URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2021, 20:30

Digitalizare în sistemul sanitar din Bihor: telemedicină pentru diagnosticarea și tratarea de la distanță a pacienților

Digitalizare în sistemul sanitar din Bihor: telemedicină pentru diagnosticarea și tratarea de la distanță a pacienților (foto consult telemedicina - Prefectura Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În spitalele publice din întregul județ va fi implementat un proiect de digitalizare care permite specialiștilor în diverse afecțiuni să acceseze informații din alte unități sanitare pentru furnizarea de opinii medicale și consultanță, a anunțat Prefectura Bihor, precizând că sistemul funcționează deja, în regim pilot, în spitalele Municipal din Oradea și din Beiuș.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Instituția Prefectului, „informatizarea datelor medicale permite analizarea la distanță a evoluției pacienților cu COVID-19 care au complicații și oferă accesul la tratament specializat în zonele din județ unde nu există suficienți specialiști, fiind diminuat, totodată, riscul de răspândire a virului SARS-CoV-2”.

Alin Mihon, consilier al prefectului Dumitru Țiplea, a explicat BIHOREANULUI că implementarea sistemului de telemedicină a fost discutată în mai multe întâlniri între acesta și managerii de spitale publice din județ, iar soluția tehnică a fost furnizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„Sistemul permite spitalelor din județ să apeleze la expertiza specialiștilor din alte spitale prin videoconferințe și prin partajarea într-o platformă securizată de STS a unor fișiere de tip multimedia, cu imagistică medicală de tip radiografii, investigații CT, RMN, PET-CT, ecografii șamd. Practic, dacă într-o localitate din Bihor care nu are ortopezi, de exemplu, o persoană are o fractură, echipajul ambulanței și medicii din zonă pot primi consultanță de la specialiști din Oradea privind ceea ce au de făcut, fără a deplasa pacientul în Oradea”, a explicat Mihon.

Conform acestuia, după ce STS a asigurat infrastructura necesară, proiectul pilot a început deja în această săptămână cu „legarea” spitalelor Municipale din Oradea și din Beiuș, care sunt în faza de testare.

Sistemul este folosit, în această fază, și pentru monitorizarea pacienților Covid, fără ca aceștia să fie transferați la Oradea dacă nu este cazul, dar scopul sistemului este extinderea la toate patologiile – cardiologie, chirurgie, radiologie, dermatologie, oncologie etc.

„Digitalizarea este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu de prefect. Până în prezent am reușit implementarea cu succes a unor proiecte în zona administrativă, iar acum o aplicăm în domeniul medical. Telemedicina este, mai ales în contextul pandemic actual, un demers obligatoriu. Digitalizarea optimizează resursele sistemului sanitar, îmbunătățește calitatea actului medical și oferă acces pacienților bihoreni la servicii specializate, diminuând, totodată, riscul de răspândire a Covid-19”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea prin comunicatul instituției.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așa da! Așa nu!
Digitalizarea asta, la români, e cum să împrăștii neștiința propagandistică online. Nicidecum să găsești în acest sistem strict medicina reală și eficientă.
Postat 22 Octombrie 2021, 09:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON