URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2021, 20:45

Crăciun cu straie noi: "Supercoroana" Oradiei şi alte decoraţiuni de sărbătoare au fost instalate în oraş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Supercoroana", simbolul folosit pentru a promova brandul Oradiei, face parte pentru prima oară din mulţimea de ornamente care vor înfrumuseţa centrul urbei în perioada sărbătorilor de iarnă.

De altfel, toate decoraţiunile de Crăciun sunt unele noi, serviciul de iluminat festiv fiind asigurat, începând din acest an, de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, şi nu de Luxten.

În 2021, doar zona centrală a Oradiei va îmbrăca straie de sărbătoare, la luarea deciziei ţinându-se cont de faptul că în România sunt în vigoare reguli privind carantina de noapte, dar şi faptul că pe unele bulevarde ale oraşului se fac lucrări, iar împodobirea lor ar fi fost inutilă. 

În schimb, ADLO a investit 550.000 de lei în împodobirea unor zone centrale şi circulate: Piaţa Unirii, podul Sfântul Ladislau, respectiv străzile Vasile Alecsandri, Libertăţii, Iosif Vulcan şi Republicii.

De altfel, strada Libertăţii va avea în premieră decoraţiuni de Crăciun pe porţiunea de promenadă (foto) finalizată recent pe lângă malul Crişului Repede. Pentru acea zonă au fost alese ghirlande feerice, în vârf cu câte o coroană.

În Piaţa Ferdinand, şi aceasta recent amenajată, autorităţile au montat chiar pe platoul din faţa Teatrului, un banner luminos (foto) de mari dimensiuni în forma anului ce urmează, 2022, iar pe pietonala Republicii mai multe ghirlande, dar şi mesajul "La mulţi ani!". 

O altă noutate este că atât pe Podul Ladislau, cât şi pe str. Vasile Alecsandri (foto) a fost suspendată, în mai multe locuri, "supercoroana", adică simbolul ales în 2019 de autorităţile locale pentru promovarea Oradiei în ţară şi în străinătate. "Supercoroana" este un simbol multicolor ce alătură cinci coroane - între care una pentru trecutul istoric al urbei, una care aminteşte că Oradea este oraşul regilor şi una care să marcheze patrimoniul Art Nouveau – şi o inimă "pentru oamenii acestui oraş". 

De asemenea, în Piaţa Unirii a fost înălţat un nou brad, de 15 metri, care, zic autorităţile, va fi ornat cu fundă roşie. Tot în piaţa centrală a oraşului, care va găzdui Târgul de Crăciun, au fost suspendate mai multe ghirlande luminoase. 

În anumite puncte ale zonei centrale vor fi montate, în zilele următoare, şi figurine 3D de sezon, cum ar fi cizma lui Moş Crăciun, soldăţei sau Moş Crăciun cu felinar. 

Conform municipalităţii, luminiţele şi ghirlandele de sărbătoare vor fi puse în funcţiune începând din 3 decembrie, când se va deschide şi Târgul de Crăciun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON