URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2022, 20:00

De ce va fi Oradea „îmbrăcată” de sărbătoare doar în zona centrală? Explicațiile autorităților 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Și în această iarnă, la fel ca-n 2021, doar centrul orașului Oradea va fi împodobit festiv în perioada sărbătorilor de iarnă, principalele bulevarde sau alte zone ale municipiului neprimind straie de Crăciun.

Conform unui comunicat al Primăriei Oradea, vor fi împodobite Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, Podul Sfântul Ladislau, Piața Ferdinand, str. Republicii (zona pietonală), str. Libertății, str. Grigorescu, str. Aurel Lazăr și Primăria Oradea.

Dacă anul trecut decizia a fost luată pentru că încă erau în vigoare unele reguli privind carantina de noapte, dar și pentru că pe multe dintre bulevarde se făceau lucrări, în acest an motivele sunt altele. 

Într-un răspuns transmis BIHOREANULUI prin purtătoarea de cuvânt Anca Deac, Primăria Oradea precizează că în principal este vorba despre rațiuni de natură financiară și de reducere a consumului de energie. 

„Primăria Oradea, asemenea oricărui consumator de energie, în condițiile crizei energetice și a creșterii prețurilor la energia electrică, are în vedere măsuri de reducere a consumurilor și implicit a cheltuielilor. Din acest motiv, s-a luat decizia ca, și în acest an, zonele iluminate festiv să fie concentrate pe centrul orașului care cuprinde străzile pietonale adiacente și Piața Unirii unde, de altfel, va avea loc și Târgul de Crăciun. Menționăm că, din acest motiv, corpurile de iluminat sunt formate din leduri de ultimă generație”, se arată în răspunsul primit de redacție. 

Contactată la rându-i, Alina Silaghi, directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), instituție care răspunde de iluminatul public, inclusiv de cel festiv, din municipiu, a subliniat că se dorește economisirea energiei. 

„Există o directivă europeană care spune că este obligatoriu să reducem consumul de energie. S-a ținut cont și de aceste reglementări atunci când s-au stabilit zonele care vor fi iluminate festiv. Bineînțeles că are legătură și cu partea economică. Toate instalațiile sunt de tip LED, super eficiente, de ultimă tehnologie, astfel încât să aibă un consum cât mai redus”, a spus Alina Silaghi pentru BIHOREANUL.

Șefa ADLO a mai precizat că, potrivit unui calcul inițial, costul de consum pentru iluminatul festiv din această iarnă va fi de maximum 6.000 de lei, tocmai datorită acestor instalații economicoase. 

La fel ca în 2021, instalațiile vor fi aprinse între orele 18 și 06.

Prin oraș vor fi montate instalații folosite, în parte, și în sezonul trecut, dar și unele noi. Centrul municipiului va fi împodobit cu „țurțuri luminoși, figurine 3D, leduri albe calde, perdele de lumini, bannere luminoase etc. În zonele menționate se vor regăsi și decorațiuni sub formă de stea, îngeri, conuri, pinguini, oameni de zăpadă și chiar un Moș Crăciun”, conform unui comunicat al Primăriei.

Iluminatul de sărbătoare va fi pornit în după amiaza zilei de 2 decembrie și va rămâne funcțional până pe 5 ianuarie 2023 inclusiv.

În perioada 2 - 26 decembrie, Oradea va găzdui o nouă ediție a Târgului de Crăciun. În Piața Unirii a început luni montarea bradului de Crăciun, înalt de 16 metri. De asemenea, în aceeași piață, a fost montată o roată de 30 de metri, care va fi iluminată în mai multe culori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
Mie îmi plac dislike-urile in special de bolnavii ca tine
Postat 22 Noiembrie 2022, 16:09 de Sandu2100
DROP PROSTUL SATULUI
Bai Sandu2100, mai poti scrie multe labareli pe aici, nu vezi ca numai dislike primesti la orice scoti pe gura. Esti exact asa de gretos s scarbos ca om, ca si zeul tau. Mai bine te-ai lua si ai pleca inapoi din cocina de unde ai venit. Orasul nu e de tine.
Postat 22 Noiembrie 2022, 15:53 de adi13
KP aka mama Omida
Dacă ar fi făcut cum zi tu, comentai ca de ce face asta din taxele tale, nici cum nu ți-e bine.
Postat 22 Noiembrie 2022, 11:50 de Sandu2100
Măscăricii primăriei ...
... împodobesc doar zona din jurul sediului municipalității, pentru ei sunt edili din categoria celor care văd doar până la lungimea minții lor. Dacă ar fi fost niște oameni cu capul pe umeri și "țiglele pe casă" ... ar fi făcut în fiecare an o împodobire de genul Pieței Unirii în alt cartier. Prin rotație s-ar fi acoperit tot orașul în cel mult 10 ani, în zinele cele mai aglomerate și interesante din oraș.
Postat 22 Noiembrie 2022, 09:35 de KP
Bruxelles să vă voteze!
Voi tineti pe intuneric de luna trecura zeci de strazi ale municipiului asa prin rotatie cate 5 zile . E plina de sesizari aplicatia voastra la care nu aveti bunul simt sa le raspundeti. Ca hotii luati voi decizii pentru cetateni. Nici decenta sa ii anunrati nu mai aveti. De ce nu se opreste iluminatul arhitectural dupa orele 23.00 spre exemplu?
Postat 22 Noiembrie 2022, 07:07 de Jianu
Stingeti macar un bec din doua la iluminatul arhitectural.
Nu se mai disting detaliile de lumina excesiva. Inteleg ca aveti monopol dar dati exemplu. De bun simt ca de estetica e mai complicat.
Postat 21 Noiembrie 2022, 21:20 de User anonimizat
In sfârșit …
O decizie de bun-simt!
Postat 21 Noiembrie 2022, 21:15 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON