URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Octombrie 2021, 20:30

Digitalizare în sistemul sanitar din Bihor: telemedicină pentru diagnosticarea și tratarea de la distanță a pacienților

Digitalizare în sistemul sanitar din Bihor: telemedicină pentru diagnosticarea și tratarea de la distanță a pacienților (foto consult telemedicina - Prefectura Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În spitalele publice din întregul județ va fi implementat un proiect de digitalizare care permite specialiștilor în diverse afecțiuni să acceseze informații din alte unități sanitare pentru furnizarea de opinii medicale și consultanță, a anunțat Prefectura Bihor, precizând că sistemul funcționează deja, în regim pilot, în spitalele Municipal din Oradea și din Beiuș.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Instituția Prefectului, „informatizarea datelor medicale permite analizarea la distanță a evoluției pacienților cu COVID-19 care au complicații și oferă accesul la tratament specializat în zonele din județ unde nu există suficienți specialiști, fiind diminuat, totodată, riscul de răspândire a virului SARS-CoV-2”.

Alin Mihon, consilier al prefectului Dumitru Țiplea, a explicat BIHOREANULUI că implementarea sistemului de telemedicină a fost discutată în mai multe întâlniri între acesta și managerii de spitale publice din județ, iar soluția tehnică a fost furnizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„Sistemul permite spitalelor din județ să apeleze la expertiza specialiștilor din alte spitale prin videoconferințe și prin partajarea într-o platformă securizată de STS a unor fișiere de tip multimedia, cu imagistică medicală de tip radiografii, investigații CT, RMN, PET-CT, ecografii șamd. Practic, dacă într-o localitate din Bihor care nu are ortopezi, de exemplu, o persoană are o fractură, echipajul ambulanței și medicii din zonă pot primi consultanță de la specialiști din Oradea privind ceea ce au de făcut, fără a deplasa pacientul în Oradea”, a explicat Mihon.

Conform acestuia, după ce STS a asigurat infrastructura necesară, proiectul pilot a început deja în această săptămână cu „legarea” spitalelor Municipale din Oradea și din Beiuș, care sunt în faza de testare.

Sistemul este folosit, în această fază, și pentru monitorizarea pacienților Covid, fără ca aceștia să fie transferați la Oradea dacă nu este cazul, dar scopul sistemului este extinderea la toate patologiile – cardiologie, chirurgie, radiologie, dermatologie, oncologie etc.

„Digitalizarea este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu de prefect. Până în prezent am reușit implementarea cu succes a unor proiecte în zona administrativă, iar acum o aplicăm în domeniul medical. Telemedicina este, mai ales în contextul pandemic actual, un demers obligatoriu. Digitalizarea optimizează resursele sistemului sanitar, îmbunătățește calitatea actului medical și oferă acces pacienților bihoreni la servicii specializate, diminuând, totodată, riscul de răspândire a Covid-19”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea prin comunicatul instituției.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așa da! Așa nu!
Digitalizarea asta, la români, e cum să împrăștii neștiința propagandistică online. Nicidecum să găsești în acest sistem strict medicina reală și eficientă.
Postat 22 Octombrie 2021, 09:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON