URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2023, 10:51

Demers inedit al unui consilier local din Bihor: Pentru că „școlile arată praf”, i-a cerut voie primarului să le repare din banii lui! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situație neobișnuită în comuna bihoreană Pomezeu: după ce mai mulți localnici care au copii la grădinițele și școlile din cele cinci sate i-au semnalat starea proastă a acestora și a făcut personal verificări la toate unitățile de învățământ, un consilier i-a scris primarului pentru a-l lăsa să facă el lucrări, pe spezele proprii.

„Domnule primar, eu încerc să fac ce pot, dar dvs ați putea să accesați fonduri ca să vedem și la noi școli moderne”, i-a reproșat edilului Ioan Șora consilierul Viorel Ciuhandu, care vrea să repare magazii, să monteze boilere pentru încălzirea apei și să ofere bănci în care elevii să nu-și mai rupă hainele.

Mizerie și pericol de electrocutare

Consilier local din partea PSD, Viorel Ciuhandu a declarat BIHOREANULUI că în prima zi a acestei săptămâni, pe 13 martie, a vizitat toate unitățile de învățământ din toate satele comunei Pomezeu, condusă de primarul PNL Ioan Șora, aflat la al cincilea mandat, după ce a fost sesizat de localnici asupra stării acestora, în condițiile în care directorul școlii comunale, Nicolae Popa, este și el în funcție de 40 de ani și „nu mai are altă grijă decât să aștepte pensionarea”.

„Am găsit probleme grave în toate locurile, care arată că nici Primăria și nici conducerea școlii nu se implică așa cum ar trebui în buna gospodărire a acestora. La niciuna din școlile din satele Pomezeu și Câmpani și la niciuna din grădinițele din Vălani, Sitani și Coșdeni copiii nu au apă caldă să se spele, iar la școala din Pomezeu, lângă care se construiește o clădire nouă, un tablou electric are lipsă partea de închidere, așa încât copiii pot atinge firele și s-ar electrocuta”, spune Ciuhandu.

La aceeași școală, o parte din curte este plină de mizerii, iar centrala termică pentru încălzirea clădirii nu funcționează, ceea ce - afirmă bărbatul - a făcut ca în această iarnă să se îmbolnăvească mai mulți elevi.

Latrine capcană

Consilierul a constatat, de asemenea, că la școala din Câmpani de Pomezeu, unde vechile latrine exterioare au fost dezafectate de mai mulți ani, găurile rămase au fost acoperite improvizat, cu bucăți de tablă peste care au fost puse doar niște cărămizi, și așa au fost lăsate, în ciuda trecerii timpului și a faptului că oricând s-ar putea produce un accident.

În plus, la fel ca în toate celelalte unități școlare din comună, magazia pentru lemnele de foc are zidurile dărăpănate, care se pot surpa peste elevi, iar curtea este complet neîngrijită.

Situația este aceeași și la grădinița din Sitani: magazia pentru lemne are acoperișul ciuruit, lemnele sunt putrezite, curtea este neîngrijită, brăzdată de roți de mașini, calea de acces e obturată de tufe netunse cu anii și nici măcar pietruită, iar în curte nu există niciun fel de echipamente de joacă pentru copii sau vreo băncuță pe care aceștia să poată sta în recreații atunci când starea vremii permite activități în aer liber.

„Vă rog să îmi dați voie să execut”

Inedit în demersul consilierului local PSD este că acesta nu s-a mărginit doar să viziteze și să înregistreze imagini ce arată degradarea curților și anexelor unităților de învățământ, ci după două zile, pe 15 martie, i-a scris oficial primarului PNL-ist o adresă prin care îi cere acordul de a ajuta la remedierea neregulilor găsite.

„Vă rog să îmi dați voie să execut eu aceste lucrări, în numele meu, sub formă de donații”, i-a cerut Ciuhandu edilului, enumerând ce este de făcut: la grădinița din Vălani să monteze geamuri și uși la magazia pentru lemne, să-i schimbe acoperișul, s-o tencuiască și s-o zugrăvească și să instaleze băncuțe în curte, la școala din Câmpani să repare podețul din lemn de la intrarea dinspre uliță, să construiască o altă magazie pentru lemne, să monteze un boiler și să amplaseze băncuțe în curte, la școala din Pomezeu să monteze un boiler pentru apă și băncuțe în curte, iar la cea din Sitani să repare magazia pentru lemne, să pună boiler pentru încălzirea apei și să amplaseze bănci în curte.

„Puține lucruri au mers bine în comuna noastră...”

În scrisoarea adresată primarului și făcută publică pe contul său de Facebook, consilierul îi atrage acestuia atenția că „unul dintre puținele lucruri care au mers bine în comuna noastră” este tocmai învățământul, dovadă fiind că din promoția de copii care au absolvit liceul anul trecut mulți au devenit studenți „la Medicină, la Drept, la Informatică, Psihologie, chiar și la Arte Plastice, adică la facultăți unde se dă concurs de admitere, nu unde se intră pe bază de dosare”, iar rata de admitere a elevilor din Pomezeu în învățământul universitar „este mai mare decât cea a școlilor din orașele mici ale județului”.

Prin urmare, subliniază consilierul local în mesajul către primar, „am spus toate acestea pentru că eu cred că nu le observați și de aceea nu investiți în școli. Domnule primar, eu încerc să fac ce pot eu să fac, dar dvs și conducerea școlii ați putea să accesați fonduri europene și să vedem și la noi în comună școli moderne, ca în alte comune, cu table smart, videoproiectoare pentru predare etc”.

„Nu suntem perfecți”

Solicitat de BIHOREANUL să explice starea precară, mizeria și delăsarea din unitățile de învățământ preșcolar și școlar din comună, primarul Ioan Șora a admis că magaziile de lemne, dar și curțile acestora, sunt neîngrijite și nedotate, afirmând că Primăria „are în vedere remedierea neregulilor”, doar că nu se știe când o va face.

În ce privește tabloul electric nesecurizat de la școala din centrul de comună, edilul a arătat că acesta a avut o ușiță închisă cu un lacăt, însă aceasta a fost vandalizată repetat, la fel cum s-a întâmplat și cu alte bunuri ale comunei. „Am găsit tabloul electric desfăcut, am pus-o înapoi (n.r. - ușița de închidere), dar ieri l-am găsit din nou desfăcut”.

Pe de altă parte, Șora susține că „de zece ani Ministerul Educației și guvernele care s-au rotit nu au alocat fonduri pentru școală decât pentru cheltuieli materiale - detergenți, combustibil și reparații pentru microbuzul școlar”, iar din bugetul local se fac doar lucrări de mică amploare și eșalonate pe mai mulți ani.

„Nu pot accesa bani din PNRR pentru repararea școlilor, pentru că sunt axe de finanțare numai pentru anveloparea de clădiri sau pentru piste de biciclete, de exemplu, dar asta nu înseamnă că nu avem proiecte pe fonduri nerambursabile, avem 19 proiecte”, afirmă Șora, dând ca exemple anveloparea dispensarului medical, construirea unei cantine sociale și a unei săli de sport, precum și realizarea unui parc fotovoltaic. „Eu nu zic că suntem perfecți, dar facem ce putem să facem”, zice primarul.

„Dacă se oferă, eu nu mă opun”

Șora susține, însă, că nu toate situațiile semnalate de consilierul din opoziție sunt reale, dând ca exemplu presupusa lipsă a boilerelor pentru încălzirea apei din toate unitățile școlare. „În toate școlile și grădinițele din comună s-au pus boilere, dar uneori nu se pun lemne pe foc. Am fost personal într-o școală și am pus lemne pe foc, apa s-a încălzit la 80 de grade. Dar mai trebuie să pună mâna și colegii din școli pe câte ceva...”.

De asemenea, edilul a precizat că Primăria a achiziționat anul trecut echipamente de joacă pentru grădinițe, pe care însă le va amplasa în curțile unităților anul acesta, fără a lămuri de ce nu a făcut-o chiar după achiziție. „Am cumpărat șase echipamente de joacă, leagăne, anul trecut, o să le punem anul acesta”, a zis Ioan Șora.

Cât despre permisiunea cerută de consilier să facă el ce nu face Primăria, edilul promite că „dacă se oferă să ajute, eu nu mă opun”. Ar fi și culmea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Iohannis presedinte!!!!
România lucrului bine fãcut, în România educatã! Viitorul va fi cum este scoala astãzi!!!!
Postat 17 Martie 2023, 13:58 de iahim
Sunt doar o parte din probleme
In Pomezeu s-au facut mai multe lucrari la sugestia primarului si care apoi se degradeaza datorita faptului ca nu sunt date in folosinta sau pur si simplu nu are nimeni nevoie de ele, exemplul blocului din curtea primariei unde singurii locatari sunt cateva sute de porumbei. Asa s-au risipit bani publici in vant, iar cei care aveau adevarata nevoie de ei nu au primit, exemplul bisericilor unde popii cer bani de la oameni(chiar daca acestia si-au platit contributiile care nu sunt obligatorii) sau scolilor unde s-au putut vedea mai sus unele imagini cu starea in care se afla ele. Nu exista boilere in scoli, primarul face referire la centralele care incalzesc caloriferele, dar apa calda nu exista in nicio scoala. Sa ne bucuram ca vine caldura, iar copiii nostri nu se vor mai imbolnavi din cauza frigului din scoli si a nepasarii directorului.
Postat 17 Martie 2023, 13:08 de gpetru52
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON