URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2021, 19:57

Dezbinare în PNL. Ilie Bolojan şi alţi 16 lideri liberali au boicotat şedinţa BPN în care s-a aprobat guvernul cu PSD (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a lipsit luni de la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, în cadrul căreia liberalii au aprobat, cu multe îndoieli şi voturi contra, cum va împărţi viitorul guvern cu PSD, aprobând lista ministerelor şi miniştrilor liberali. Bolojan nu a fost singurul care a decis să boicoteze în acest fel momentul decisiv din interiorul partidului. 

Boicot

Conform Europa Liberă şi Hotnews.ro, de la şedinţa BPN care a avut loc la Vila Lac din Bucureşti au lipsit 17 lideri liberali, între care şi Gheorghe Falcă, Nelu Tătaru, Dan Motreanu, Ilie Bolojan, acesta din urmă neavând până acum vreo poziţie publică fermă în ceea ce priveşte coaliţia cu PSD. 

Până la ora publicării acestei ştiri, Bolojan nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia sa de a absenta de la şedinţa decisivă. 

Lista de miniştri PNL în viitorul Guvern cu PSD a fost aprobată cu 29 de voturi "pentru", 17 de voturi "împotrivă", înregistrându-se şi 4 abţineri, potrivit Hotnews.ro.

Aşadar, presa centrală a subliniat că dacă toţi cei care au ales să stea deoparte s-ar fi dus la şedinţă şi ar fi votat "împotrivă", lista de miniştri nu ar fi trecut, iar coaliţia cu social-democraţii ar fi trebuit rediscutată.

Întrebat despre liderii de filiale care au boicotat luni şedinţa, Florin Cîţu s-a ferit să comenteze. "Astăzi a trecut lista cu majoritate... (...) Dacă aceşti oameni ar fi fost la şedinţă, am fi văzut cum ar fi votat, dar nu au fost la şedinţă. Poate că ar fi susţinut...", a spus preşedintele PNL. 

 
Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu.

Posted by Partidul Naţional Liberal on Monday, November 22, 2021

"Doar un şir de minciuni"

Spre deosebire de Ilie Bolojan, alţi lideri care au absentat au avut poziţii publice, condamnând decizia PNL de a forma un guvern cu PSD şi criticându-l pe preşedintele formaţiunii, Florin Cîţu. 

Ministru interimar al Muncii, Raluca Turcan le-a scris un mesaj colegilor de partid prin care îl acuză pe Florin Cîţu că a "negociat în genunchi".

"Din tot ce am citit în presă, nu am văzut nicio idee politică, de viziune, de la negociatorii partidului pe care să o vedem transpusă în avantajul politic al PNL! PSD-ul v-a dat în fiecare zi teme, la care voi reacţionaţi. Este puţin spus că s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Cîţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului. Florin, îţi imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toţi se prind, îţi garantez. NIMIC din ce ai spus până acum, tu, preşedintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un şir de minciuni. Şi nu numai de minciuni, dar şi de lipsă de responsabilitate", se arată în scrisoarea Ralucăi Turcan, citată de news.ro.

"Absolut imoral"

Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, care a boicotat la rându-i şedinţa BPN de luni, a refulat pe Facebook. Motreanu i-a cerut demisia lui Cîţu, subliniind că acesta a fost votat de unii tocmai fiindcă a caracterizat PSD ca marele duşman cu care nu va negocia. 

"Niciunde în lumea aceasta NU îți poti încalca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis! Nu poți câștiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape "isteric” în timpul Congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum fiscalitatea, justiția sau viziuni constituționale. Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!", a scris pe Facebook Dan Motreanu.

Negocieri câştigate de PSD 

De altfel, surse din interiorul PNL citate de HotNews.ro, au transmis că şi în şedinţa BPN au fost tensiuni. Liberalii au fost nemulţumiţi de câte şi ce ministere au obţinut. Reamintim că PNL a pierdut ministere importante precum Finanţele şi Transporturile şi au păstrat portofoliile cerute de preşedintele Klaus Iohannis - Justiţia, Externele, Educaţia şi Energia.

Din delegaţia care a negociat cu social-democraţii au făcut parte, alături de Nicolae Ciucă, prim-vicepreşedinţii PNL Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Rareş Bogdan şi Iulian Dumitrescu. 

PNL, "cârpă de şters"

Fostul preşedinte PNL, Ludovic Orban, s-a dus la şedinţa BPN pentru a pleda încă o dată împotriva coaliţiei cu PSD. Orban a spus că negocierile purtate au fost "o ruşine", iar "niciun liberal cu scaun la cap nu poate accepta un asemenea guvern", potrivit Europa Liberă.

După ce n-a putut schimba rezultatul şedinţei, Orban a anunţat că-şi dă demisia din Partidul Naţional Liberal. "PNL a murit în pat cu PSD, va ajunge cârpă de şters pentru liderii PSD", a afirmat fostul preşedinte liberal. Ludovic Orban a vorbit şi despre "nevoia de a începe o construcţie care să unifice dreapta din România". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cu noua coalitie
Asistatii or sa triumfe, autostrazi la SF ASTEAPTA.
Postat 23 Noiembrie 2021, 23:57 de Sandu2100
cine isi imagineaza ca va fi stabilitate cu noua coalitie
doar viseaza! Primele 9 luni se vor certa pe cum se impart functiile in teritoriu si in deconcentrate, cine unde e prefect, si director la ce agentie. Apoi urmatoarele 6 se vor certa pe orice reforma se vrea a face, si in mai putin de 1 an jumate guvernul Ciuca va fi demis. (...penstru sociologii si comentatorii care prevad stabilitate)
Postat 23 Noiembrie 2021, 15:40 de unu
La cât de bună și eficientă a fost guvernarea liberală din ultimii doi ani ...
... PNL-iștii, indiferent de tribul de care aparține fiecare dintre ei, ar trebui să ridice o statuie în onoarea PSD. Nu de alta dar, prin intrarea PSD-iștilor la guvernare, PNL-ul poate rămâne partid parlamentar și după 2024. Că altfel, liberalii erau acum fix pe direcția pe care o luase PNȚ.
Postat 23 Noiembrie 2021, 10:12 de KP
Luati lumina de la CTP
Cristian Tudor Popescu: Ce cuvânt e potrivit pentru Partidul Național Liberal... Un singur cuvânt li s-ar potrivi – tejghetari. Partid de tejghetari, deoarece acești inși nu fac de 30 de ani decât să precupețească la tejghea funcții, posturi, bani, influență, putere fără să conteze vreodată, cu adevărat, ca opoziție în România, pe principiile și valorile fundamentale ale liberalismului. Asta a făcut și face un lucru foarte rău în politica românească. De ce? Pentru că falsa opoziție, pseudoopoziția pe care a făcut-o PNL a blocat tot timpul închegarea unei opoziții autentice împotriva PSD. PSD e o permanență a acestor plaiuri. Un vechi pesedist, în anii 90 spunea: „Dumnezeu e pesedist!”. Vă spun cine – Vasile Văcaru. Fost senator, chiar președinte al Senatului, cred. Partidul ăsta nu poate fi scos din prim-planul politicii românești. Eu am renunțat la ideea asta. Nu se poate. E în fibra acestui popor, e băgat acolo în ADN-ul lui, n-ai ce să-i faci. Însă PNL-ul a mimat opoziția vreme de 30 de ani. Singura șansă e să se constituie o opoziție autentică, valabilă, o opoziție doctrinară la PSD. Or, ce opoziție avem noi aici?, unde acordul politic s-a încheiat, ne-a anunțat domnul Ciucă. Vasăzică, nicio problemă să ne înțelegem PSD-ul, urmașul PCR, cu Partidul Național Liberal, urmașii Brătienilor. „Dacă acest partid va împătăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă!” La acordul politic, deci la valori, la principii n-a fost nicio problemă. „Ne-am înțeles!”. Unde-i problema? La tejghea! Acum, la tejghea... ministerele. Na-ți-o ție, dă-mi-o mie! Bani, putere, influență... Tejgheaua! Atât! Ăsta este Partidul Național Liberal. Și face foarte mult rău acestei țări. De aceea, dacă acest partid va împărtăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă! Poate abia atunci se va forma o opoziție adevărată la PSD în România. Uitați-vă ce a făcut de-a lungul vremii. Ca argumente la ceea ce spun. Lăsând la o parte faptul că în anii 90 PNL era înțesat de la vârf în jos de turnători la Securitate. Se spunea că ofițerii sunt la PSD și la PRM, iar turnătorii la PNL și la PNȚCD. Au fost și la PNȚCD, dar mai puțini. Cei mai mulți erau la PNL, începând cu președintele partidului, domnul Mircea Ionescu Quintus. Turnător deosebit de activ, dovedit, la Securitate. Continuând cu domnulAlexandru Paleologu, senator, turnător dovedit la Securitate. Continuând cu domnul Dan Amedeo Lăzărescu, senator, turnător dovedit la Securitate. Și vă pot înșira aici o listă lungă. Iar cei care au condus acest partid au trăit de fapt prin cârdășia cu PSD. Sau cu PDSR, sau cu FDSN și așa mai departe. De la bun început din asta a trăit Partidul Național Liberal. Din tejgheaua unde s-a tocmit cu PSD.„PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea Mai e nevoie să dau exemple? Călin Popescu Tăriceanu până în 2008, sau Crin Antonescu în 2012... Deci, în clipa asta, negocierile pe care le vedem, în mod evident nociv, în clipa de față, aberant, idiot este Partidul Național Liberal! Uitaț-vă la toate acțiunile lor. Cum poți să vii, acest Cîțu, vine și spune că „domne, noi trebuie să negociem de pe poziții de forță”. Ce poziții de forță cu PSD-ul? Ei au venit la ușa PSD-ului. Ei au venit să ceară. PSD ar trebui să fie căzuți în cap să le accepte pretențiile absurde. „Noi vrem și Finanțe, vrem și Transporturi, vrem premierul, vrem tot”. Nu! Pe bune? Cum să le accepte așa ceva? Dimpotrivă, PSD-ul e pe poziție de forță, are mult mai mulți parlamentari. PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea. Ca să împartă bani, să ia bani, putere în continuare. PSD-ul, firește că atras și el de mirosul banilor, că de aia vine PSD acum la guvernare. Îi e târșă să aștepte până în 2024. Până atunci se pot rășlui bani mulți. Și sunt mulți în clipa de față. De aceea vine acum PSD la guvernare. Altfel, nici nu stătea de vorbă cu PNL. N-avea niciun interes. Îi lăsa să se erodeze și așteptau alegerile anticipate.
Postat 23 Noiembrie 2021, 09:57 de excalibur
Niciodata nu e prea tarziu
Eu il inteleg pe Bolojan. Insa e greu sa iesi din mizerie dupa ce ai intrat. Numa sa nu dea Iohanis drumul la caini si sa deschida dosarele penale a razvratitilor. Coltii justitiei sunt ascutiti. Acum trebuie sustinut Bolojan cand e la greu nu cand era pe val. Oare cati o vor mai face?
Postat 23 Noiembrie 2021, 08:40 de scarbit
E cum il stim, jmeker pr*st!
Daca aveau cojones mergeau el si ceilalti si faceau un taraboi cat casa. Asa, de pe margine, e usor sa te dai zmeu. La congresul pnl nu i-am auzit piuitul, nici lui si nici celorlalti razvratiti. L-au lasat singur pe Orban, sa nu-l supere pe drogangiu si sa-i taie de la ciolan. Vazandu-i dezbinati si pr*sti, drogangiul a facut ce a vrut pixul lui, vezi cati bani a primit Oradea pt. gaz. Ca-si bat joc miticii de penalii bihoreni, ma doare-n cur_te, dar ca vom plati pt. pr*stia birtinezului&co, ne va durea la buzunar pe toti.
Postat 23 Noiembrie 2021, 04:34 de pinonel
Greu ii Doamne
Uneori e mai bine sa te debarasezi de cineva toxic. Asa vor face toti din PNL cu Citu si Iohannis. Acum ca o vor face din principii sau din cauza ca nu au primit/nu vor primi vreun post in actualul guvern (ex: Raluca Turcan) vom vedea. Din pacate 90% din cei care sunt in PNL orice ar face tot ii va urmari pata neagra a Congresului PNL unde si-au ales capitanul, pe Citu. Pacat ca nu mai au cu cine fuziona, precum a facut PDL-ul.
Postat 22 Noiembrie 2021, 20:12 de bihooorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON