemporană nu este dezvoltată suficient, Andra Ursuţa (foto) s-a gândit cum poate folosi asta în avantajul ei. Spre deosebire de mulţi artişti influenţaţi de trendul minimalist, ea realizează sculpturi care spun o poveste, care au forme umane, inspirându-se din copilăria petrecută acasă, în comunism (Sursa foto:Timeout.com, credit: David Williams)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: News.artnet.com, credit: Taylor Dafoe)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Blog.peramuzesi.org.tr)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Masterpiecesmnba.blogspot.com)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Flash---art.com)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Newmuseum.org)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Artnews.com, credit: Jason Schmidt)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Newmuseum.org)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: (makersandfounders.com)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Artsy.net)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Blog.peramuzesi.org.tr)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: News.artnet.com, credit: Taylor Dafoe)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Masterpiecesmnba.blogspot.com)
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Universes.art)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

New York. Metropola în care mulţi îşi doresc să ajungă, dar în care nu toţi ajung să aibă succes. Din 1998, oraşul a devenit locul în care salontanca Andra Ursuţa şi-a împlinit cel mai mare vis.

Reinventând sculptura într-o eră dominată de vizual şi digital, bihoreanca a ajuns atât de apreciată încât anul trecut a reprezentat Statele Unite ale Americii la Bienala de la Veneţia, cel mai prestigios eveniment dedicat artei contemporane.

Bursă în Florida

Născută în Salonta în 1979, în copilărie Andra avea alte preocupări decât cei de vârsta ei. "Cum tatăl meu (n.r. - Traian Ursuţa, fost cadru didactic la Colegiul Naţional «Emanuil Gojdu», în prezent pensionar) a fost profesor de istorie, avea multe cărţi, iar în bibliotecă am găsit odată o carte cu lucrările lui Michelangelo. De atunci cred că mi-am dorit să fiu pictoriţă", povesteşte ea într-un interviu acordat site-ului Interviewmagazine.com. 

Pasiunea pentru pictură a fost şi motivul pentru care a ales să studieze la Liceul de Artă din Oradea. Dedicată şi talentată, profesorii au susţinut-o să se înscrie la mai multe concursuri, iar în clasa a XI-a a primit chiar o bursă de studii la un liceu de artă din Palm Beach, un oraş din statul american Florida. Încurajată de părinţi, Andra a ştiut că asta este şansa ei, aşa că în 1996 şi-a făcut bagajele şi a părăsit România.

Punk ţigănesc

Uimită de viziunea artiştilor americani, dar şi de oportunităţile care i se deschid acolo, a ales ca după un an să se mute la New York, devenind studentă la Universitatea Columbia, unde a urmat cursurile specializării de Istorie a artei. La vremea aceea, încă îşi dorea să devină pictoriţă, dar în scurt timp şi-a dat seama că nu i se potriveşte. 

După mai multe slujbe care nu au "prins-o", Andra a vrut să încerce ceva mai aparte şi s-a înscris într-o trupă de punk ţigănesc. Gogol Bordello este formată în majoritate din imigranţi din Europa de Est care amestecă ritmurile ţigăneşti cu elemente de cabaret, punk şi dub. "Am dansat, am creat costume şi chiar am cântat puţin, dar nu era pentru mine. După o vreme m-am angajat la o tâmplărie. Acolo am început să fac piese de mobilier şi să sculptez, fără să îmi dau seama că asta urma să fie adevărata mea pasiune", îşi aminteşte ea. 

Tehnică unică 

Chiar dacă la facultate a învăţat mai multe curente şi tehnici, Andra a simţit că pentru a ieşi în evidenţă trebuie să fie "altfel". Şi a realizat că pentru creaţiile sale ar putea folosi ceva ce niciun alt artist american nu posedă: experienţa unei copilării petrecute în comunism, într-un orăşel influenţat de două culturi, românească şi maghiară. 

"Reciclez forme şi materiale, probabil ca urmare a felului în care am fost crescută. Trăind mult timp în regimul comunist, nu produceam mult gunoi şi păstram totul, inclusiv bucăţi de sfoară sau pungi de plastic, ceea ce numesc acum «gunoi de atelier», pe care îl folosesc adesea", povesteşte artista. 

Cea mai reprezentativă expoziţie realizată cu astfel de rămăşiţe este "Divorce Dump", realizată în 2019, alcătuită din mai multe sculpturi care au forma oaselor ce protejează zona toracică a corpului uman. Acestea au fost umplute cu pungi din plastic, cabluri şi bucăţi de alte materiale (foto).

O nonconformistă 

Cele mai recente lucrări ale artistei au fost prezentate în expoziţia centrală din cadrul Bienalei de la Veneţia, cea mai importantă manifestare internaţională dedicată artei contemporane. Propunerea ei a fost o colecţie de sculpturi din sticlă care reprezintă autoportrete şi simbolizează înaintarea în vârstă. 

Lucrările au fost realizate printr-un proces complex, prin scanarea corpului şi a capului artistei, rezultatul fiind apoi modelat în 3D printr-un program special. Aşa a creat matriţe din ipsos, peste care ulterior a turnat sticlă. "Vorbim de nişte lucrări intime, pe care le-am realizat în pragul vârstei de mijloc. Ele sunt recipiente goale, pentru că la mijlocul drumului în viaţă îţi dai seama că nu mai eşti tânăr, că timpul trece", spune artista. 

Bihoreanca a ieşit în evidenţă şi cu lucrări mai îndrăzneţe. "Alps", de pildă, reprezintă un ansamblu de panouri albe ce simbolizează Munţii Alpi decoraţi cu suporturi de urcare pentru alpinişti, dar sub forma unor penisuri. În mijlocul acestora au fost amplasate statuete albe sculptate care simbolizează singurătatea fiinţei umane. 

Invitaţie la Paris

Multe dintre lucrările Andrei sunt prezentate întâi în Galeria Ramiken Crucible, din cartierul Brooklyn, proprietarul acesteia fiind chiar soţul ei, Mike Egan, care o sprijină întru totul, îi promovează lucrările şi se ocupă de vânzarea lor. De altfel, el a şi aranjat în vara acestui an o întâlnire între Andra şi reprezentanţi Galeriei David Zwirner din Paris, care în primăvara anului viitor vor să organizeze o expoziţie cu unele dintre lucrările ei reprezentative. 

"Nu doar că este o adevărată artistă, dar opera sa vizionară rezonează în multe feluri şi împinge limitele sculpturii în teritorii formale şi narative noi. Suntem încântaţi că Andra s-a alăturat galeriei şi aşteptăm cu nerăbdare primul nostru spectacol împreună", transmit organizatorii. Deocamdată, evenimentul nu este programat, tocmai pentru că nu se ştie cum va evolua pandemia de Covid-19, însă Andra lucrează mai intens ca niciodată. În asemenea perioade, arta nu poate fi decât vindecătoare...


PENTRU SALONTA
Casa copilăriei

Expoziţia în care Andra Ursuţa a folosit ca principală sursă de inspiraţie casa în care a crescut se numeşte "T. Vladimirescu Nr. 5, an International Psychic Maneuver" şi a fost realizată în 2013. Andra a recreat în miniatură câteva camere din casa ei (foto), dar şi hambarul tatălui său.

Pentru o reconstrucţie cât mai fidelă, a folosit fotografii vechi. "Nu le consider a fi sculpturi sau obiecte de artă. Sunt nişte obiecte foarte personale, ce păstrează memoria unei case care nu mai există şi pe care am reconstituit-o cât mai fidel", spune femeia, adăugând că aceste lucrări sunt un "omagiu" pentru oraşul său natal, Salonta.

Vezi prezentarea expoziției de către artistă: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Szandu2100
Las' ca ai felicitat-o tu. Si tu, si ea aveti aceleasi obsesii. Un perete maaaaare plin cu penisuri.
Postat 01 Decembrie 2020, 08:32 de B90
B90
Daca nici la articolul asta nu spui felicitari, dar articolul, cu voluntariat:::::)))))
Postat 30 Noiembrie 2020, 22:54 de Sandu2100
Daca si asta e arta....
"Bihoreanca a ieşit în evidenţă şi cu lucrări mai îndrăzneţe. "Alps", de pildă, reprezintă un ansamblu de panouri albe ce simbolizează Munţii Alpi decoraţi cu suporturi de urcare pentru alpinişti, dar sub forma unor penisuri". Sunteti siguri ca nu trage si niste cadre pe la filmele XXX, in calitate de starleta ? Indrazneata locala la portile Americii.
Postat 30 Noiembrie 2020, 20:44 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0034 RON
  • 1 EUR = 4.874 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON