URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2024, 18:20

De ce cedează Consiliul Județean Bihor Primăriei Oradea Campusul dual, după ce a băgat în el 29 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat, într-o reuniune online desfășurată miercuri și care a durat mai puțin de 15 minute, transferarea către Primăria Oradea a Campusului pentru învățământ dual din strada Ceyrat nr. 4, după ce Consiliul Județean Bihor a cheltuit 29 milioane euro pentru construirea și dotarea acestuia.

„Nu putem înființa unități de învățământ”

„Nu există o legislație secundară care să reglementeze funcționarea acestui tip de învățământ, pe care noi l-am gândit fără să aibă personalitate juridică. După mai multe runde de discuții cu Ministerul Educației, s-a avansat ideea înființării unei unități școlare cu personalitate juridică, dar noi nu putem înființa unități de învățământ, astfel că s-a convenit asupra trecerii bunurilor afectate activității Consorțiului pentru învățământul dual la Municipiul Oradea, care va înființa Liceul Tehnologic Dual Oradea”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, care a și condus ședința de miercuri.

Fără discuții, consilierii județeni și-au dat votul favorabil în unanimitate. Un vot similar a fost exprimat la începutul lunii, pentru preluarea Campusului, de către consilierii municipali orădeni.

Ulterior reuniunii, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat BIHOREANULUI că următorul pas, după ce Primăria preia Campusul construit de CJ Bihor, va fi să solicite înființarea Liceului Tehnologic Dual Oradea ARACIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar) pentru specializările propuse, acreditarea noii unități de învățământ cu începere din anul școlar 2024-2025, urmând să fie acordată după un ciclu școlar complet, adică peste patru ani, în 2029.

Pentru meseriași

Campusul pentru învăţământ dual a fost recepţionat de CJ Bihor în luna februarie și cuprinde 8 corpuri de clădire cu laboratoare, săli de clasă, cămin, cantină, cabinet medical, bazin de înot, sală de sport şi altele. Aici ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

Învăţământul dual presupune învăţământ teoretic în şcoală şi practică în cadrul unor companii orădene, iar noua unitate școlară va oferi calificări în domenii precum mecanică, instalaţii, lucrări publice, electronică, automatizări şi chimie industrială.

Campusul a fost construit și dotat cu fonduri europene, CJ Bihor obținând în acest scop o finanțare de 142,6 milioane lei (cu TVA inclusă), echivalentul a 29 milioane euro, în baza unui proiect care a primit cel mai mare punctaj din țară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
De ce? Simplu!
CJ a luat toata carnea de pe ciolan si le-a dat celor din primarie sa roada osul!
Postat 18 Aprilie 2024, 18:20 de pinonel
Ce intrebare ... de ce?
E simplu ... functionarea si intretinerea campusului va manca alti 29 milioane in urmatorii 10 ani, ceea ce ar insemna falimentul consiliului judetean. N-are decat municipiul sa puna taxe viitorilor locatari, din moment ce judetul nu are in atributii alte taxe decat cele impuse locuitorilor pentru colectarea extrem de defectuoasa de acum a gunoaielor.
Postat 18 Aprilie 2024, 07:18 de KP
USR si pactul lor ptr educatie advertorial. Tinerii cu note mari aleg universitati de elita din regiune si din Uniune, in toata Europa, asa ca hai sa le construim cresa! Doar asa vor face facultatea la Oradea!
Cum sa nu razi de USeRisti cand isi face partidul politic USR reclama cu politicianul lor traseist stanga-dreapta trecut prin 4 partide care se vrea iar inspector scolar si sloganuri precum "Depolitizarea educației". Vin de la realitati despre "oportunitati si inovatie", "plecarea la universitate in Cluj si Timisoara", dar solutiile lor sunt, auzi aici, "CRESELE" si "PARCURILE de Copii"! (nu ca nu e nevoie de mai multe crese in cartier, sa fie, chiar si Private daca sunt aprobate cu acte in regula, daca se chiar pretind partid de "DREAPTA-Unita"). "Performanta administrativa a tehnocratilor politicieni" pe subiectul asta e egala cu masurile lui Putin de a creste natalitatea unei tari facand inca 3 odrasle cu a sasea amanta... pe progres! Cu toate dezavantajele mostenite, universitate mediocra, competitie regionala, liberalii au niste initiative pentru sustinerea universitatii, campusului, caminelor, si chiar investesc in scoli si crese si gradinite, si in modernizari si in constructia altor noi, desi poate "lent" pe finantari europene. Dar e usor socialistilor sa promita pensii, ajutoare sociale, ulei si lapte, fara sa arate de unde vin banii, asa ca e usor si la USeRisti sa promita luna de pe cer, "cresa in fiecare cartier" fara sa arate cate milioane de euro costa achizitia terenului, constructia, de unde muta banii (sau adauga noi taxe) si de unde vin apoi banii de cheluieli recurente lunare de operare.
Postat 17 Aprilie 2024, 20:09 de unu
Concluzie
Cititi mai jos si urmariti - in general - mesajele acestui individ aka "florea". Veti intelege ce are un sovin d'asta in cap.
Postat 17 Aprilie 2024, 19:11 de Riviera
adica formarea unei noi generatii de sclavi
cand accepti in administratia locala oameni subjugati de catre comunisti,ei vor cauta sa perpetueze umilinta lor asupra celorlalti,se numeste sindromul Stokholm,adica victima agresiunii se raliaza cu agresoorul,asta e administratia Oradeana astazi,perpetuaza ideile agresorului,crezand ca e bine ceea ce face.Oradea are nevoie de campusuri unde ideile,dorintele sunt conjugate ptr a avea o societate mai buna ,mai frumoasa,mai echilibrata,mai mareata,adica o Oradea Mare!
Postat 17 Aprilie 2024, 18:53 de florea
Foarte bine
Este o masura cat se poate de bine-venita.
Postat 17 Aprilie 2024, 18:28 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON