URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
07 Iunie 2023, 08:01

Destinația: Felix! Vara asta, Băile Felix și 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști (FOTO)

Destinația: Felix! Vara asta, Băile Felix și 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști  (FOTO) HAI LA BĂI! Turismul balnear din apropierea Oradiei se pregătește de cel mai bun an din istorie, după investiții masive în infrastructură și în capacitățile de cazare și de agrement. „Am finalizat renovarea hotelului Termal, iar pentru luna iulie am programat redeschiderea ștrandului din Băile 1 Mai. Din toamnă ar putea începe și refacerea bazarului din centrul stațiunii Băile Felix”, spune directorul SC Turism Felix, Florin Serac (Foto: Ovi D. Pop)
Destinația: Felix! Vara asta, Băile Felix și 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști  (FOTO) PROGRAM DE VACANȚĂ. Băile Felix și 1 Mai nu mai înseamnă doar tratamente pentru vârstnici. „Dincolo de baia în ștranduri, turiștii vor putea să se plimbe pe pietonală, să vadă în funcțiune motorul vechi de peste 100 de ani al Ștrandului cu valuri în cabina lui de sticlă, să urce la punctul de belvedere din Betfia sau să participe la evenimentele care vor fi organizate în piațeta de la intrarea în stațiune”, spune primarul Cristian Laza
Destinația: Felix! Vara asta, Băile Felix și 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști  (FOTO) ULTIMELE PREGĂTIRI. Primăria Sânmartin făcea săptămâna trecută ultimele pregătiri pentru noul sezon estival. Din 1 iunie a fost deschisă în Felix noua parcare cu 800 de locuri, iar săptămâna aceasta chioșcurile din centrul stațiunii vor fi demolate pentru ca zona să fie reamenajată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai se pregătesc pentru cel mai bun sezon estival din toate timpurile. Hotelierii şi-au chemat oamenii din concedii, proprietarii de pensiuni fac ultimele finisaje, comercianţii comandă noi stocuri, iar constructorii sunt pe cale să încheie lucrările de modernizare.

"În total, pentru anul acesta vizăm 300.000 de vizitatori, depăşind toate recordurile", spune Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.

Ţintă: 300.000 de turişti!

Anul acesta, în martie, sosirile în unităţile de primire înregistrate oficial la nivel naţional au crescut, potrivit Institutului Naţional de Statistică, cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. La fel, numărul înnoptărilor a crescut cu 17%. În total, numărul turiştilor a crescut de la 687.100 la 815.600. Şi vacanţa abia urmează...

Cristian LazaCristian Laza (foto), primarul comunei Sânmartin, de care aparţin Băile Felix şi Băile 1 Mai, anunţă şi el o creştere fără precedent. "Staţiunile sunt extrem de solicitate. Dacă anul trecut am avut în cele două staţiuni, în premieră, un sfert de milion de turişti înregistraţi oficial, anul acesta cred că vom ajunge la 300.000", spune edilul.

Cifrele prognozate sunt cu mult peste cei 224.336 de turişti din 2019, etalonul de dinaintea pandemiei, şi ar depăşi orice record. Inclusiv din comunism...

La întinerire...

Creşterea numărului de vizitatori coincide cu schimbarea profilului celor două staţiuni. După pandemie, Băile Felix şi Băile 1 Mai au încetat să mai fie destinaţii ieftine, rezervate pensionarilor veniţi la tratament ori turiştilor "de plăcintă", obişnuiţi să mănânce "din plasă", devenind o destinaţie cu servicii complete.

"Dacă acum câţiva ani staţiunile trăiau din pensionarii veniţi la tratament, acum aceştia reprezintă sub 10%. Turiştii, majoritatea până în 30 de ani, caută hotelurile cu SPA, cu servicii incluse, cu bazine interioare, ca să nu îi afecteze starea vremii, şi cu locuri de joacă pentru copii", spune edilul. 

Hotel President Băile Felix

La o trecere în revistă, o zi de cazare, în funcţie de facilităţi şi de durata sejurului, poate costa între 600 şi 700 lei la hotelurile Termal şi President, între 800-900 lei la hotelul Internaţional şi 1.100-1.200 lei la "nava amiral" a staţiunii, hotelul de 5 stele Lotus Therm. Şi nu e deloc puţin...

Băile Felix
PROGRAM DE VACANȚĂ. Băile Felix și 1 Mai nu mai înseamnă doar tratamente pentru vârstnici. „Dincolo de baia în ștranduri, turiștii vor putea să se plimbe pe pietonală, să vadă în funcțiune motorul vechi de peste 100 de ani al Ștrandului cu valuri în cabina lui de sticlă, să urce la punctul de belvedere din Betfia sau să participe la evenimentele care vor fi organizate în piațeta de la intrarea în stațiune”, spune primarul Cristian Laza

Investiţii de milioane

Cap la cap, în ultimii patru ani, administraţia locală a investit peste 14 milioane euro în reabilitarea staţiunilor pentru a le creşte atractivitatea.

"Am introdus în subteran, în canalizarea tehnică, toate reţelele, de la apă la iluminat public, am acoperit totul cu pavaje din andezit şi piatră cubică, iar pe stâlpi au fost montate camere de supraveghere legate la sediul Poliţiei, pentru a creşte gradul de siguranţă", spune Cristian Laza.

Stațiune Băile Felix

Săptămâna trecută, Primăria Sânmartin a dat în folosinţă în Băile Felix, la intrarea dinspre Oradea, pe un teren disputat ani în şir în instanţă cu o firmă privată, o parcare cu 800 de locuri în care a investit circa 9 milioane lei.

"Cei care stau puţin, în general localnici, au primele 45 de minute gratuite, iar turiştii nu vor mai fi obligaţi să se înghesuie cu maşina în staţiune. Va scădea poluarea şi vom avea mai mult loc pentru pietonii ieşiţi la plimbare", spune primarul. Preţul este de 3 lei/oră sau 15 lei/zi, inclusiv în weekend, în timp ce amenda pentru neplata parcării este de 75 de lei.

În paralel, în Băile 1 Mai a fost deschis, pe 1 iunie, Ştrandul cu valuri modernizat (foto jos), cu cel mai vechi motor electric încă funcţional, o bijuterie a tehnicii datând din 1890. "Motorul poate fi văzut, fotografiat şi filmat de turişti, fiind amplasat într-o încăpere cu pereţi din sticlă", spune Laza.

Ștrandul cu Valuri, Băile 1 Mai

Vine demolarea!

Lucrările de infrastructură din Băile 1 Mai se vor termina până la finele anului, iar cele din Băile Felix chiar luna aceasta. "În proiectul mare, pe care vrem să îl închidem în iunie, mai avem doar de pus plase de umbrire peste pergole", zice primarul.

Săptămâna aceasta vor fi demolate chioşcurile improvizate din centrul Băilor Felix, pentru ultimele lucrări de amenajare a pieţei centrale, care va fi dominată de o fântână arteziană.

Zona va avea un aspect unitar. "Cei care au spaţii comerciale trebuie să îşi refacă faţadele, conform unui proiect stabilit de un arhitect. Din iunie nu mai are nimeni autorizaţie de funcţionare. De asemenea, comercianţii stradali vor dispărea", zice Laza.

La fel, actualul bazar, de pe amplasamentul SC Turism Felix, cu aspect pestriţ, va fi dezafectat din toamnă, iar în locul lui va apărea anul viitor o zonă de comerţ cu spaţii cu înfăţişare similară şi estetică.

Parcare Băile Felix
ULTIMELE PREGĂTIRI. Primăria Sânmartin făcea săptămâna trecută ultimele pregătiri pentru noul sezon estival. Din 1 iunie a fost deschisă în Felix noua parcare cu 800 de locuri, iar săptămâna aceasta chioșcurile din centrul stațiunii vor fi demolate pentru ca zona să fie reamenajată

Se redeschide Venus!

Graţie grevei dascălilor, care a oprit cursurile, sezonul turistic a început anul acesta înaintea vacanţei şcolare. Weekendul trecut, ştrandurile SC Turism Felix erau pline de turişti aflaţi în mini-vacanţa care a unit ziua liberă de 1 iunie cu cea de Rusalii.

Florian Serac"Cifrele din primele 5 luni ale anului sunt sub nivelul din 2022. Dacă vom avea o vară secetoasă în iulie şi august, vom putea recupera însă rămânerea în urmă şi să depăşim anul trecut", spune directorul companiei, Florian Serac (foto).

Pentru a creşte numărul turiştilor, societatea vrea să redeschidă de luna viitoare ştrandul Venus din Băile 1 Mai, în care a investit circa 14 milioane euro. "Vom deschide prin iulie. În prezent se lucrează la placarea bazinelor, după care vom trece la montarea toboganelor. Ploile ar putea să ne ţină în loc", zice directorul.

Chiar şi aşa, staţiunile se umplu de turişti. "E plin de lume. Nu ţin minte să fi fost atâţia turişti nici măcar de Paşti sau de 1 Mai", spune o comerciantă.

Judecând după numerele de înmatriculare ale maşinilor, vizitatorii vin din judeţele învecinate, Sălaj, Satu Mare ori Maramureş, dar şi din Sibiu, Prahova ori Gorj.

"Hotelurile sunt pline" 

FecheteComplexul President, ridicat lângă pădurea spre Cordău, era plin de turişti vinerea trecută. "Pentru următoarele 4 luni avem rezervată 90% din capacitate", spune directorul Dumitru Fechete (foto).

Pentru a păstra atractivitatea spaţiilor de cazare, conducerea complexului a încercat să păstreze preţurile din extrasezon. "Nu avem tarife mari la cazare, pentru că încercăm să ţinem sus gradul de ocupare. Un turist, odată găzduit, îşi mai cumpără şi ceva de mâncare, îşi ia o răcoritoare, plăteşte un masaj şi se adună... Trebuie doar să fim atenţi cu cheltuielile", zice directorul.

În pregătirea noului sezon turistic, luna trecută, complexul President a dat în folosinţă pasarela peste drumul de Cordău ce leagă hotelul de aquapark, aşa încât clienţii să aibă mai mult confort, a dublat capacitatea restaurantului şi a terasei din aquapark şi investeşte masiv în panouri fotovoltaice moderne, ca să ţină costurile energiei sub control. Cum "întinereşte" staţiunea, tot aşa şi hotelurile...


"Preţurile din Băile Felix au crescut şi cu 20%. În ştrand, o bere la paharul din plastic, care anul trecut era 7 lei, poate costa acum şi 12 lei, iar o îngheţată ajunge la 20 lei"

Comerciantă


Grafic Turişti Felix
REVENIRE ACCELERATĂ. După prăbuşirea turismului în pandemie, numărul turiştilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai a revenit pe creştere. Pentru 2023 autorităţile previzionează un număr record de 300.000 de vizitatori


SEZONUL (F)ESTIVAL
Poftiţi la distracţie, în Felix!

Pentru turiştii estivali din Băile Felix şi Băile 1 Mai, dar şi pentru localnici, Primăria Sânmartin a pregătit mai multe evenimente. "Am încercat să le organizăm cu cheltuieli minime. Vrem ca întâi de toate să terminăm lucrările începute pe proiecte europene", spune primarul Cristian Laza.

Seria va fi deschisă luna aceasta de un eveniment dedicat bicicliştilor, cu ture prin pădure, care va avea loc pe 17 iunie în Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai.

Ștrandul cu valuri, Băile 1 Mai

Între 21-23 iulie va avea loc cea de-a doua ediţie a Waves Festival. Pe scenă vor urca artişti şi trupe cunoscute, precum Delia, B.U.G. Mafia, Pascal Junior, The Motans, Andia, Partydul Kiss FM, dar şi reprezentanţi ai noului val de artişti, ca Bvcovia sau Marko Glass. 

Peste vară, noua piaţetă de la intrarea în Felix va mai găzdui a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folk (1-2 iulie), festivităţile de zilele staţiunii, Thermal Days (12-13 august), şi a III-a ediţie a festivalului Enjoy Music (31 august – 3 septembrie).

Pentru luna august mai este programată, tot în Felix, cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Film Românesc, a cărei perioadă de desfăşurare urmează să fie anunţată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu fiti circotasi
E bine ca s-a facut. S-ar putea ca TURIZMUL sa fie singura industrie ramasa functionala in rumunia. Sa le asternem paturile si mesele. Plus 50 lei o baie.
Postat 07 Iunie 2023, 14:28 de excalibur
Si ce? Turisti de vai de mama lor
30mii de turisti care merg pe litoral lasa mai multi bani decat cei 300mii din Felix. Nu conteaza numarul, ci cati bani "toaca" acolo. Plus durata de sedere conteaza.
Postat 07 Iunie 2023, 12:07 de Petre93
mai sunt multe de facut....
dar faptul ca in parcarea noua sunt si copaci plantati e peste oradea, unde primaria nu s-a gandit niciodata la asta data fiind dragostea pentru beton in soare.
Postat 07 Iunie 2023, 10:02 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON