URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2022, 19:32

Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean vrea amendarea Codurilor penale pentru a nu se mai „îngropa” dosare

Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean vrea amendarea Codurilor penale pentru a nu se mai „îngropa” dosare foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Silviu Dehelean, membru al comisiei juridice a camerei inferioare, a depus la Parlament, împreună cu fostul ministru al Justiției Stelian Ion un proiect de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, așa încât dosarele penale să nu mai fie închise fără ca autorii unor infracțiuni să fie trași la răspundere.

Practic, Dehelean și Ion vor punerea în acord a Codurilor cu decizii prin care CCR a ușurat viața celor care au săvârșit fapte penale, îngreunând anchetarea și judecarea lor.

„Portițe” închise

„Obiectivul proiectului de lege este punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale astfel încât să nu se repete situația prescripției răspunderii penale, soldată cu închiderea a mii de dosare de corupție și criminalitate organizată”, a transmis, printr-un comunicat, Silviu Dehelean.

„Modificarea Codurilor penale reprezintă un jalon în PNRR, trebuie să intre în vigoare până la sfârșitul anului și e deja un obicei al majorității PSDNL-UDMR să nu modifice legile conform deciziilor CCR, mai ales în domeniul penal, astfel încât să lase portițe infractorilor. S-a întâmplat deja în privința prescrierii și mii de dosare cu prejudicii de miliarde de lei, de corupție, crimă organizată și evaziune fiscală, se vor închide”, își motivează acesta demersul.

Redefinirea abuzului în serviciu

Pentru a preveni o astfel de situație, Dehelean și Ion au inițiat punerea în acord a Codului penal și Codului de procedură penală cu deciziile CCR, precum și cu propuneri venite din partea societății civile.

Este vorba despre 10 decizii ale CCR care nu au fost urmate de demersuri de punere în acord a Codurilor cu dispozițiile Legii fundamentale. Printre ele se numără Decizia CCR nr. 392/2017 prin care judecătorii constituționali au arătat că trebuie să existe un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Contactat de BIHOREANUL, Dehelean a amintit că în guvernările PSD Grindeanu, Tudose și Dăncilă, PSD voia să condiționeze tragerea la răspunderea penală de „furtul” de la pragul valoric de 200.000 lei în sus prin abuz în serviciu, și numai dacă prin săvârșirea faptei se încalcă acte legislative de regim superior, cum sunt legile organice și ordonanțele de Guvern, o decizie a CCR „consfințind” această definiție a infracțiunii de abuz în serviciu. „Noi nu putem schimba faptul că abuz în serviciu înseamnă, potrivit CCR, doar încălcarea unei legi sau a unei ordonanțe, dar putem impune un prag coborât, cum este salariul minim pe economie”, a explicat liderul USR Bihor.

De la acest prag valoric au plecat protestele din 2017 împotriva OUG 13, care stabilea un prag atât de mare încât practic fapta era dezincriminată.

Nu doar corupția

Pe de altă parte, Dehelean și Ion au în vedere, prin proiectul de modificare a Codurilor, și completarea unor „goluri” din legislația în vigoare, chiar dacă vizate nu sunt fapte de corupție.

Astfel, a exemplificat deputatul bihorean, proiectul propune inclusiv completarea unor definiții pentru infracțiunile rutiere. De pildă, în prezent este considerată infracțiune conducerea fără permis, pe drumurile publice, a numeroase tipuri de autovehicule, dar nu și a tractoarelor forestiere și tractoarelor agricole, astfel încât prin amendamentele formulate se intenționează sancționarea cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă și conducerea fără permis a acestor autovehicule.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON