URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2023, 09:30

Deratizare periculoasă, în Oradea: Firmă de curățenie, prinsă de autorități că împrăștie substanțe toxice fără să aibă autorizație

Deratizare periculoasă, în Oradea: Firmă de curățenie, prinsă de autorități că împrăștie substanțe toxice fără să aibă autorizație (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tragedia din Timișoara anului 2019, unde doi copii și un adult au murit după o acțiune de deratizare și dezinsecție în două blocuri, a fost uitată, dar s-ar putea repeta oricând. Mai ales când administratorii asociațiilor de proprietari nu conștientizează că firmele pe care le angajează pentru asta s-ar putea să fie nu doar neprofesioniste, ci de-a dreptul ilegaliste!

În dimineața de 8 mai, o orădeancă locatară a unui bloc de pe strada Alexandru Cazaban s-a trezit cu senzația de sufocare. Fără să știe ce i se întâmplă, a cerut ajutor prin 112, iar o zi întreagă a stat și ea, și copilul ei, la spital. Abia apoi a conștientizat că a fost în pericol de moarte: o firmă fără autorizație a executat o lucrare de deratizare în blocul în care locuiește!

Sperietură zdravănă

„Era cam ora 10, eu și copilul meu dormeam, după ce l-am alăptat, și m-am trezit pentru că simțeam că mă sufoc. Sufăr și de astm bronșic și m-am speriat, l-am sunat pe soțul meu și apoi la 112”, povestește femeia pentru BIHOREANUL.

Când echipajul de Ambulanță a ajuns în apartamentul ei, a conștientizat că un miros înțepător era în toată locuința. „Eu nu am realizat, dar medicul mi-a zis că se simte un miros aparte, atât în apartament, cât și pe casa scării”, mai spune orădeanca.

Pe ușa de intrare din blocul în care locuiește, era un afiș care avertiza locatarii că s-a făcut o dezinsecție și o deratizare. „Vă rugăm să nu atingeți pereți, balustrade, podea sau alte obiecte cu pielea, pe parcursul acestei zile”, era mesajul de pe afiș, care anunța și substanțele chimice folosite, dar nu și rețeta ori doza lor.

De asemenea, locatarii erau avertizați că trebuie să ceară ajutorul medicului de familie dacă bănuiesc o infectare cu soluțiile toxice, dar și că procedura se va relua peste 10-14 zile.

Firmă de curățenie „reprofilată”

Femeia a văzut afișul abia seara, când alături de bebelușul ei, a revenit de la spital, unde toată ziua au primit tratamente perfuzabile. Și-a dat seama că în apartamentul lor au pătruns aceste substanțe toxice. „În baie se simțea cel mai tare mirosul, probabil că au fost vecini care au făcut deratizare și dezinsecție și în apartament, pentru că firma anunța în același afiș că execută asemenea lucrări pentru doar 50 lei”, zice orădeanca.

A contactat-o pe administratoarea asociației de proprietari, ca să-i ceară socoteală, dar fără succes: „N-a vrut să-mi spună nici măcar numele firmei”.

Până la urmă, a aflat că firma cu pricina se numește Adwon Prime, este o societate comercială înregistrată în comuna Sânmartin, cu obiect de activitate în domeniul curățeniei și care, surpriză, n-avea autorizație sanitară pentru activitatea de deratizare și dezinsecție!

Blânda DSP

Pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Bihor este publicată lista firmelor autorizate pentru lucrări de tip DDD, iar SC Adwon Prime SRL nu se numără printre ele. Drept urmare, orădeanca a făcut reclamații la DSP, dar și la Poliție, serviciul Arme și Substanțe Toxice. „Nu mi se pare normal să ne pună viața în pericol orice firmă care crede că poate face deratizări”, explică femeia.

Ancheta demarată de autorități i-a confirmat spusele. DSP Bihor a constatat că Adwon Prime n-are autorizație sanitară pentru DDD, dar a sancționat-o blând, doar cu avertisment, pe motiv că este la prima abatere.

În schimb, firma a fost controlată și de Garda de Mediu, care n-a reacționat la fel de blajin: potrivit comisarului-șef Sever Șerbănescu, miercuri, comisarii de mediu au impus sistarea activității de DDD la această firmă și o vor amenda de 50.000 lei. Totodată, ancheta Poliției Bihor continuă.

Lista firmelor autorizate să execute lucrări DDD în Bihor:

„De unde să știu?”

Întrebată de BIHOREANUL cum a ales o firmă clandestină pentru DDD, administratoarea asociației, Mariana Chivari, spune senină că n-a știut că Adwon Prime n-are dreptul să facă asemenea lucrări.

„Am lucrat cu ei la curățenie, mi-au zis că pot face și deratizare și le-am zis să facă”, susține administratoarea. Nu își reproșează absolut nimic și nici nu crede că ar fi trebuit să ceară firmei să-și demonstreze dreptul de a face asemenea lucrări. „Eu de unde să știu că n-are autorizație? De-acum înainte o să vin la dvs. să verific dacă o firmă are sau nu autorizație”, a pretins Chivari.

Când reporterul i-a spus că aceste informații sunt la un click distanță, pe site-ul DSP Bihor, administratoarea a lăsat-o mai moale: „Voi ști pe viitor”.

Vrea să fie secret

De cealaltă parte, nici administratorul firmei, un cetățean român cu nume străin, Ryan Chrys, nu pare să aibă remușcări. Într-o discuție telefonică cu reporterul, s-a rezumat să spună că firma lui este în curs de autorizare pentru DDD.

Întrebat de ce a executat lucrări dacă nu este încă în legalitate, Ryan Chrys a răspuns sec: „Mă abțin de la comentarii”.

Ulterior, printr-un e-mail, a precizat că această lucrare a fost singura de tip DDD efectuată și că vineri, 26 mai, a deschis un proces privind „deținerea autorizației”, dând de înțeles așadar că a contestat în instanță sancțiunile primite. El a subliniat și că la deratizarea făcută în blocul de pe Cazaban „au fost depuse toate diligențele și măsurile de precauție”.

Administratorul o acuză și pe reclamantă de hărțuire și că ar fi „violat” sediul profesional al societății, motiv pentru care i-a și trimis femeii o notificare prin care îi cere „în mod expres să încetați de îndată orice faptă sau acțiune defăimătoare și denigratoare”, să nu intre în sediul firmei și să adreseze orice nemulțumiri doar asociației de proprietari, deoarece Adwon Prime n-are relație contractuală cu ea.

În final, Ryan Chrys a cerut și ca articolul BIHOREANULUI să nu conțină numele firmei sau al reprezentanților săi, până când procesul deschis vineri va fi soluționat definitiv. Cum ar veni, chiar dacă firma lui s-a „jucat” de-a deratizarea fără acte, punând oameni în pericol, nimeni n-are voie să afle asta...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@pinonel
ce vremuri...ce comentarii
Postat 28 Mai 2023, 11:12 de excalibur
Escr*cheria e de vreo zece ani!
Nasul ei e acelasi care a pus pe tapet si escr*cheria cu rer, nu-i dau numele, nu merita! Asa a inceput https://www.ebihoreanul.ro/stiri/marea-exterminare-oradenii-obligati-sa-plateasca-anual-deratizarea-imobilelor-112237.html si asa s-a sfarsit https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prefectura-a-mai-castigat-un-proces-cu-municipalitatea-politia-locala-nu-avea-voie-sa-ajute-romprest-in-contractarea-serviciilor-de-deratizare-123888.html
Postat 28 Mai 2023, 05:33 de pinonel
Nu poti fi cu tăte'
E normal sa te usture ochii, sa ai ceva efecte adverse, daca substantele sunt eficiente. Daca nu simti nimic, dai degeaba, te simti doar la buzunar. Era acu' citiva ani un insecticid celebru, regent, l-a interzis normativul european...Cam tot ce are cit de cit oleaca de eficienta la daunatori, afecteaza albine sau alte vietuitoare, hop sare unul din usr&ong la scandal, rezultatul: scos de pe piata. Ramine sa dai cu extracte de plante si tincturi...Povestea DDT
Postat 27 Mai 2023, 23:29 de excalibur
Mie mi-a fost otrăvit ...
...câinele Border Colie, a mâncat iarbă pentru digestie, iarba a fost otrăvită și nu era afiș postat în multe locuri unde s-a deratizat.
Postat 27 Mai 2023, 23:04 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON